I sidste uges indlæg forsøgte jeg at skabe et overblik over, hvad gluten er, og hvad det betyder at have/udvikle en intolerance overfor det. Jeg vil fortsætte i samme ånd i denne uge, hvor der er fokus på laktose og laktoseintolerance, for det er et lige så komplekst og varmt emne. Flere udvikler intolerance overfor laktose, og i takt med det lanceres der diverse laktosefri produkter på markedet. Du har sikkert stået og kigget på det, undret dig lidt og måske overvejet, om man burde vælge den mælk frem for den almindelige uden helt at kunne overskue det?
Hvad er laktose?
Laktose er mælkesukker, der findes naturligt i mælk. Det har en molekylær opbygning som andet sukker og skal derfor spaltes af et enzym for at blive optaget. I det her tilfælde for at blive optaget i tyndtarmen.
Hvad er laktoseintolerance?
Laktoseintolerance opstår ved, at enzymet med ansvar for spaltningen i tyndtarmen ikke er tilstede. Altså bliver den molekylære kæde ikke brudt og forbliver intakt, indtil det når tyktarmen. Enzymet sidder på tyndtarmens yderside, og derfor vil gluten- og laktoseintolerance ofte gå hånd i hånd. Læs mere her. Fortsætter laktosen sin vej ubrudt ned til tyktarmen, vil det for det første binde væske til sig, som giver diarré, og for det andet skabe uro og luft i maven som følge af, at det bliver forbrændt af tarmbakterierne i tyktarmen, og det skaber en del gasser.
Mange voksne mennesker er faktisk intolerant overfor laktose. Dog er det oftest i større mængder, og man mærker det ikke i en varieret kost. Og det er derfor ikke farligt. Begynder du at have tegn som diarré og oppustethed efter at have indtaget mælkeprodukter, kan du teste dig selv. Netdoktor.dk kalder det husmandsmetoden, og lige så simpelt som navnet antyder, er det. Du lader blot være med at spise mælke- og mælkeholdige produkter i nogle dage og drikker derefter en halv liter mælk. Symptomer vil kunne mærkes indenfor en halv time. Laktoseintolerance er ikke en sygdom ,og det er ikke farligt. Det kan forveksles med mælkeallergi, men det er ikke det samme, da det ved allergi er et protein, og der er behandlingen/udelukkelse af fødevarer mere konsekvent. Undersøg derfor altid med din læge, inden du udelukker fødevarer i din kost.
Omkring 5 % af den danske befolkning oplever at udvikle laktoseintolerance.
Kilde: min.medicin.dk