Der er meget snak om hvedemel i forhold til gluten, blodsukkerpåvirkning, vægttab og kostfibre. Men vi mener ikke, at man skal blive for fanatisk til at kunne nyde en lækker, svampet, hjemmebagt bolle indimellem.
Har du cøliaki, skal du selvfølgelig passe på, men alle andre behøver ikke se gluten som noget man skal styre udenom, da det blot er det naturlige protein i især hvedemel. Med mindre du decideret får maveproblemer eller ondt i maven af brød og pasta.
Disse boller kan laves enten på ren hvedemel eller 50/50 med fuldkornsmel. Du får også kostfibre (og protein og sund fedt) fra chiafrø og mandler, hvilket gør dem en tand sundere end almindelige hvedeboller. Du kan også tilsætte broccoli, squash eller gulerod, for at snige lidt grønt ind – og de smager ikke dårligere af den grund.
Bollerne kan også varmhæves. Så skal du bare bruge 25 gram gær samt lunkent vand og lade det hæve 1-2 timer et lunt sted. Ved koldhævning udvikles der flere aromastoffer, så de får en bedre smag, men hvis ikke tiden eller overskuddet er til det, så lav den hurtige version, som dog bliver til lidt fladere boller. Eller prøv vores hurtige, nemme og dejlige grovboller.
Bollerne kan fryses.
Den fine lille skål på billedet er i øvrigt en reklamegave fra Bungalow.dk
God fornøjelse 🙂
Opskriften
Cirka 20 styk (2 plader)
Forberedelse: 15 + 5 min. / Tilberedning: 20 min. / I alt: 40 min.
Ingredienser
- 10 g gær (eller 25 g hvis du varmhæver)
- 6 dl koldt vand
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker/honning
- 650 g hvedemel (halvdelen kan erstattes med fuldkornsmel)
- 100 g grofthakkede mandler
- 3 spsk chiafrø (kan undlades)
- 150 g finthakket broccoli/fintrevet squash (kan undlades)
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Dag 1:
Opløs gær og salt i vandet i en stor skål.
Hak mandlerne og kør broccoli i en minihakker (eller hak meget fint).
Kom hvedemel, mandler og chiafrø i og rør grundigt med en ske.
Sæt dejen overdækket i køleskabet natten over (8-12 timer).
Dag 2:
Lav boller med en ske på en bageplade på bagepapir.
Lad dem efterhæve 30 minutter ved stuetemperatur.
Bag dem 15-20 minutter på 200 grader varmluft.