Jeg er stor fan af nøddesmør! Herhjemme har vi derfor altid et glas med peanutbutter stående. Det spises med stort velbehag og bruges til alt fra grød, som pålæg eller på frugt. Desværre er alt andet nøddesmør så dyrt, at jeg kun køber det en sjælden gang imellem, når jeg har overbevist mig selv om, at vi virkelig har fortjent det. Hvis du ligesom jeg også elsker nøddesmør, men ikke kan forsvare at give 80 kroner for verdens mindste glas caschewsmør, så har jeg godt nyt – du kan lave det selv og det er tilmed hverken besværligt eller tidskrævende.
Hvordan gør man?
Det er meget enkelt. Du hælder nødderne (se hvilke du kan bruge nedenfor) ud på en bageplade og bager dem i ovnen til de er let gyldne. Hvis du bruger hasselnødder, skal du bagefter lægge dem i et hviskestykke og gnide skallen af. Herefter kører du dem i en foodprocesser i 15-20 minutter, til de begynder at udskille olien og bliver til nøddesmør. Det tager lang tid, så væbn dig med tålmodighed.
Udstyr
Hvis du har planer om at kaste dig ud i at lave dit eget nøddesmør, skal du anskaffe dig en god foodprocesser. Den skal kunne klare at køre i 15-20 minutter uden at brænde sammen.
Hvad kan man bruge?
Man kan i princippet bruge alle slags nødder; jordnødder, pekannødder, hasselnødder, mandler, cashewnødder, you name it. Jeg har dog ladet mig fortælle, at pistacienødder ikke kan bruges, selvom det ellers kunne være lækkert.
Kominationsmuligheder
Man kan mikse de forskellige nødder på kryds og tværs lige som man har lyst til. Du kan også tilføje andet til din nøddesmør, for eksempel:
- smeltet mørk chokolade
- smeltet hvid chokolade
- chili
- havsalt
- kanel
- karamelcreme
- kakaopulver
- chiafrø
Hvad kan det bruges til?
Nøddesmør kan bruges til næsten alt. Prøv det på brød, på din morgengrød, i din smoothie, på æble eller banan eller måske på hjemmelavede vafler.