Der dukker flere og flere laktosefri produkter op på hylderne i supermarkederne. Men er de sundere? Smager de bedre? Og hvorfor er de der?
Men først og fremmest – hvad er laktose?
Laktose er mælkesukker. Det findes naturligt i mælk. Det har en molekylær opbygning som andet sukker og skal derfor spaltes af et enzym for at blive optaget. I det her tilfælde for at blive optaget i tyndtarmen. Man kan fjerne mælkesukkeret, så produktet bliver laktosefrit. Produkterne laves til laktoseintolerante personer, personer som har en diagnose, de typisk har fået stillet hos sin læge.
Hvad er det lige der sker, når man fjerner laktosen? Se det i denne video lavet af Arla.
Er det sundere?
Laktosefri mælk er ikke sundere end almindelig mælk. Men hvis du er laktoseintolerent er det helt sikkert usundt for dig. Er du i tvivl om, om har er laktoseintolerans (også kendt som mælkeallergi), så bliv testet hos din læge. Typiske symptomer på laktoseintolerans er luft i maven, ondt i maven og diaré. Symptomerne kan opstå kort tid efter, eller helt op til 6 timer efter du har indtaget et mælkeprodukt.
Nogle oplever et ubehag ved at indtage mælkeprodukter, dog uden at være intolerante. Her vil der være tale om en mild overfølsomhed, som kan imødekommes ved enten at eksperimentere med laktosefri mælkeprodukter eller helt at udelukke mælk i en periode, for at se om det gør en forskel. Selvom vi er et mælke-drikker-land, så er det ikke nødvendigvis ens betydende med, at det skal være en fast del af alles kost. Selvom jeg går ind for Fødevarestyrelsens 10 kostråd, så er det også vigtigt at man mærker efter i egen krop – du ved bedst selv, hvad du trives med.
Smager laktosefri produkter bedre?
Det er uden tvivl en smagssag. Desuden vil det variere fra produkt til produkt og igen fra producent til producent. Ved mange produkter kan man stort set ikke smage forskellen, og ved andre vil det originale produkt smage bedre. Nogen vil også opleve at de bedre kan lide den laktosefri version. Her gælder det om at prøve sig frem. Du kan besøge de forskellige producenters hjemmeside (fx. Arla.dk) og se hvad de har, eller du kan kigge efter produkterne i dit lokale supermarked.