Jeg er efterhånden medlem af en hel del fitnessgrupper, diætgrupper og inspirationsgrupper på Facebook for personer, der gerne vil leve et sundere liv. En ting jeg har lagt mærke til, er at mange i stigende grad går alt for meget op i kalorier og fordeling af makronæringsstoffer.
I takt med at flere og flere stiller op til konkurrencer og lever efter specifikke diæter, jo mere synes det at blive forventet, at os almindelige dødelige skal spise på samme måde. Alt skal måles og vejes og fordeles, og skal der være plads i ‘budgettet’ til et stykke chokolade, så skal der spares en hel uge. Jeg ved godt, det selvfølgelig er sat på en spids, men det synes jeg personligt også vores forhold til mad i højere grad bliver. Mad er for mange ikke længere en kilde til nydelse og socialt samvær, men noget der er et kontrolleret led i vores jagt på den perfekte krop.
Stiller man op til konkurrencer indenfor kropsæstetik vil der være perioder, hvor man er nødt til at leve på en striks kost, for at opnå de bedste resultater. I perioder! Ingen kan holde til at tælle kalorier hele deres liv, og her kommer mine bud på, hvorfor du skal give mere slip og i stedet nyde din mad.
Du kan ikke blive ved
Kalorietælling er hårdt arbejde, og du bliver nødt til at spørge dig selv, om det virkelig er dét værd. Har du lyst til at stå og veje hele aftensmaden af og opdele i portioner, så du er sikker på, du får de 558 kalorier du mangler? Eller vil du smide maden i ovnen og så hjælpe børnene med lektierne eller sætte dig ned med en kop te og slappe af oven på en krævende arbejdsdag? Du har allerede så mange “opgaver” i din hverdag; hvorfor tilføje endnu en?
Som sagt kan der være perioder i ens liv, hvor kalorietælling giver mening. Hvis man vil kickstarte et vægttab og have overblik over sin kost eller hvis man stiller op til konkurrence indenfor kropsæstetik kan det være et super godt redskab, men det bliver altså også hårdt i længden ikke at kunne spise mormors brune sovs eller kantinens lasagne, fordi man ikke ved hvad der er i den.
Usundt madfokus
Når vi deler vores mad op i kalorier, kulhydrater, fedt og protein er der ikke meget overladt til fantasien. Maden bliver et middel til målet om en sundere krop og ikke et mål i sig selv. Det synes jeg, som madelsker, er helt forfærdeligt; at man kan stå og kigge på en tallerken mad og tænke næringsmæssig korrekthed i forhold til, hvor mange kalorier der er tilbage i dagens regnskab, istedet for at kigge på smagskombinationen, udseendet og duften og så være ligeglad med, at man måske spiste lidt for mange kulhydrater/fedt o.lign. den dag, end den foregående. I mit hoved handler det om balance, og hvis man hele tiden fornægter det man har lyst til, så vipper skålen på et tidspunkt i den forkerte retning.
Faktisk kan dit store fokus på sundhed gøre dig mere usund i sidste ende, hvis det bliver en stressfaktor i din hverdag. Når du skal veje dit æble af før og efter du har spist det, “fordi du selvfølgelig ikke spiser kernehuset og det kan betyde 20 kalorier mindre i regnskabet, så du måske kan få et stykke chokolade i aften, hvis du også sørger for at…” Kan du følge mig? Stress udløser kortisol og for meget kortisol kan være en co-faktor til overvægt.
Kalorier er ikke alt
Mange fødevarer, der er gode for at opnå vægttab eller muskelopbygning, indeholder mange kalorier; tag for eksempel laks eller nødder, der begge er gode protein- og fedtkilder. I stedet for at bruge kalorierne til at se om du har levet sundt i løbet af dagen, så brug din sunde fornuft og spis dig mæt i de ting du på forhånd ved er gode råvarer. Grøntsager, kylling, fisk, nødder, frø, kerner, frugt og lækre bær er en sikker vej til både en sund krop og et godt humør, for en kalorie er ikke bare en kalorie; det tæller også hvor den kommer fra.
Et problem jeg tit oplever er, at folk har et forbillede som har tabt sig eller opnået den der lækre modelkrop vi alle drømmer om. Når man så får deres hemmelighed og det ikke virker for en selv, bliver man modløs og tænker at “så kan det også bare være lige meget”. Men nu vil jeg fortælle dig en hemmelighed: vi er ikke ens. Dér, jeg sagde det! Vi er ikke ens og kommer aldrig til at blive det. DNA, hormoner, livsstil og tusind andre ting bestemmer hvordan lige præcis din krop anvender de kalorier der kommer ind – så find ud af hvad der virker for netop dig. Inspiration er vigtigt, men husk at hvad der virker for en anden måske ikke er det rigtige for dig. Start med at forsøge at følge Sundhedsstyrelsens 10 kostråd, og så eksperimentér ud fra det standpunkt.
Producenterne “snyder”
Selvom næringsindholdet på fødevarer er en god rettesnor når det kommer til deres lødighed, kan der alligevel være langt fra det skrevne ord til virkeligheden. Faktisk er det tilladt at have en kaloriemargen på hele 20 % enten plus eller minus! Og let’s face it, der er nok ikke nogen der overrapporterer. Så du vil aldrig få en 100% korrekt kostdagbog alligevel. Følg din mavefornemmelse – er du sulten/tørstig eller keder du dig bare?
Kalorierestriktion gør dig sulten
Denne her giver forhåbentlig sig selv – spiser du mindre end du forbrænder, bliver du sulten. Spiser du mindre end du forbrænder samtidig med at du træner, kan det gå rigtig galt og når jeg siger det, mener jeg af personlig erfaring at man ret hurtigt ender på hovedet i slikskuffen. Derudover går det ud over dit humør og din energi og så er en kalorierestriktion pludselig meget svær at overkomme.
Hvis du vil tabe dig kan det selvfølgelig være en nødvendighed, men der er måder at afhjælpe sultfølelsen på:
- Træn kalorierne af, i stedet for at skære ned på din mad
- Spis god og nærende mad der fylder, så du føler dig mæt i længere tid
- Tillad dig selv lidt ekstra en gang imellem, så du ikke giver op og samtidig holder forbrændingen på dupperne
Mad er essentiel i vores hverdag, så spis med vilje og nyd hver en bid – sådan bliver du for alvor sund.