I Danmark køber vi økologisk og bæredygtigt som aldrig før, og for tiden er der stort fokus på det bæredygtige og etiske forbrug. Vi får at vide at vores stemme i supermarkedet bestemmer udbuddet og at det bevidste valg er vejen frem for kloden. Spørgsmålet skal dog stilles: får vi flere bæredygtige varer fordi flere er bevidst om at købe dem eller køber vi flere bæredygtige varer, fordi de er blevet mere tilgængelige mht. udvalg og pris? Uanset svaret giver jeg dig her mine bud på vejen mod at blive den etiske forbuger.
Mindre kød
I Vesten spiser vi enorme mængder kød, hvilket er utroligt klimabelastende. Især oksekød er en stor synder, da køer indtager større mængder føde i deres levetid, end det kød vi kan producere fra dem, og de kvitterer med udledning af store mængder metangas, der har en høj drivhuseffekt. Dyr som svin og kylling er mere klimavenlige. Vil du læse om problemerne med fisk, kan du klikke på linket her.
Overvej derfor et par kødfrie dage om ugen, hvor du kan eksperimentere med lækre grøntsagsretter eller billig mad som grød og gryn.
Læs også: alternative proteinkilder
Se også: 25 vegetariske opskrifter
Mere frugt og grønt
Når du skærer ned på kødet, er der automatisk plads til flere grøntsager og lækker frugt. Frugt og grønt kræver meget mindre plads at vokse på, og vælger du frilandsgrøntsager og –frugt, frem for dem der er dyrket i drivhus, ryger du et ekstra step op på ’klimavenlig-stigen’.
Spis lokalt og efter sæson
Jordbær i januar og peberfugter fra Holland betyder lange transporttider og miljøbelastning fra lastbiler, flyvemaskiner og både. Sørg derfor for at størstedelen af dine frugter og grøntsager er lokalt dyrkede og følger sæsonen. Hvilke frugter og grøntsager der er i sæson, kan du nemt finde på nettet.
Økologi
Med de penge du sparer på kød, kan du overveje, om du vil investere i det økologiske af slagsen. Selvom prisforskellen stadig er høj, er mange kødprodukter ved at være nede i et fornuftigt prisleje.
Økologiske dyr oplever langt større dyrevelfærd og spiser blandt andet foder fri for GMO. GMO-afgrøder der dyrkes som dyrefoder sprøjtes med diverse kemikalier (heriblandt Round-Up) op til 10 dage før høst, hvilket skader jorden og den omkringliggende natur samt biodiversiteten i området. Derudover er der undersøgelser der viser øget sygdom hos landmændende og de omkringliggende landsbyer på grund af arbejdet med de mange kemikalier i markerne. I Danmark er det ikke tilladt at dyrke foder på denne måde, men det må gerne importeres til vores dyr, og dermed indirekte til os.
I forhold til grøntsager er jeg personligt stor fortaler for økologi, og i min verden kommer vi ikke uden om at vælger du økologi, vælger du blandt andet følgende fra:
- Pesticider og andre kemikalier der sætter sig i- og på din mad, samt i den jord vi dyrker, hvilket resulterer i blandt andet bidød på grund af de høje koncentrationer i blomster
- Monokultur der udpiner jorden, forurener vores åer og grundvand samt resulterer i lav biodiversitet
Vær dog altid kritisk. Lige som små, konventionelle landmænd sagtens kan have respekt for deres dyr og deres jord, findes der også økologiske landbrug der for eksempel anvender konventionel svinegylde på deres marker (hvilket for i øvrigt er fuldt lovligt). Så spørg ind, undersøg og brug din nysgerrighed! Jeg som enkeltperson sidder bestemt ikke med den store sandhed; kun kærlighed til min krop og mine omgivelser.
Egen køkkenhave
Den ultimative klimaforbedring du kan skabe, er ved at lave din have/altan/vindueskarm om til køkkenhave. Uanset hvor lidt plads du har, vil der altid være plads til at dyrke lidt grønt til glæde for dig selv, din familie og måske dine naboer. Mange bække små gør en stor å, og jo flere du kan få med på gør-det-selv-bølgen des bedre. Måske har du endda plads til et par høns eller lignende?
Selvom vi desværre ikke kan gøre noget ved verdens overproduktion af fødevarer, kan vi gøre en forskel for os selv og vores nærmeste. Og så smager en hjemmegroet peberfrugt, nyopgravede kartofler, og friskplukkede jordbær altså bare uendeligt meget bedre end det du køber i supermarkedet.
Inspiration: Over Grow the System
Andre gode råd
- Køb produkter med Svanemærket og EU-blomsten for at sikre dig produkter uden kemiske stoffer der belaster krop og miljø
Inspiration: Kemiluppen
- Køb produkter med Fairtrade-mærket, hvis du vil støtte indsatsen for gode arbejdsforhold i udlandet for eksempel i kakao- kaffe- og bananplantager
- Undgå madspild ved kun at købe hvad du skal bruge og bruge hvad du har
- Brug cyklen eller dine ben, når du har mulighed for det, i stedet for at starte bilen
- Køb nogle gode indkøbsnet i stof, så du undgår plasticposerne
Disse råd er baseret på andres viden og sidder du med spørgsmål eller råd jeg ikke har med her, er du velkommen til at sende en mail.