Foodstyling? Det kan være sværere end man lige tror at foodstyle og få et godt billede, som kan hamle op med ”de andres” madbilleder. Med denne artikel vil du lære et par af Carrotstick’s tips og tricks til foodstyling – og forhåbentligt undgå spild af arbejdstid og 200 billeder fra den forkerte vinkel, med dårligt lys og en kedelig foodstyling. God læselyst 🙂
0.1) Kamera.
Hvis du virkelig vil gå all-in på billeder i topkvalitet, kan du sagtens investere i et godt kamera, men de fleste nyere telefoner tager super fine billeder.
Fordelen ved at bruge sin telefon er også, at det er nemt at redigere sine billeder på forskellige redigerings-apps (se punkt 7) og så er det også nemt og hurtigt at uploade det på Sociale Medier, som Facebook og Instagram. Måske du allerede ved det, men et vigtigt element er at huske at få sit kamera til at fokusere hver gang man skifter vinkel, så får du altså de bedste resultater.
1) Baggrund(e)
…er alt afgørende da det er baggrunden som sætter stemningen, farverne og rammen omkring maden. Selv den kedeligste ret kan opnå nye højder og se mere indbydende ud med den rigtige baggrund. Vi anbefaler de flotte fotobaggrunde fra Mini Background – så er du sikret den helt rigtige baggrund til dine madbilleder.
Har du ikke lyst til at investere i rigtige fotobaggrunde, kan du også ty til kreative løsninger såsom at bruge aviser, gamle brædder, duge eller kaste dig ud i at male din egen baggrund på et lærred eller træbræt. Gå efter de neutrale, kølige toner som så vidt muligt matcher farverne på dit service og din mad.
2) Opstilling af baggrunde
Billeder af mad kan tages på forskellige måder med forskellige vinkler, men de fleste madbilleder bliver taget oppefra (flatlay), medmindre det selvfølgelig er en stak pandekager – så vil det klart være mest optimalt at tage billedet fra siden. I dette tilfælde har du brug for en ekstra baggrund – en som underlag og en som baggrund.
Du kan se på din mad, hvilken vinkel der fremhæver den flottest og hvor du får flest detaljer med.
Det kan tage lang tid at finde den perfekte vinkel, så start med en ret som kan tåle at stå ude et par timer 😉
3) Belysning
Dagslyset er klart din bedsteven når der skal skydes billeder, MEN undgå de skarpe solstråler midt på dagen. Prøv helst at ramme lyset tidligt eller sidst på dagen, hvor lyset er mindre skarpt og mere blødt. Det er bedre at dine billeder er lidt mørke, så kan du altid selv skrue en smule op for lyset, når du kommer til billedredigeringen (se punkt 7). Det er nemlig sværere at gøre det modsatte bagefter – skrue ned for lyset på et billede.
Et godt og billigt trick bag det helt rigtige lys er at bruge en flamingoplade. Den kan give mere lys fra den modsatte side, da det reflekterer lyset og giver mere lys på den mørke side.
4) Brug “regi”
Regi giver billedet stemning, og det er her du skal gøre brug af dine kreative skills for at få det bedste udtryk. Det er ofte her det kommer til syne, hvilken stil du er ude efter. Enkelt eller simpelt? (se punkt 5). Dette spørgsmål afhænger meget af, hvilke ønsker der er til billedet og hvor det skal bruges henne.
Af regi kan du bruge alt fra kuriositeter og stofservietter til flotte tallerkener, glas, bestik mm.
Gå på jagt i genbrugsbutikker og find flotte, sjove skåle, gamle skærebrætter eller et bagejern.
5) Opstilling
For at give billedet den helt rigtige komposition er den gyldne regel, at der helst skal være et ulige antal ting/”regi’er” på billedet. F.eks. kan der være ét fad, én tallerken og én ske. Det kan også være f.eks. 3 tomater. Det ulige antal fungerer bedst for øjet J
Det er også i opstilling du skal afgøre om det ser bedst ud at opstille hele retten eller anrette dele af retten på en tallerken. Tænk også over om billedet skal tages tæt på eller langt væk fra – eller prøv begge dele.
6) “The final touch”
…giver, som sagt, virkelig det sidste touch til billedet! Det gør dit billede meget mere levende og indbydende, hvis man f.eks. topper med krydderurter eller sesam, hakkede mandler, bipollen osv…
Et godt trick er at bruge en blomster-forstøver med koldt vand lige inden fotografering, da din mad vil komme til at se et par timer friskere ud 😉
7) Redigering
De fleste billeder bliver en tand pænere – og mere som ’den oplevede’ virkelighed, hvis der skrues lidt op for lys og farve. Man kan lege på mange måder, og det handler om at finde det udtryk man bedst selv kan lidt.
Billedredigerings muligheden i de fleste smartphones er rigtig fin. Hvis du vil lege mere med billedet, kan du eventuelt downloade appen Lightroom, som er gratis. Der findes også “presets”/filtre du kan tilkøbe og installere i Lightroom. Prøv dig frem med de forskellige redigerings-features.
Måske vidste du noget af det i forvejen– hvis ikke, håber jeg, at du kan bruge de forskellige tips og tricks til din næste foodstyling.
God fornøjelse 🙂
Se denne lækre dessert opskrift: