Hovedpine er næsten blevet en folkesygdom og mange har “vænnet sig” til en daglig eller ugentlig hovedpine. Mange lever med den, uden at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor den er der. Vi skyder det hen, med undskyldninger overfor os selv, såsom “jeg træner også for lidt”, “jeg er også lidt småstresset”, “jeg har for meget stillesiddende arbejde” eller “det er jo ikke så galt, jeg spiser bare et par panodiler”. I dette indlæg sætter vi fokus på, hvorfor hovedpine kan opstå, og hvordan man kan forholde sig til den, for måske at forebygge hovedpinen på sigt.
Vi ignorerer vigtige signaler
Der er gode grunde til ikke at ignorere en tilbagevendende hovedpine, eller bremse den med et par smertestillende. For dybest set, handler det om, at vores krop prøver at sende os et signal om, at noget er galt. Det kan være svært at forholde sig til dette, og virke uoverskueligt. For hvor skal man lige tage fat? Og hvordan finder man ud af, hvad der egentlig er i vejen?
Det er vigtigt, at vi stopper op og tænker over, hvad der kunne ligge til grund for den, så vi enten kan få behandling, eller ændre vores mønstre, så vi mindsker risikoen for at hovedpinen opstår. I forbindelse med dette tema, har vi undersøgt sagen, talt med forskellige sundhedsfaglige personer og personer der arbejder med alternativ behandling. For os er det vigtigt at få udsagn fra flere forskellige sider, både fra personer der har det medicinske fundament, og personer, der arbejder mere holistisk med menneskekroppen og sindet til hverdag.
Da vi ved, at særligt mange kvinder døjer med hovedpine, har vi blandt andet talt med akupunktør Mona Ahlsten, der har specialiseret sig indenfor hovedpine, migræne og fertilitet. Hun har en stor viden om og erfaring med behandling af kvinder og de symptomer der ofte opstår hos kvinder, som en del af den kvindelige anatomi og cyklus.
Vi skal lære os selv at kende
Mona oplever, at kvinder i mange tilfælde er meget belastede rent fysisk og psykisk, og at de “bærer rundt på mange ting”, fx negative tanker, bekymringer osv. Hun mener, at kvinder bør være endnu bedre til, at lytte til kroppen og dens signaler. Derfor gør hun som akupunktør hendes klienter meget opmærksomme på, hvilke konsekvenser vores handlinger i hverdagen, vores kost osv. kan have på vores krop og cyklus.
En dagbog kan hjælpe
Mona siger: Hvis man har hovedpine, skal man kigge et par dage tilbage og se, hvilke fysiske og psykiske handlinger der kunne have udløst hovedpinen. Et godt tip Mona vil anbefale, er derfor at føre hovedpinedagbog. Det giver et godt overblik over, i hvilke situationer hovedpinen opstår og hvilken form for smerte det er. For Mona er det også vigtigt, at man ikke nødvendigvis skal gå til akupunktur eller andre behandlinger hele tiden, men at man kan “reparere sig selv”. Hun kan, som akupunktør, ikke fjerne smerterne helt, men hendes behandlinger kan være med til at holde det nede og skabe bedre balance i kroppen.
Mona Ahlsten mener ikke, at der er nogle generelle årsager til hovedpine, da det er enormt individuelt hvad årsagen til hovedpinen er. I akupunktur kan man ud fra ens symptomer meget præcist gå ind og se, hvilke organer der potentielt kan være årsagen til symptomerne, hvad enten det er en slags ubalance eller et organ der er belastet. Man kan så derudfra, med nålene, påvirke kroppen og organerne til at blive mere aktive og genfinde sin optimale funktion. Det er måske ikke altid muligt, men hvis ikke akupunkturen virker, så kan man søge anden form for behandling alternativt eller lægeligt.
“Varm” eller “kold” hovedpine?
I særligt kinesisk medicin har man fokus på, at forskellige hovedpiner, kan have forskellige årsager – udvendige årsager såsom vind, kulde og fugt eller det kan være indvendige årsager som opstår pga. kost, livsstil, følelser, stress, traumer m.m.
Hvis din hovedpine føles som syle der skærer ind i hovedet, kan det være en hovedpine opstået af kulde, hvis hovedpinen derimod er dunkende, kan det være pga varme i hovedet. En varm hovedpine kan fx være pga. følelsesmæssige eller kropslige udfordringer såsom travlhed, vrede, stress af én eller anden art. I tilfælde af, at din hovedpine er opstået pga. “varme”, kan det lindre smerterne at lægge en kold klud på panden. Og naturligvis arbejde med årsagen til, at følelsen eller tilstanden er opstået.
Hovedpine-trickere
Overordnet set, kan hovedpine opstå af MANGE årsager. Her er en liste over elementer, der kan være skyld eller medvirkende årsag til tilbagevendende hovedpine.
1. En fødevare kan udløse hovedpine. Fx koffein, chokolade, citrusfrugter, ost og rødvin kan særligt tricke den.
2. Søvnmangel. Får du for lidt søvn, kan dette være årsagen til din hovedpine.
3. Dårligt indeklima. Hvis du ikke lufter godt ud, eller rengører dit hjem grundigt, kan dette give hovedpine.
4. Når du holder ferie eller weekend, kan hovedpinen opstå, fordi den mængde af stresshormoner du har i løbet af ugen pludselig falder.
5. Arbejdsstilling. Hvis du sidder meget ned i løbet af dagen og ikke har fået indstillet din stol, computer, bord osv. korrekt, kan dette give dig hovedpine. (Få gode råd til bedre arbejdsstillinger i artiklen 2 nemme – og vigtige anbefalinger til dig, der arbejder foran en computer
6. Væske. For lidt vand i løbet af dagen kan give hovedpine
7. Hovedpine udløst af medicin eller smertestillende. Hvis du over en længere periode har taget smertestillende eller en særlig medicin, kan dette også være årsagen til hovedpine.
8.Hormonerne. Når vores hormoner (særligt som kvinder) ændrer sig, kan vi få hovedpine. Af samme årsag oplever mange kvinder hovedpine på særlige tidspunkter i deres cyklus.
9. Hvis du spænder op i kroppen, kæberne, nakken osv. på grund af vrede, stress eller lignende, kan dette udløse hovedpine.
10. Dufte kan udløse hovedpine. Hvad end det er en særlig kemi fx i maling, eller tekstiler i hjemmet eller på arbejdspladsen, eller parfume, så kan det være med til at udløse en hovedpine.
11. Lufttryk. Ændringer i lufttrykket kan give hovedpine
12. Følelsesmæssig overbelastning i form af tankemylder, tristhed, negative tanker og lignende kan udløse hovedpine.
13. Din seng er for blød eller for hård. Det udløser nemlig at du spænder i kroppen hele natten og vågner derved op med spændingshovedpine.
Sådan finder du din tricker
Som tidligere nævnt, er hovedpinedagbog en rigtig god start. Den hjælper dig med at identificere hvilke af ovenstående elementer der kunne være årsagen. Og det er en god ting at have med, hvis du ender med at opsøge en læge.
Lav en kalender, hvor du i minimum 2 måneder noterer, hvornår hovedpinen starter og slutter. Skriv, hvad du har indtaget af mad og væske og andre relevante informationer, fx hvor du er i din cyklus (hvis du ikke har styr på din cyklus, kan vi anbefale app’en Natural Cycles), om du er stresset, har taget noget medicin eller lignende.
Hvad kan man selv gøre af generelle tiltag for at forebygge eller behandle hovedpine?
- Få rigeligt søvn
- Undgå alkohol og røg
- Spis sundt og gerne på (nogenlunde) faste tidspunkter
- Undgå hovedpinepiller
- Arbejd med at håndtere stress
- Lav afspændingsøvelser
- Sørg for, at din arbejdsstilling er optimal og at du ikke sidder ned for længe ad gangen
Selvom der er meget du kan gøre selv, for at forebygge hovedpine, er det altid vigtigt, at du taler med din læge omkring tilbagevendende symptomer eller gener, såsom hovedpine.
Hvis du er interesseret i at starte ved en akupunktør, kan vi varmt anbefale Mona Ahlsten. Hun holder til på Frederiksberg og du finder hendes hjemmeside her: http://ahlstenhelse.dk
Kildehenvisning for * – ching.dk