Er du i tvivl om man bør drikke mælk fra køer, planter eller helt udlade det? Her får du et overblik.
Komælk
Flere og flere skærer ned på komælk, eller går helt væk fra det. Der kan være adskillige årsager til at folk tager denne beslutning (blandt andet laktoseallergi), men det vil jeg ikke grave dybere i, i dette indlæg.
Personligt begrænser jeg mit indtag af mælkeprodukter, fordi det gør en forskel for min hud. Jeg kan sagtens tåle det, det kan jeg sige fordi jeg har fået det testet. Men faktum er, at hvis jeg spiser mælkeprodukter dagligt, får jeg uren hud. Derfor bruger jeg alternativer til komælk. Der findes et væld af sjove “mælke”-typer derude, nogle bedre end andre – og du får en guide lige her.
Forskellen
Generelt kan man sige at komælk er den mest næringsrige mælk du kan drikke, næst efter kamelmælk (jep, kamelmælk), men det vender jeg tilbage til i slutningen af indlægget. Komælk indeholder en lang række livsvigtige vitaminer og mineraler, blandt andet vitamin b2 og b12, calcium, jod og fosfor. Desuden er komælk en vigtig kilde til protein i skandinavernes dagligdag. Men du kan også finde masser af protein i nogle af alternativerne – blandt andet soyamælk:
Soyamælk
Soyamælk er lavet af soyabønner og vand, og har en noget anderledes smag end komælk. Det er et af de mest tilgængelige alternativer til komælk, og har et lavt indhold af kulhydrat og højt indhold af protein. Dog indeholder soyamælk knap så mange vitaminer og mineraler, hvorfor dette er tilsat til de fleste produkter. Vær opmærksom på at købe de varianter som ikke er tilsat sukker, og som samtidig er lavet på GMO-fri soyabønner. Fordelen ved soyamælk er, at det indeholder isoflavonoider (antioxidanter), som skulle have en gavnlig indvirkning på bl.a. kolesteroltallet, gener ved overgangsalderen, samt forebygge visse kræftformer. Næringsindholdet for soyamælk uden tilsat sukker er som følger pr. 100 g: Fedt: 2,1 g. Kulhydrat: 0,1 g. Protein: 3,2 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt.
Mandelmælk
Mandelmælk indeholder 1/3 færre kalorier end almindelig komælk (Yay!). Det indeholder hverken kolesterol, laktose eller mættet fedt (kun minimalt) og er 100% vegetabilsk, ligesom soyamælk. Du kan lave din egen mandelmælk (se min opskrift her), eller du kan købe det færdigt. Når du køber en liter mandelmælk vil der typisk være tilsæt en række vitaminer og mineraler, såsom calcium, b- og d-vitamin. E-vitamin forekommer naturligt i drikken. Den eneste dårlige ting der er at sige om mandelmælk er, at proteinindholdet er meget lavt, samt, at der ofte er tilsat sukker. Men så længe du er opmærksom på det, kan du anvende den som du har lyst. Både i te, madlavning og på dine havregryn. Næringsindholdet for mandelmælk er som følger pr. 100 g: Fedt: 2,7 g. Kulhydrat: 4,9 g. Protein: 1,1 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt.
LÆS OGSÅ: Forskellen på mandelmælk og komælk
Kokosmælk
Du kender den gode gamle kokosmælk på dåse, som er en mærkelig våd og samtidig fast masse, og som indeholder uendelig meget fedt. Har du lyst til at tage en slurk? Ellers tak, jeg springer også over. Men der er kommet en ny spiller på banen.
Forestil dig en iskold blanding af det kokosvand der er inde i kokosnødden, blandet med almindeligt vand, samt en lillebitte smule af den slags kokosmælk du finder på dåse. Hold nu op det er godt. Mig bekendt er der kun én producent af dette skønne produkt indtil videre, ved navn “Kara”. Kokosnøddemælken indeholder kun 27 kalorier per. 100 ml. og kan ligesom de andre mælkealternativer anvendes i din madlavning, din te og på din müsli. Fedtindholdet er på sølle 2 g. “Kara” kokosnøddemælk indeholder stort set ingen protein, men til gengæld en masse sunde fedtstoffer såsom laurinsyre. (Er du stadig skeptisk overfor fedtet i kokosnødder? Så læs her) Bemærk: Dette produkt er ikke kommet til Danmark endnu, men jeg er stødt på den i mange andre lande, så mon ikke det er på vej? Næringsindholdet for kokosmælk er som følger pr. 100 g: Fedt: 2 g. Kulhydrat: 4,1 g. Protein: 0,1 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt.
Rismælk
Efter min mening er rismælk ikke værd at bruge tid på. Det indeholder flere kalorier end nogen af de andre drikke, næsten ingen protein og for mange kulhydrater. Alle de varianter jeg er stødt på igennem tiden, har desuden indeholdt for meget salt. Det positive der er at sige om rismælk er, at det ikke indeholder laktose, og at det er 100% vegetabilsk. Vær opmærksom på at mange varianter er tilsat sukker. Næringsindholdet for rismælk er som følger pr. 100 g: Fedt: 1,1 g. Kulhydrat: 11 g. Protein: 0,1 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt.
Kamelmælk
Kamelmælk er det nyeste nye. Og så alligevel ikke. I særlige områder i Mellemøsten, Afrika og Indien har man i århundreder drukket kamelmælk. Kameler har altid haft en stor betydning i tørre områder, blandt andet på grund af sin evne til at kunne gå op til en måned uden vand og nogen særlig mad, og stadig producere op til 15 liter mælk på en dag. Kamelmælk smager som almindelig komælk, men indeholder 3 gange så meget C-vitamin som almindelig komælk, og hele 10 gange mere jern! Desuden indeholder kamelmælk mere kalium, magnesium, jern, kobber, mangan, zink og natrium. Der er så mange gode ting at sige om kamelmælk, at jeg burde dedikere et helt indlæg til det. Men nu må vi blot vente på at det kommer i butikkerne i Danmark. Næringsindholdet for kamelmælk er som følger pr. 100 g: Fedt: 2,2 g. Kulhydrat: 10,5 g. Protein: 2,1 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt.
LÆS OGSÅ: Kamelmælk – den nye ‘sundhedsdrik’
Havredrik
Havredrik er ligesom soya- og rismælk 100 procent plantebaseret. Den er et af de nyere alternativer til komælk og indeholder langt flere kulhydrater og mere sukker end mange af de andre. Havredrikken har et naturligt lavt indhold af vitaminer og mineraler samt et meget lille indhold af protein. Derudover består havredrik hovedsageligt af energi fra kulhydrater og kan ligesom soyamælk være beriget med calcium (kalk). Næringsindholdet for havredrik er som følger pr. 100 g: Fedt: 1,3 g. Kulhydrat: 8,1 g. Protein: 0,3 g. Det kan dog variere fra produkt til produkt. [resp_image id=’36353′ caption=”].
Der findes også andre, mindre anvendte alternativer – bl.a. quinoamælk, hampmælk og hasselnøddemælk, men efter min mening er ovenstående varianter mere spændende.
Kilder: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (altomkost.dk), Wikipedia.org, Dr. Joseph Mercola, Huffingtonpost.com.