Gruer du også for den kommende tids kulde og mørke? Mange af os føler vinterdepressionen komme snigende, så snart dagene bliver kortere. Det bliver sværere at stå op om morgenen, mere udfordrende at dyrke motion og hårdere at holde humøret højt. Her får du nogle tips, der har hjulpet andre til et bedre efterår og vinter.
Klassikeren: D-vitamin
Du har nok hørt, at de fleste danskere ikke får nok D-vitamin i vinterhalvåret, fordi vi ikke har nok sol. For lidt D-vitamin kan være med til at sænke humøret. Du kan godt få D-vitamin gennem mad (eksempelvis laks, æg og svampe), men det er meget svært at få nok.
Så smut en tur i Matas eller på apoteket og køb et tilskud D-vitamin – anbefalingen er på 10 ug (mikrogram), men du kan sagtens vælge en højere dosis som 20 ug, eller 30-40 ug hvis du glemmer dem indimellem.
Hold fast i motionen ved at lokalisere barrierer
Motion kan hjælpe til at skabe de endorfiner, der kan modarbejde depressionen.
Tit er der ting, vi ikke kan lide, selvom vi ikke helt er klar over hvorfor. Hvis du ikke har lyst til at cykle, fordi det regner eller er koldt, så prøv at find ud af hvad det egentlig er du ikke kan lide. Hvis det er fordi makeuppen løber, så tag kasket på, hvis du fryser eller bliver våd, så tag varmere eller vandtæt tøj på, eller hvis du bliver svedig, så tag skiftetøj med.
Hvis det er fordi mørket skræmmer dig og afholder dig fra gåture, så hiv andre med. Hvis turen til fitness bliver lang, så sæt din yndlingsmusik i ørene eller vælg noget andet motion, som du synes er sjovere (få inspiration til andet motion end fitness her).
Det lyder måske som logik for burhøns, men hvis ikke man ved præcis hvor barrieren ligger, har man ingen chance for at gøre noget ved det.
Positiv psykologi
Det du fokuserer på, vil der komme mere af. Det er hovedtanken bag positiv psykologi, som påpeger, at man har et valg. Hvis du konstant fokuserer på, hvad du burde have gjort, hvor meget du ikke har nået, eller hvad du ikke kan finde ud af, så vil dette fokus åbne op for masser af bekræftende eksempler – dermed føles tankerne som sandhed.
Hvis du derimod fokuserer på alt, hvad du gør, alt hvad du kan og alt hvad du er taknemmelig for ved dagen der er gået, det du har i livet og de mennesker du møder på din vej, så vil din hjerne have det i fokus. Dermed vil du opleve der kommer mere af ”det gode”, for det er der allerede, du skal bare først kunne se det.
Helt konkret kan du skrive ”den omvendte liste” – altså en liste over alle de ting du har nået, fremfor de ting du skal nå. Så øver du hjernen i at lægge mærke til hvor meget du faktisk gør i løbet af en dag, så du kan have følelsen af at få udrettet noget.
Accept og bevidst valg
Når der er ting du ikke kan lave om på, som eksempelvis vejret og mørket, så kan vi bruge enormt meget energi på at brokke os, dvæle ved det og ruminere (at tygge drøv). Jeg hørte engang en sige:
”Giv mig sindsro til at acceptere de ting jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan og visdom til at se forskellen”.
Så prøv at accepter de ændringer der kommer gennem livet og tag bevidste valg omkring de ting du gør. Om du så bliver hjemme i sofaen, hvor du havde planlagt du skulle op og træne eller gøre rent eller en af de andre milliarder ting vi ”burde” – så vælg det! Lad ikke dig selv blive offer for ”jeg kan ikke nå det” eller andre undskyldninger, som alligevel giver en dårlig samvittighed og tanken om ”jeg burde have gjort” bagefter. Vælg at blive hjemme, fordi det er det du har lyst til eller brug for, så du bestemmer over dit liv.
Men hvad så hvis jeg aldrig har lyst til at gøre rent, træne eller lave mad?
Så se på dig selv med nysgerrighed: hvor ligger barrieren? Er det uoverskuelighed? Dine egne forventninger der er for høje? Manglende viden eller lyst? Det er første skridt til at forstå sine handlemønstre og dermed kunne ændre på dem.