Hej Sille,
LCHF er egentlig udviklet som en ketogen diæt, der skal bringe kroppen i ketose; en tilstand hvor kroppen omdanner fedtstoffer til ketonstoffer, som hjernen kan bruge som brændstof i stedet for glykogen, der kommer fra kulhydrater. Siden har diæten udviklet sig i mange retninger, blandt andet den moderne LCHF-version vi kender i Danmark (og Sverige) hvor bagebøger, desserter, jagten på den sprøde pizzabund og især vægttab er i højsædet. Diæten bruges altså både som kur, men også som livsstil.
Fordele
Mange på LCHF oplever mindskede symptomer i forbindelse med diagnoser som IBS (irritabel tyktarm) og generelt oplever mange en fladere mave og mindre uønsket luftafgang 😉
LCHF sætter fokus på at indtage naturlige, uforarbejdede fødevarer i form af kød, ovenjordsgrøntsager og naturligt fedt, samt i mindre grad bær og nødder – man indtager altså stadig kulhydrater og fibre fra grøntsagerne samtidig med et proteinindtag der ligger indenfor anbefalingerne.
Årsagen til det store fedtindtag er, ifølge fortalere for diæten, at fedt sammen med protein holder dig mæt i mange timer og eftersom du ligger i nærheden af føromtalte ketosetilstand, betyder det i teorien at fedtet forbrændes og i stedet for at lagres i kroppen.
Problematikker
Problemet med LCHF er, at der ikke er lavet nok dybdegående undersøgelser, der viser langtidseffekten af diæten. Man har tidligere anbefalet lignende kost til diabetespatienter, men med den drejning diæten har taget i dag, er disse resultater ikke overførbare. Der er simpelthen ikke nok viden til at kunne sige ‘go’, på trods af de mange selvoplevede fordele.
Et andet problem med diæten er, at det trods alt kræver, at man sætter sig ind i principperne – det nytter ikke at man lever af bacon, fløde og ‘sunde’ desserter ad libitum. Det er den ene grøft.. Den anden er at mange tager en diæt, der sætter fokus på velvære og nærvær i forhold til maden og går alt for meget op i procentfordelinger, kalorier og hvad man må/ikke må spise – dermed bliver det endnu en kilde til usundt madfokus, der ikke er sundt for psyken.
Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at understrege at LCHF (og andre diæter for den sags skyld) ikke kan anbefales til børn. Børn har andre behov end voksne, når det gælder udvikling af deres krop, hjerne og sind – voksne kan godt tilpasse sig diverse diæter og fødevareforbud men børn anbefales at spise efter anbefalingerne.
LCHF og fysisk aktivitet
I forhold til fysisk aktivitet har jeg personligt hørt om flere der klarer sig godt på LCHF – hvad enten det er løb eller styrketræning. Der er en del overgangsproblemer i forhold til, at kroppen ikke kører på kulhydrat, såsom beton-ben og hurtigere udmattelse, men kroppen kan tilpasse sig meget, hvis man er tålmodig med den. Det skal siges, at skal man ud og løbe marathon eller andet der kræver meget energi, kan man tilpasse et kulhydratindtag inden og efter træningspasset og stadig leve videre med LCHF efterfølgende. Af hensyn til præstationen ved længerevarende fysisk aktivtet, er det en fordel at have en masse glykogen som musklerne kan tære af. Her taler man ofte om carb-loading, som handler om at man øger sit kulhydratindtag markant i dagene før et maratonløb.
Popularitet i Sverige
Den svenske læge Anna Dahlquist begyndte at anbefale LCHF-kost til sine diabetespatienter med gode resultater, men blev alligevel fyret fra sin stilling og senere anmeldt til den svenske socialstyrelse, for at have bragt patienters helbred i fare. I 2008 blev hun dog frikendt, da hendes metoder alligevel blev anset som nogenlunde veldokumenterede af videnskaben og ikke indebar uønskede bivirkninger hos patienterne. Idag fortsætter hun sit arbejde og flere læger er efterfølgende fulgt med, sammen med befolkningen i Sverige – det anslås at 1 ud af 4 svenskere i større eller mindre grad lever efter LCHF-principperne i dag.
Jeg håber det gav dig et lidt større indblik i hvad LCHF er for en størrelse, og hvilke udfordringer livsstilen står overfor!
Mvh. Cecilie
Redaktionen på Carrotstick anpriser ikke én diæt frem for en anden – vi forholder os sagligt og objektivt til nye madtrends og forsøger at give vores læsere så korrekt information som muligt, på både godt og ondt. Vi vil altid anbefale vores læsere at spise efter de officielle kostråd.