Når vi handler ind, så støder vi på mange forskellige mærkningsordninger, og det kan ofte være svært at finde ud af, hvad de forskellige typer betyder. For at give dig svar på undrende, så har jeg lavet en række indlæg, hvor du kan få beskrevet det enkelte mærke. Du kan se alle indlæggene i serien her.
Bedre Dyrevelfærd er en mærkningsordning for kød- og mejeriprodukter underlagt statslig kontrol. Her stilles der strenge krav til selve produktionen både i stald, under transport og på slagteriet.
Hvad betyder hjerterne?
Dyrevelfærden bliver bedre og bedre for hvert hjerte fremvist på mærket, men prisen bliver også højere. Der er derfor en sammenhæng mellem dyrevelfærd og pris.
1 grønt hjerte betyder at dyrevelfærden er højere end ved almindelig dansk lovgivning. Der er forskellige krav til produktionen såsom mere strøelse og plads til dyrene samt mindre transporttid ved slagtning. Generelt er der bedre forhold i staldene og livskvalitet for dyrene.
2 grønne hjerter betyder blot, at kravene er optimeret fra det første hjerte. Det vil sige endnu mere halm og plads til dyrene samt adgang til udearealer.
3 grønne hjerte betyder endnu mere dyrevelfærd og udeforhold til alle dyr. Eksempelvis kommer kalve på græs med deres mor og grise fødes endda i udendørs hytter.
Hvorfor dyrevelfærd?
Dyrevelfærd er en etisk forpligtigelse der sikrer dyrs psykiske og fysiske velbefindende. Dette er når dyr ikke udsættes for lidelse eller bruges som arbejdsdyr. Mere plads og halm betyder bedre trivsel og livskvalitet for dyrene, hvilket er essentielt for et hvert liv.
For grise betyder trivsel krølle på halen uden halebid og halekupering, hvilket forudsætter at grisene har nok plads samt beskæftigelsemateriale. For kyllinger betyder trivsel en langsommere voksende race. Lavere vækstrater medfører mere harmonisk knoglevækst i forhold til vægtøgningen. For kvæg betyder trivsel bedre staldforhold, hvor kalve kan gå 2 og 2 sammen stadig med mere plads.
Baggrunden
Miljø- og Fødevareministeriet lancerede mærket i 2017. Først var dette mærke kun for grise, men i 2018 kom et tilsvarende mærke for kyllinger. I 2020 kom mærket på for okse- og kalvekød samt adskillige mejeriprodukter.