Opskriften på disse grovboller er særligt nem, fordi bollerne ikke skal hæve. Jeg bruger dem som morgenboller ud fra denne opskrift, da de kan laves hurtigt og nemt en morgen med lidt ekstra tid. De kan også sagtens bruges til frokost, men brug dem relativt hurtigt efter de er bagt, så de ikke bliver kedelige og tørre.
Disse grovboller tager kun 40 minutter at lave inkl. forberedelse. Bemærk, bollerne skal sættes ind i ovnen, før du tænder den. Så hvis du har en røremaskine har du boller klar på 30 minutter 😉
Tip
Jeg har prøvet at bruge mange forskellige frø og kerner i opskriften, og jeg vil sige, at jeg er lykkes med det hele. Mængden af mel afhænger selvfølgelig af dit valg af frø eller kerner, men prøv dig frem. Når jeg laver bollerne er de lidt klistrede, men stadig ikke for meget til at de kan formes. Sådan synes jeg, at resultatet bliver bedst.
Hvis du vil prøve nogle andre hurtige, men lidt sundere boller, så prøv vores glutenfri proteinboller, eller glutenfri skyrboller med gulerod. Og hvis du har lidt mere tid til at bage en anden dag, er disse koldhævede boller med mandler og chiafrø også en drøm 🙂
Spis bollerne med fx chiamarmelade, det smager himmelsk og del gerne dine erfaringer med opskriften i kommentarfeltet.
Savner du flere morgenmads ideer? Så kig nærmere på vores morgenmads opskrifter eller hent vores gratis kostplan der er fuld af ideer.
Opskriften
12 boller
Forberedelse: 10-20 minutter / Tilberedning: 20 minutter / I alt: 40 minutter
Ingredienser
- 50 g gær
- 3,5 dl lunkent vand
- 3/4 spsk salt
- 1 spsk honning
- 1 stk æg
- 3 dl hvedemel
- 4,5 dl rugmel eller fuldkorns(hvede)mel
- 1,5 dl frø eller kerner, fx græskar
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt, honning og ægget.
Mængden af salt og honning skal helst være lige, da resultatet herved bliver bedst – efter min smag.
Kom melet i stille og roligt og rør rundt. Når dejen har absorberet melet, men stadig er klistret tilsættes frø og/eller kerner. Hvis du synes, det bliver for tørt eller vådt, så kom mere vand eller mel i, men husk at dejen skal være klisteret. Hvis du kommer for meget mel i, så risikerer du, at bollerne ikke hæver ordentligt. Så hellere lidt for klisteret og svære at forme end det modsatte.
Kom dejen på en bageplade med bagepapir i “klumper”. Dejen vil ikke kunne formes til runde boller, men prøv at giv dem lidt form så vidt muligt.
Bagepladen sættes i en kold ovn og bages ved 225 grader i 20-15 minutter. Husk at hold øje med dem 🙂
Hejsa. Jeg har læst, at det er en god ide at nedbringe indtagelsen af gær. Vil det virke at bruge kun 25 g gær og så sætte det i køleskabet aftenen i forvejen, så det bliver en koldhævning?
Hej Susanne. Det lyder som et spændende eksperiment. Det tror jeg umiddelbart godt at du kan 🙂 Lad os vide om det lykkedes! //Cecilie
Nå, jeg brugte Quick Yeast, som bare skal blandes i melet. Det fungerede ikke særligt godt. Bollerne smager godt, men er ret tunge/hårde. Må prøve igen en anden dag med alm. gær 🙂
Hej!
Det er meget mystisk, jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke, men mine boller hæver på ingen måde. De er helt flade, selv efter 15 og 20 min. Jeg har tjekket din opskrift igen og der er intet jeg har glemt. Jeg har endda ikke puttet for meget mel i, de var klistret og svære at forme, som du beskrev. Ved du hvad dette kan skyldes? De er så flade, at de ikke kan skæres over. 🙂
Hej Mathilde,
Dit vand har evt. været for varmt, da du blandede gæret i. Hvis vandet er over ca. 50 grader, dør gærcellerne.
/Anders
Hej
Jeg har døjagtigt samme problem
Vh Anna
Hej
Vil man kunne undlade frø/kerne men i stedet putte revet æble og rosiner i? 🙂
Super gode boller og nemme at bage. Minder meget om mine koldhævede boller, de har samme struktur og smag, herligt.
Jeg havde nemlig gemt, at lave min koldhævede dej aftenen inden, så her blev jeg lige reddet, så der var hurtige og lækre morgenboller
Godt nytår
Kære Mette. Tak for din feedback – den er vi glade for 🙂 Forsinket godt nytår til dig også. Kh Caroline