Når vi handler ind, støder vi på mange forskellige mærkningsordninger, og det kan ofte være svært at finde ud af, hvad de forskellige typer betyder. For at give dig svar på undrende, så har jeg lavet en række indlæg, hvor du kan få beskrevet det enkelte mærke. Du kan se alle indlæggene i serien her.
Fairtra’hvad’for’noget?
Fairtrademærket har fokus på bæredygtighed. Bæredygtighed omhandler nemlig ikke kun for høje temperaturer og en indlandsis på Grønland, som smelter. Bæredygtighed handler også om social og økonomisk overlevelse, hvilket Fairtrademærket har lagt fokus på.
Fairtrademærket
Fairtrade er et globalt mærke og en organisation, der arbejder for at forbedre den sociale bæredygtighed i udviklingslandende. Det betyder, at produkter med et fairtrademærke er dyrket af bønder, som har gode arbejdsforhold og som får en fair pris for deres produkter. De får en minimumspris for deres produkter, som kan dække alle deres omkostninger. Det gælder også de ekstra omkostninger, der kan være ved bedre arbejdsforhold.
Der skal også leves op til nogle miljømæssige krav. Disse er ikke nødvendigvis økologiske, da det er for stor en økonomisk omkostning for bønderne. Der er derimod miljømæssige krav i forhold til deres arbejdere for at sikre deres sundhed.
Fairtrademærket foretager ikke kun kontrol med alle producenterne. De guider samtidig bønderne i forhold til omlægning til økologi eller hjælper dem til forretningsforbindelser i de vestlige lande. Forholdene udvikler sig hele tiden og lige nu arbejdes der på at sikre plantagearbejdernes rettigheder.
Hvorfor vælge Fairtrade?
Fairtrade sikrer gode arbejdsforhold for de bønder, som er knyttet til organisationen. Derved sikrer du ved at købe en Fairtrademærket vare, at udviklingslandene får bedre forhold for bønderne. Dertil vil du også hjælpe organisationen, så deres arbejde kan udvikles yderligere og skabe endnu flere gode resultater i udviklingslandene.