Der er færre og færre mennesker der prioriterer tid til madlavning fra bunden i dag, og i takt med dette stiger udbuddet af nemme måltidsløsninger. Men kan man godt være sund, selvom man ikke bruger flere timer i køkkenet hver dag på at lave maden fra bunden? Svaret er ja. Så hvis du er en af de mennesker og gerne vil undgå “madstress”, så læs med her!
Man er også sund, når man “bare” spiser havregryn
Man behøver på ingen måde være god til at lave mad eller investere i en masse dyre, eksotiske ingredienser for at leve sundt. Den klassiske skål havregryn med mælk og rosiner – er faktisk slet ikke så dumt endda. Havregryn er nemlig ernæringsmæssigt det absolut bedste morgenmadsprodukt, du kan spise, da det har et højt kostfiber- og fuldkornsindhold, relativt meget protein og ingen tilsat sukker.
Det høje indhold af kostfibre gør, at havregrynene er med til at holde maven i gang og holde os mætte i længere tid, og eftersom havregryn er 100 % fuldkorn, vil man faktisk få opfyldt sit daglige behov for fuldkorn blot ved at spise en portion på 75 gram. Det bedste ved havregryn er dog, at det er en ufattelig nem og billig morgenmad – og så kan den endda gøres ret interessant ved blot at tilsætte lidt tørret eller frisk frugt og nogle nødder.
Du kan også lave en lynhurtig omgang havregrød ved at sætte en skål med havregryn, vand og en smule salt i mikroovnen i et par minutter. Det er mindst lige så sundt men kan give lidt afveksling, hvis man ønsker det.
Spring bare over, hvor gærdet er lavest
Der er absolut intet galt i at springe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder sunde måltider. At spise rugbrød til frokost kan være mindst lige så sundt som så meget andet, og det kræver ikke særlig lang tid at smøre et par stykker rugbrød og eventuelt skære lidt grøntsager ud i stave.
Det ser måske ikke helt så flot ud, som mange af de ting, der dagligt bliver vist på Instagram, men det er både nemt, billigt og ganske sundt – og så kræver det ikke de store kulinariske egenskaber! Det samme gælder desuden for aftensmaden.
Hvis du ikke gider at bruge alt for lang tid på madlavning, eller du bare ikke har flair for at lave mad, der smager godt, så findes der mange sunde alternativer, der gør madlavningen både nemmere og ganske sund. De fleste supermarkeder har efterhånden en lang række salater, der allerede er blandede og klar til brug – eller færdigpakkede måltider, der blot skal i ovnen.
LÆS OGSÅ: Nøglehullet til nem sundhed
Hvis du bor i en storby, burde det heller ikke være specielt besværligt at finde sund take-away. Det er måske en smule dyrere, men så slipper du helt for at tilbringe tid i køkkenet, og for nogle mennesker er de penge godt givet ud.
Madlavning er sjovere sammen med andre
Hvis du alligevel skulle begive dig ud i køkkenet for at lave et måltid, så vil jeg foreslå dig at gøre det sammen med andre. Rigtig mange mennesker undgår madlavningen, fordi de ikke gider at bruge flere timer på blot at lave mad til dem selv. Som du også kan læse mere om i dette indlæg, kan det at lave mad sammen med andre faktisk være en ganske hyggelig oplevelse. Så se om ikke du kan hive din kæreste, søster, børn eller ven/veninde med i køkkenet.
Nu hvor du er i køkkenet, så husk at de fleste opskrifter er til 4 personer, så i princippet behøver du ikke lave mad mere end 2 gange om ugen, hvis du bor alene. Har du det fint med at spise det samme 4 dage i streg, kan du blot dele retten op i 4 portioner og sætte de 3 af dem i køleskabet, så de er klar til at blive genopvarmet de kommende dage. Du kan selvfølgelig også fryse nogle af portionerne ned, så du har til senere brug.
LÆS OGSÅ: Mindsk madspild – en guide til opbevaring og holdbarhed
Man kan være sund på mange forskellige måder
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at påpege, at der findes mange forskellige måder at være sund, så du skal ikke have dårlig samvittighed over at være en af dem, der ikke gider den store madlavning, eller generelt at lave al mad fra bunden. Sundhed handler om at være i balance både fysisk, psykisk og socialt.
LÆS OGSÅ: Din last eller din lyst? De ord du vælger kan bidrage til madstress og dårlig samvittighed
Så hvis det at springe over, hvor gærdet er lavest, i forhold til maden, giver dig mere tid til at dyrke motion, være sammen med dine nærmeste eller gøre andre ting, som gør dig glad, så kan det at undgå madlavningen og den stress, der til tider følger med, faktisk være at foretrække.
Kilde: Alt om kost – mad, måltider og motion.