God grillhygiejne er vigtige, ligegyldigt om du griller om sommeren eller hele året. Ligegyldig om du er til det ene eller det andet, så er en god grillhygiejne essentiel, da der desværre er flere vaner, som kan ende ud med at give ondt i maven eller endda sygdom. Så læs med os få gode tips til god hygiejne ved grillen.
Før du griller
Tag først kødet ud til grillen, når grillen er varm nok, til at kødet kan kommes på. Hvis kødet ligger for længe uden for køl, kan bakterievæksten stige hastigt.
Når du griller
Vask hænder
Det vigtigste er at huske at vaske hænder! En god håndhygiejne er essentielt, da man ellers kan flytte bakterier rundt på både redskaber og andre madvarer. Bakterierne kan også sidde i den marinade, som du netop har dyppet kødet i, og derfor skal du også huske at rengøre både din hænder og skålen med marinaden ekstra godt.
Husk at væske hænder inden du rør ved noget nyt. Det vil sige, at har du arbejdet med råt kød og skal til at bruge grilltangen, så skal du huske at vaske hænder, inden du bruger den, da du ellers kan overføre bakterier.
Råt og stegt
Råt og stegt skal ALTID adskilles. Derfor skal man også altid have et sæt redskaber til det rå og et til det stegte. Det gælder både fade og grilltænger.
Husk desuden at råt og stegt kød på selve grillen ikke må komme i kontakt med hinanden, så sørg for at have et system på grillen, således at de ikke kommer i berøring med hinanden. Dette gælder desuden også for grøntsager og kød – hold det adskilt.
Redskaber
Husk desuden, at du ikke må bruge den samme tang til både råt og stegt kød. Hvis du bruger den samme tang, vil du potentielt kunne overføre de sygdomsfremkaldende bakterier Campylobacter, som kan give mave-tarminfektioner, som ofte udmunder sig i diarre.
Gennemstegt eller ej?
Der findes to typer kød i denne sammenhæng, hele stykker kød og hakket eller rørt kød.
Hakket eller rørt kød skal altid gennemsteges, da der er en større risiko for bakterievækst. Dette skyldes, at det hakkede og rørte kød har flere overflader, hvor bakterierne kan sætte sig, og derfor vil der også kunne sidde bakterier inde i hakkebøffen, som kan være sygdomsfremkaldende.
Kylling og andet fjerkræ skal også gennemsteges, da det er den eneste måde, hvorpå man kan dræbe bakterier som salmonella. Kød er gennemstegt, når det har en kernetemperatur (temperaturen måles midt i kødet, gerne hvor det er tykkest) på 75 celcius grader.
På hele stykker kød, som for eksempel bøffer eller stege, vil bakterierne kun side på overfladen, og derfor behøver man ikke gennemstege disse.
Generel orden og grillhygiejne
De fleste grillmiddage har ofte tilbehør, og her er det vigtigt at adskille grønsager og kød, således at bakterierne ikke overføres til den rå salat. Desuden skal alle grøntsager også salaten altid skylles, da der sagtens kan sidde jordbakterier tilbage, fra de er blevet høstet.
Efter du har grillet
Oprydning og rengøring
Selvom varmen fra grillen dræber bakterierne, så sørg alligevel for at få rengjort særligt risten, således at gamle kødrester og marinader ikke sætter sig fast. Tænk på det at grille ligesom at lave mad i køkkenet – her vasker man også potter og pander op efter brug.
Rester
Husk, at hvis der er rester, så skal de på køl inden for tre timer efter tilberedning.
Vil du gerne have inspiration til at grille nogle sundere alternativer så læs mere her.