Mad, der har godt med farver og lækker smag, er jo noget af det bedste. Men hvad nu hvis jeg skrev, at den farverige og lækre mad også kan være et vidunder for din krop? Det er, hvad forfatterne Anne Larsen og Martin Kreutzer argumenterer for.
Anne Larsen genkender du nok, da hun blandt andet har udviklet opskrifter til både Fakta og iForm og har udgiver flere kogebøger. Hvis du er interesseret i ernæring, løb og slankekure, har du stødt på Martin Kreutzer – især også hvis du læser iForm, da han har skrevet bunkevis af artikler for iForm. Men nok om dem og mere om bogen, de har udgivet. Hvis du er interesseret i viden og opskrifter på mad, der er nærende og antiinflammatorisk, så læs videre!
Top 12 antiinflammatoriske fødevarer
Da Anne Larsen har styr på opskrifter, og Martin Kreutzer har styr på ernæring, har de delt bogen op efter det.
Martin Kreutzer starter bogen med at introducere læseren til, hvad inflammation egentlig er, og hvad man kan gøre for at mindske inflammation. Hvis du ikke helt ved, hvad inflammation er, og hvad antiinflammatorisk kost er, og hvorfor det er godt for dig, så vil jeg med hjælp fra Kreutzer fortælle kort om, hvad det er. Inflammation er, når der er en betændelsestilstand i kroppen. Inflammation sker, når du for eksempel forstuver din fod. Det fantastiske ved inflammation er, at inflammation beskytter din forstuvede fod ved at gøre foden varm og hævet, så din fod bliver beskyttet mod mere skade og reparationsprocessen går i gang.
Men problemet opstår, hvis din krop hele tiden er i en tilstand af inflammation, da du så er i risiko for at få gigt, sukkersyge og andre sygdomme. Her spiller antiiinflammatorisk kost en stor rolle for, at din krop kan mindske inflammationen.
Martin Kreutzer gør også opmærksom på, at det ikke kun er din kost, der kan hjælpe med at mindske og fjerne inflammation. Søvn, stress og motion har lige så stor betydning for inflammation, både forebyggende og behandlende.
Derefter præsenterer han de top 12 antiinflammatoriske fødevarer af de 25 bedste antiinflammatoriske fødevarer, som han og Anne Larsen har valgt at tage udgangspunkt i:
- Laks
- Quinoa
- Valnødder
- Byg
- Ingefær
- Mynte
- Blåbær
- Grønkål
- Tomater
- Hvidløg
- Rødbeder
- Avocado
Han forklarer så, hvorfor de her top 12 fødevarer er så gode mod inflammation. For eksempel er laks rigtig godt, fordi det indeholder masser af omega-3, der mindsker inflammation.
Heldigvis er det kendte, lettilgængelige og primært billige fødevarer, de har valgt at sætte fokus på, hvilket er en kæmpe bonus i min bog.
Opskrifterne
Anne Larsen har sørget for, at der er opskrifter til hele dagen: morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad.
Det er både enkle, lette og interessante opskrifter, Anne Larsen har udviklet til bogen. Hvis man er interesseret i det, så er der for hver opskrift en oversigt over, hvor mange kalorier, proteiner, fedt, kulhydrater og kostfibre der er pr. person. Til den kalorieinteresserede læser kan det nævnes, at kalorieindholdet i opskrifterne er mellem 104-614 kalorier.
Men jeg ville ønske, at nogle af opskrifterne havde mere fokus på de 12 udvalgte fødevarer. Nogle gange har de 12 “inflammationsbekæmpere” mere en birolle end hovedrollen. For eksempel er der en opskrift på blåmuslinger med kålpesto. I stedet for at grønkålen og tomaterne i opskriften har hovedrollen, så får blåmuslingerne den. Og jo, blåmuslinger er sunde, men de er ikke på listen over de top 25 antiinflammatoriske fødevarer.
Et kæmpe bonus er dog, at der er billeder af alle opskrifterne! Man kan aldrig gå galt i byen med en kogebog, der har mange billeder. Det er nogle dejligt lyse billeder, og maden er sat flot op, så der er masser af inspiration at hente. Og det hjælper godt på at få appetitten i gang 😉
Min vurdering
Jeg synes, det er en fantastisk idé at gøre folk opmærksomme på, at mad også kan helbrede og hele. Vi behøver ikke al den medicin, for vi kan faktisk godt gøre vores bedste via vores kost og livsstil for at undgå eller mindske vores risiko for at blive syge!
Det fungerer rigtig godt at starte bogen med fakta i form af at forklare, hvad inflammation er, og hvilke fødevarer der er toppen af poppen, hvis man gerne vil spise antiinflammatorisk. Det er desuden skrevet i et letforståeligt sprog, der gør, at alle kan følge med og få noget ud af det.
På den måde kan man vælge de opskrifter, der er i bogen, for at spise mere antiinflammatorisk, og måske endda lave opskrifter på andre af de top 25 antiinflammatoriske fødevarer. Nu ved man jo, hvorfor en antiinflammatorisk kost bare gør livet meget bedre.
Det, jeg dog er lidt forvirret over, er, at nogle af opskrifterne ikke har givet de 12 “antiinflammationsbekæmpere” en større rolle. Som jeg nævnte med blåmuslingretten, så synes jeg, at det ville have været smart, spændende samt givet en rød tråd, hvis det faktisk var grønkålen og tomaterne, der havde fået hovedrollen i opskriften. Det er dog en mindre detalje, da de fleste af retterne rent faktisk har givet de 12 “inflammationsbekæmpere” hovedrollen i opskrifterne. Det havde dog gjort bogen lidt mere gennemført – i mine øjne.
Når der står kalorier pr. person i en opskrift, giver det mig straks associationer til slankebøger. Det undrer mig, da det ikke virker som om, bogen bliver solgt som en slankebog. Jeg vil tværtimod sige, at bogen er skrevet med henblik på sprudlende sundhed og bekæmpelse af kronisk inflammation. Det ville have stemt mere overens med bogens budskab, hvis der (også) havde stået hvor meget omega-3 eller E-vitamin, der er i de forskellige retter. For når man bliver introduceret til de top 12 fødevarer i starten af bogen, er der netop fokus på de gode vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der er gode mod inflammation. Det er fint at man imødekommer de kaloriefokuserede læsere, men det havde været en god tilgang også at skrive et afsnit om, at mange stresser over mad, krop og kalorier og hvordan dette kan håndteres. Netop dét er jo også er usundt og kan i teorien også bidrage til inflammation.
Jeg synes dog, at bogen forklarer rigtig godt, hvad antiinflammatorisk kost er, og den formår at levere nogle lækre opskrifter, så man bliver inspireret til at spise sundt og antiinflammatorisk. Derfor har jeg givet bogen 4 gulerødder.
Bogen udkom den 10 juni og kan købes på saxo.com til 120 kroner.
Tak til Muusmann’ Forlag for at have sendt bogen til anmeldelse.
Hvis du er interesseret i lignende bøger om ernæring og opskrifter, så har Muusmann Forlag lavet en serie skrevet af Anne Larsen og Martin Kreutzer, der enten er udgivet eller snart bliver udgivet.