Opskriften på disse grovboller er særligt nem, fordi bollerne ikke skal hæve. Jeg bruger dem som morgenboller ud fra denne opskrift, da de kan laves hurtigt og nemt en morgen med lidt ekstra tid. De kan også sagtens bruges til frokost, men brug dem relativt hurtigt efter de er bagt, så de ikke bliver kedelige og tørre.
Disse grovboller tager kun 40 minutter at lave inkl. forberedelse. Bemærk, bollerne skal sættes ind i ovnen, før du tænder den. Så hvis du har en røremaskine har du boller klar på 30 minutter 😉
Tip
Jeg har prøvet at bruge mange forskellige frø og kerner i opskriften, og jeg vil sige, at jeg er lykkes med det hele. Mængden af mel afhænger selvfølgelig af dit valg af frø eller kerner, men prøv dig frem. Når jeg laver bollerne er de lidt klistrede, men stadig ikke for meget til at de kan formes. Sådan synes jeg, at resultatet bliver bedst.
Hvis du vil prøve nogle andre hurtige, men lidt sundere boller, så prøv vores glutenfri proteinboller, eller glutenfri skyrboller med gulerod. Og hvis du har lidt mere tid til at bage en anden dag, er disse koldhævede boller med mandler og chiafrø også en drøm 🙂
Spis bollerne med fx chiamarmelade, det smager himmelsk og del gerne dine erfaringer med opskriften i kommentarfeltet.
Savner du flere morgenmads ideer? Så kig nærmere på vores morgenmads opskrifter eller hent vores gratis kostplan der er fuld af ideer.
Opskriften
12 boller
Forberedelse: 10-20 minutter / Tilberedning: 20 minutter / I alt: 40 minutter
Ingredienser
- 50 g gær
- 3,5 dl lunkent vand
- 3/4 spsk salt
- 1 spsk honning
- 1 stk æg
- 3 dl hvedemel
- 4,5 dl rugmel eller fuldkorns(hvede)mel
- 1,5 dl frø eller kerner, fx græskar
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt, honning og ægget.
Mængden af salt og honning skal helst være lige, da resultatet herved bliver bedst – efter min smag.
Kom melet i stille og roligt og rør rundt. Når dejen har absorberet melet, men stadig er klistret tilsættes frø og/eller kerner. Hvis du synes, det bliver for tørt eller vådt, så kom mere vand eller mel i, men husk at dejen skal være klisteret. Hvis du kommer for meget mel i, så risikerer du, at bollerne ikke hæver ordentligt. Så hellere lidt for klisteret og svære at forme end det modsatte.
Kom dejen på en bageplade med bagepapir i “klumper”. Dejen vil ikke kunne formes til runde boller, men prøv at giv dem lidt form så vidt muligt.
Bagepladen sættes i en kold ovn og bages ved 225 grader i 20-15 minutter. Husk at hold øje med dem 🙂
Har lige bagt dem. De er simpelthen bare lige i skabet 🙂
Mange tak Karsten.
Det er jeg glad for at høre, at du synes. 🙂
Virkelig gode boller- tak for opskriften?. Tilsatte dog kun halvdelen af salten.
Hej Randi
Selv tak 🙂 Og tak for tippet med saltet!
Mange hilsner
Marie
Hejsa super opskrift jeg kommer også en håndfuld rosiner i det smager skønt men lige et spørgsmål skal i ikke hæve syntes nemlig de bliver ret flade
Mvh Thomas Jørgensen
Hej Thomas
Godt at høre – tak for tippet! Du kan sagtens lade dem hæve lidt, men det er ikke et “must”. Det er meningen, at de skal være hurtige. Som regel har vi dog ikke problemer med at de bliver flade :-/ Men giv dem et kvarter eller mere, hvis du synes de trænger 🙂
Mange hilsner
Marie
Hej Thomas.
Tak for feedback, altid dejligt at høre om andre erfaringer.
God ide med rosinerne, det vil jeg også prøve, næste gang jeg bager dem.
I forhold til at du oplever bollerne bliver flade, så prøvede jeg også dette i starten, da jeg lavede opskriften. Det er vigtigt, at hovedparten af det mel du bruger er den “lette” meltype. I min opskrift er det hvedemelen. Hvis der kommer for meget groft mel i, så kan gæren ikke få boller til at hæve.
Derudover skal bollerne være meget klisteret, når de kommes i den kolde ovn. Hvis de ikke er klistrede og uformelige, så kan det også gøre de falder sammen. Prøv at se de billeder jeg har lagt ind i indlægget, ved at swipe på billedet i toppen. 🙂
Vh
Tine.
Er du sikker på at der skal være 1 spiseske salt i? 🙂
Hej Ilina.
Ja. 1 spsk skrabet. Men du kan godt nøjes med 1 tsk, hvis du du synes det virker mere rigtigt. Smagen bliver bare bedre med mere salt.
Mange hilsner
Marie
Hej 🙂
Jeg studsede også over 1 spsk salt som mange andre, kan jeg læse 😉 Jeg endte med at bruge ca. 3/4 spsk salt….
Og ovnen – brugte varmluft og på 205 gr. – tænkte at det var alm. ovn der skulle op på 225gr…
De fik først 15min + 4min. Super 🙂
Jeg brugte græskarkerner og solsikkekerner – både indeni dejen og udenpå.
Mine boller blev meget flade – lidt madbrød-agtige – men de smager fantastisk – så tak for en god opskrift!! 🙂
Og hold da op hvor var de nemme at lave – tror det tog 20min fra jeg startede til jeg kunne sætte dem i ovnen.
Med venlig hilsen Louiza
Ps. (jeg er helt ny i bageverdenen, er kun startet fordi vi fik en KitchenAid) Nå, men – spørgsmål: Kan man bruge mere hvedemel og mindre fuldkornshvedemel? Ville det være godt eller? Jeg er generelt gladere for lysere boller 🙂
Hej Louiza
Dejligt at du havde succes med bollerne 🙂
Du kan sagtens skifte ud i melet, så det bliver nogle lysere boller 🙂
Og ift. salt, så har jeg lige ændret mængden i ingredienslisten. Hvis de også bliver gode med 3/4 spsk salt, så er der jo ikke rigtig nogen grund til at der kommer mere i 🙂
Mange hilsner
Marie