Peanut butter, eller under sit mindre brugte danske navn jordnøddesmør, forbindes ofte ikke med en sund og nærende spise. Men faktisk er peanut butter ikke så usundt som du måske går og tror. I anledning af “Peanut butter lovers day” (den 1. marts) sætter vi her på Carrotstick fokus på denne herlige treat, så du kan blive lidt klogere på, hvad det er.
Må jeg spise peanut butter til hverdag?
Peanut butter kan sagtens bruges som en del af din sunde hverdagsmad. Som meget andet handler det om mængden som vi spiser. Peanut butter indeholder mange kalorier; omkring 588 kcal pr 100g, og er derfor ikke noget, du skal spise til hvert måltid. Dog kan du sagtens få dit daglige peanut butter fix uden at have dårlig samvittighed. Du kan prøve at komme en teske peanut butter på din morgengrød/skyr/yoghurt, komme den i en smoothie eller bruge den til at lave sunde protein- eller müslibarer med. Eller bare en enkelt lækkert peanut butter mad.
Er peanut butter overhovedet sundt?
Peanut butter indeholder mættet fedt, som er den slags fedt, vi helst skal undgå at indtage for meget af i vores kost. Dog er størstedelen af fedtindholdet i peanut butter umættet fedt, dvs. det fedt vi gerne må få i vores kost, det såkaldte sunde fedt.
Peanut butter er også en god kilde til fibre og protein, som er med til at holde dig mæt og give en god mavefornemmelse og fordøjelse. Derudover er peanut butter også god til at balancere blodsukkeret, så vi kan holde længere tid i skolen eller på jobbet uden at “gå kold”.
Peanut butter indeholder faktisk også vitaminer som E og B, og mineralerne kalium, natrium, magnesium og fosfor, som fx vegetarer og veganere kan få rigtig god gavn af, men også andre der har fokus på at få en varieret og sund kost.
Hvilken slags peanut butter skal man gå efter?
Når du skal vælge en peanut butter, er der forskellige paramenter du kan vælge udfra. Ønsker du at finde en variant som ligger i den sunde ende, skal du kigge efter disse ting:
Lavt indhold af tilsat sukker
Lavt indhold af tilsat olie
Lavt indhold af tilsat salt
Du kan selfølgelig også gå efter en økologisk variant, eller en peanutbutter med et højt jordnøddeindhold. Peanut butter deles også op i knasende (crunchy) og blød variant (smooth), og dette er lidt en smagssag. Nogen elsker at kunne fornemme nødderne og andre foretrække at den er helt smooooth.
Andre nøddesmør varianter
Du kan faktisk lave nøddesmør af de fleste nødder, endda også af kerner. Fx: cashewnødder, mandler, græskarkerner eller hasselnødder. Du kan også kombinere hasselnøddesmør med smeltet chokolade – og lave en hjemmelavet nutella. Mere om dét, efter disse:
1. Bodylab, 2. Urtekram peanutbutter, 3. Whole Earth, 4. Ø Monki
Lav din nøddesmør selv
Hvis du gerne vil have fuld kontrol over hvad der kommer i din nøddesmør, så kan du lave den selv. Det er ikke så svært, heldigvis. På den måde, kan du også selv bestemme smag, konsistens og hvor på sundhedsskalaen den skal ligge.
Her kan du finde vores opskrift på en lækker nøddesmør, og mangler du inspiration til brød– eller pandekageopskrifter som underlag til din lækre nøddesmør, så har vi selvfølgelig masser af lækre opskrifter til dette 😉