Hej Tanja,
Det er korrekt, at der findes mange modstridende oplysninger omkring sojabønner. Og sådan som videnskaben hænger sammen, kan alle de informationer, du finder rundt omkring være sande. Men i de fleste videnskabelige undersøgelser fodrer man rotterne (eksempelvis) med mængder, der er så store, at det ikke matcher en gennemsnitlig vegetar eller veganers indtag af sojaprodukter (som jo er de mennesker der spiser flest sojaprodukter). Men det handler meget om, hvilke typer sojaprodukter du spiser, hvor meget og hvor ofte.
Når det kommer til fermenterede sojaprodukter, bør du ikke være urolig. Fermenterede sojaprodukter er eksempelvis miso, sojasovs og tamari. De fødevarers effekt er velkendt og er længe blevet spist i Asien uden problemer.
Men når det kommer til produkter, der ikke er fermenterede, skal du, selvom du ikke er allergisk, også være mere opmærksom. Sojamælk, tofu, Soy4You, Edamame og andre sojaprodukter bør kun indtages i moderate mængder. Det vil sige én af delene én gang om dagen – for at være på den sikre side. Sojamælk kan du overveje at skifte ud med havre-, ris- eller mandelmælk (har du prøvet at lave hjemmelavet mandelmælk?).
Sojaprodukter har vist sig at have negative indvirkninger på sundheden hvis det indtages i store mængder. Læs mere om nogle af studierne her.
Èn ting, du dog bør holder dig helt fra, er pulver af ren sojaprotein. Ren soja-proteinpulver bruges ofte som substitut for valleprotein, fordi dets aminosyreprofil er næsten lige så god som vallens. Men i og med at der er undersøgelser, der eksempelvis peger på, at sojaprotein bl.a. kan være kræftfremkaldende, vil det være uhensigtsmæssigt at bruge det, hvis du ofte drikker proteinshakes. Brug hellere ærte-, ris- eller hampefrøprotein.
Jeg er selv fan af sojaprodukterne, men må desværre erkende, at sojaens positive effekter på sundheden tilsyneladende ikke er særligt stor, sammenlignet med så mange andre fødevarer indenfor planteriget. Den mad, vi putter i munden, bør være naturlig og uforarbejdet og sojaprodukter ligger, efter min mening, i en gråzone da det, i de fleste tilfælde, er forarbejdede produkter. Så brug din sunde fornuft og indtag dine sojaprodukter i moderate mængder – uden at du bliver fanatisk, og stadig har din sundhed i det lange løb med i baghovedet.
Mvh. Marie
Problem at hvis du laver de traditionelle soja-retter så tager dette så lang tid at du aldrig kan komme op på en gift virkning, selvom, giften virker i en måned. Men når du laver retterne på en maskine så sker fremstillingen så hurtigt og i så store mængder. at du bliver syg. Problemer er også at du ikke kan fravælge soja, når den findes i små mængder i alle mulige produkter. og gift virkningen er så langvarig.