En buddha bowl er en lækker blanding af sunde, lækre og farverige ingredienser, som mætter sanserne og maven. Det kan være korn, bønner, grøntsager og i nogle tilfælde indeholder en buddha bowl også kød. Denne opskrift indeholder søde kartofler, linser, råkost, avocado og perlebyg med lækker smag. Du kan også tilsætte stegte kikærter, majs, tomater, nødder, friske krydderurter, grøn salat, ris, grønkål, kidneybønner, spirer osv. osv. Kun fantasien sætter grænser 🙂
Denne opskrift kan bruges som “basisopskrift”.
Opskriften
4 portioner
Søde kartofler & rødløg
- 700 g søde kartofler (ca.) - mundrette bidder, 1x1 cm
- 2 spsk olivenolie
- 0,5 tsk kanel
- 4 stk rødløg, halveret
Perlebyg & belugalinser
- 2,5 dl perlebyg
- 2,5 dl belugalinser (kan erstattes med grønne linser)
- 3 fed hvidløg - presset
- 2 stk laurbærblade (kan udelades)
- 3 spsk gærflager (kan erstattes med lidt bouillon)
- 1 spsk olivenolie
Råkost salat
- 3 stk små rødbeder (kan udelades ift. sæson)
- 3 stk gulerødder
- 2 stk æbler i små tern (gerne en syrlig-sød type ligesom Ingrid Marie)
- 1 stk citron - saften
- 2 håndfulde valnødder, hele/groft hakket, ristet på pande eller i ovn
- 1/2 stk avocado (per person)
Fremgangsmåde
Søde kartofler & rødløg
Tænd ovnen til 200 grader.
Kom de søde kartofler ovenpå en bageplade med bagepapir.
Vend kartoflerne i olien og derefter kanel. Drys med salt.
Spred kartoflerne godt ud, så de kan blive godt karamelliserede.
Fordel de halverede løg rundt omkring på bagepladen. Tryk dem ned så de står på bagepladen og ikke ovenpå kartoflerne – der er plads til dem, selv om det ikke ser sådan noget. Drys salt over løgene.
Bages i midten af ovnen i ca. 30 minutter.
De søde kartofler skal som sagt være karamelliserede og bløde, og løgene skal være bløde og søde. Hvis de ikke er det, så sluk for ovnen og lad bagepladen stå derinde i 10 minutter.
Perlebyg & belugalinser
Imens de søde kartofler og løg bager i ovnen, kan du gå i gang med perlebyg og linser.
Kog perlebyg i en 1½ liters gryde med ½ liter vand.
Giv perlebyggene et opkog og lad dem derefter simre. Kom noget salt i vandet.
Der vil komme noget skum på toppen af vandet. Det skal du fjerne med en ske.
Belugalinserne kan du koge i en 1 liter gryde med ½ liter vand.
Gør ligesom med perlebyggene: giv linserne et opkog og kom salt i vandet – men tilføj også hvidløg og laurbærblade.
Lad begge simre til de er møre i biddet. Det vil tage omkring 20 minutter.
Hæld vandet fra.
Vend derefter gærflager og olivenolie i belugalinserne – hvis du synes, det mangler noget smag, så tilføj det du gerne vil 🙂
Råkost salat
Når både søde kartofler, løg, perlebyg og belugalinser er møre og/eller møre, men med bid, kan du gå i gang med salaten.
Jeg vil helt klart anbefale at lave den med foodprocessor, for så er riveriet overstået på 1 minut.
Hvis du ikke har foodprocessor, vil jeg anbefale dig at gå i gang, imens de søde kartofler er i ovnen.
Kom de revne gulerødder og rødbeder op i en skål. Vend æbleternene i og derefter citronsaften.
Saml Buddha Bowl
Egentlig kan du samle Buddha Bowl, som du har lyst til – men her kommer jeg alligevel med en retningslinje til, hvordan jeg samlede min.
Kom godt med perlebyg i den ene halvdel af skålen bund.
Kom derefter et mindre bjerg salat i den anden side af skålen, så det fylder 1/4 af skålen – gerne med top.
Kom de søde kartofler i den anden 1/4 af skålen.
Kom 1-2 generøse spiseskeer linser ovenpå salaten og de søde kartofler.
Fordel avokado og valnødder ovenpå.
Når du har spist nok af Buddha Bowl’en til, at det ikke vælter udover siderne, så bland det hele sammen.