Hvad er raw food? – en introduktion
Selvom raw food efterhånden har eksisteret en del år, er det som om populariteten forsat stiger. Måske har det noget at gøre med at raw food mere minder om en livsstil eller filosofi, og ikke blot en kur. Samtidig er fokus på både økologi, bæredygtighed og egen sundhedstilstand stigende. At være ”raw foodie” kan sammenlignes med at være vegetar eller veganer, bortset fra, at raw food principperne er endnu mere detaljerede (læs: komplicerede). Tankegangen bag raw food er, at man bruger mad som sundhedsfremmende og “livsnydende”. Derfor gælder det om at spise ”levende” mad der ikke er opvarmet eller forarbejdet, for at få flest næringsstoffer og enzymer fra maden. Maden må derfor ikke opvarmes over 42 grader. Dette skyldes at enzymer og visse vitaminer i maden nedbrydes ved høj opvarmning. Men det betyder altså ikke at mad, der har været opvarmet, er usundt (!). Igen, husk at raw food er en filosofi og kan samtidig ses som et opgør mod forabejdede fødevarer.
Hvad så med alkohol?
Indenfor raw food er vin den bedste form for alkohol, da den er fermenteret og ”naturligt” produceret, hvorimod sprut og øl har været opvarmet og nogle gange er syntetisk fremstillet.
Næringsindhold i raw food
Raw food er 100 % vegansk, hvilket har givet anledning til diskussioner om mangler og næringsdækning. Det er i sær D-vitamin og B-vitamin der ikke indgår i raw food. Det er dog muligt at få dækket størstedelen af kroppens behov ved at spise varieret raw food, i sær med et jævnligt indtag af nødder, frø, vegetabilske olier og alger, men det anbefales at tage ekstra multivitamin tilskud, der også indeholder mineraler, især jern og kalk, hvis man går all in på raw food.
Raw food challenge
Min personlig interesse for raw food er blevet vækket, efter at have set adskillige dokumentarer, og læst forskellige raw food bøger, hvor maden altså ser enormt fristende ud og hvor de berettede sundheds- og velværemæssige resultater næsten virker for gode til at være sandt. Derfor har jeg besluttet mig for at lave en uges raw food challenge, hvor jeg kun må leve af raw food. Jeg ved ikke om en uge er tilstrækkelig, men jeg er simpelthen så nysgerrig efter at afprøve raw food på egen krop, og se om det også kan afhjælpe nogle af mine skavanker. Hvis du vil følge min raw food challenge, så læs med de næste to mandage. I næste uge beskriver jeg, hvad min uges raw food challenge kommer til at bestå af, hvordan jeg tilrettelægger den, samt hvad mine forventninger og formål med challengen er.
Disclaimer: Vi anbefaler altid at man lever efter de 10 kostråd. Denne introduktion til raw food principperne skal ses som inspiration til, at maden kan tilberedes på mange spændende måder, og at eksempelvis grove grøntsager ikke altid behøver at blive kogt eller stegt. Hvis du vil læse mere om alternative tilberedningsmetoder kan du læse alle Stiines indlæg her.
Kilder: Glød og Glæde med Raw food af Vibeke Amdisen, www.ku.dk
Fotos: Flickr.com