Skyr bølgen er over os, og det ser ud til, at den er kommet for at blive. Den går hånd i hånd med det øgede fokus på sund kost og træning vi oplever i disse år, og vi forstår godt trenden.
Men hvorfor er det så populært?
Skyr er populært på grund af sit høje proteinindhold. Skyrs høje proteinindhold mætter godt og derved vil mange opleve en god mæthedsfornemmelse. Dette kan være en fordel for dig som ønsker at tabe dig eller beholde et stabilt vægt. Skyr er som andre mælkeprodukter også rig på calcium, som er med til at styrke dine knogler og tænder. Der findes også skyr med ingen tilsatsukker, som gør den sundt og helt sukkerfri og pga. sit lave indhold af fedt indeholder den også mindre energi. Så spis den gerne med god samvittighed. Det har et dobbelt så højt proteinindhold som almindelig yoghurt og en lavere fedtprocent sammenlignet med de fleste andre typer yoghurt. Det i sig selv appellerer til mange mennesker, hvad enten man har lyst til at tabe sig eller blot holde den slanke linje. Men det “fede” ved skyr er, at der bliver ikke gået på kompromis med smag og konsistens. Konsistensen er lækker og tyk, lidt i retning af græsk yogurt og fromage frais, men har samtidig en lækker fyldig smag, der dog i de fleste tilfælde er lidt mere syrlig, end hvad vi er vant til.
Skyr indeholder også syrnede mælkeprodukter, som er specielle mælkesyrebakterier også kaldet probiotika. Det er en række mikroorganismer med sundhedsfremmende effekter, de har den effekt at de skaber en god tarmflora og gavner derfor din tarmsundhed. Derudover stimulerer probiotika dit immunsystem.
Er mere protein godt?
Protein er godt, ja, men det er ikke noget vi mangler i vores kost, generelt set. Så du behøver ikke vælge produktet bare fordi der er mere protein i. Det ville være direkte vildledende at sige. Du skal vælge skyr, hvis du bedre kan lide smagen i forhold til andre yoghurttyper. Til gengæld bliver du en (lille) tand mere mæt af det højere proteinindhold, så det giver god mening at skifte den almindelige yoghurt ud med skyr i en periode, hvis du direkte er på slankekur. Der er lavet mange fancy skyr produkter siden det første bæger skyr kom på hylden i 2006 (vanvidet gik dog først amok senere – i 2011), og et af de mest kendte produkter er Skyr isen fra Cheasy, som mange sikkert har stiftet bekendskab med sidste sommer. Den er en tand sundere end almindelig is, men husk at den stadig indeholder en del sukker.
Hvad består skyr af?
Skyr er lavet på råmælk, men i dag er man bevæget sig over til at anvende pasteuriseret skummetmælk. Den pasteuriserede mælk fermenteres med skyr-kultur i 8 timer, så den færdige skyr får den helt rigtige bakteriesammensætning. Skyren får også tilsat en smule osteløbe, som medvirker til at den bliver koaguleret og får den til at stivne. Efter fermentering presses den koagulerede mælk igennem nogle filtre, så al den væskeholdige valle bliver holdt tilbage i filtrene. Denne proces anvendes for at give den færdige skyr en tyk og cremet tekstur.
Hvilke slags skyr findes der?
Skyr har været et hit længe og der findes et bredt hav af forskellige smagsvarianter og konsistenser. Vær opmærksom på at noget er sundere og mere proteinrige end andre. Det fede ved skyr er, at der findes noget for en hver smag, om man så er til den helt klassiske som vanilje, eller mere til den søde ende som f.eks. jordbær og der findes også noget for dem der intolerante overfor laktose eller til atletikeren.
Her giver vi jer nogle eksempler på skyr:
- Cheasy skyr 0,2% fedt fra Arla (vanilje, skovbær, naturel, pære m.m.)
- Levevis økologisk
- Arla laktosefri
- Løgismose økologisk skyr
Skyr som morgenmad
Skyr er blevet en klassiker til morgenbord, og kan derfor anvendes i en lang række af morgenmad, men den fungerer også som mellemmåltid, dessert eller som tilbehør: Granola, i havregryn, frugtsalat, proteinshake, powershake eller som alternativ til creme cremefraiche i en dessert.
…..Kom bær, banan, spinat, chiafrø og skyr i en blender og tilsæt lidt vand eller mælk til en lækker morgenmadssmoothie. Denne smoothie giver dig den mængde energi, som du har brug for indtil dit næste måltid. Den er rig på fibre, antioxidanter, protein og rig på omega 3 fedtsyre, som gør den til en superfood.
Lav din egen frugtyogurt
Du kan lave din egen frugtyoghurt med skyr, ved enten at mose eller purere din favoritfrugt (afhængig af om du vil have stykker i eller ej), og derefter blande op med skyr. Du kan bruge fx hindbær eller mango, eller en anden sommerlig frugt eller bær. Hvis du vil have den sødere, kan du bruge lidt agavesirup, stevia, eller hvad du end foretrækker af sødme. Frugtskyren holder sig frisk et par dage i køleskabet. Nyd med en fiberrig topping, som for eksempel müsli for at få en mæthed, der varer længe 🙂
God fornøjelse!
Arla.dk
iform.dk