Trænger du til at smide lidt af kiloene på side benene? Hvis du tidligere har gjort et forsøg på et vægttab, kan du måske genkende nogle af de klassiske ‘fejl’ rigtig mange begår. Læs med her.
Pift den sunde mad op
Broccoli er kalorielet, fyldt med en masse gode vitaminer og mineraler og er derfor en udemærket spise under dit vægttab. Men hold da op, hvor kan rå broccoli være kedeligt, tørt og en anelse bittert, hvis man ikke tilbereder det. Glemmer du at få din mad til at smage godt, vil det at spise, blive forbundet med noget negativt, der skal overstås, og du vil ikke blive nær så mæt.
Så sørg for, at din mad giver dig nydelse, hvilket som regel kræver nogle af de fede fødevarer såsom olie, smør, ost, pesto, fløde eller ristede nødder, men se på mængden fremfor at gøre det sort/hvidt som mange har tendens til – nej, smør er ikke det bedste at spise store mængder af, men hvis en klat smør giver din mad en lækker smag og en nydelse for dig, så er det da det værd og er altså ikke dét, der vælter kaloriebudgettet.
Det samme gælder skyr som er en populær del af morgenmaden. Rigtig mange tror, at de bliver nødt til at spise det for at tabe sig, selvom de ikke kan lide det. Og helst uden sukker, for det er jo også ‘forbudt’, men adr’ hvor kan skyr være surt og fedtet i munden bart. Hvis du bedre kan lide yoghurt, kan du roligt spise det, det er kun få gram mere protein i skyr, og vi danskere får rigeligt med protein i forvejen. Og kom bare lidt sukker eller rosiner, nødder og så videre på, hvis du foretrækker det – igen er det ikke her, den store synder ligger.
Læs også: Lider du af dårlig samvittighed?
Hvad kan du overskue?
Mange kaster sig ud i projekter, som ser håndterbare ud, når motivationen er på sit højeste. Men at prøve en opskrift af, som indeholder syv forskellige ting, du ikke ved hvad er, eller hvor man kan købe og som kræver tre timer i køkkenet med en kæmpe opvask og slet-ikke-som-på-billedet-mad som resultat, kan tage pusten fra de fleste. Når du hører alle mulige smarte tips og tricks, man kan gøre for at tabe sig, så tag dem igennem dit eget filter, som fortæller dig, hvad der kan lade sig gøre. Tænk over at det ikke skal være urealistisk for dig og overvej om du har overskud til de krav du stiller dig selv – det er dig, der er eksperten i dit liv. Så brug din sunde fornuft, når du vælger mad og hvis du ikke er sikker på at den taler sandt, så følg de 10 officielle kostråd.
Læs også: LCHF – godt og skidt
”Tab 5 kilo på rekord tid”
”De næste fire uger vil jeg slet ikke spise sukker”. Kender du den? Det kan også være alt muligt andet, man vil undgå i en bestemt periode, eller det kan være en slankekur, der lover at du taber et hvis antal kilo efter et bestemt antal uger. Mange glemmer bare at tænke langsigtet – hvad sker der efter de fire uger? Det er muligt, at man taber sig, men hvis man går tilbage til sin gamle livsstil, når man er i mål, så ryger kiloene på igen.
Det er som om at der er en tildens til at tro, at når kiloene først er væk, så kommer de ikke tilbage igen 😉 Det kan da også være, at et hurtigt vægttab resulterer i en endnu større motivation, der får én til at fortsætte, men på et tidspunkt vil det måske blive for meget, og man giver op. Følelsen af at have fejlet er uundgåelig, hvis de tabte kilo ryger på igen (eventuelt sammen med et par ekstra), og det gør alting sværere. ”Jeg tabte mig ti kilo af den her kur” -”Wow det er virkelig sejt og flot!” …….. -”Men jeg tog tolv kilo på bagefter” – hvilket er dét, der ofte sker.
Sørg for, at de ændringer, du laver, er ‘bæredygtige’, altså at det er et system, der fungerer og kan blive ved at fungere. Det kræver som regel, at man laver mindre ændringer end ens tålmodighed er enig i, til gengæld kan det fungere på lang sigt.
Bonusinfo: Et vægttab på mere end 0,5-1 kilo om ugen (1 kilo hvis du er overvægtig) er ikke sundt for kroppen, da det så som regel er væske, man taber. Derudover er det meget usundt for kroppen at have en ‘yoyo-vægt’, hvilket vil sige, at man tager kiloene på igen, og det er der stor risiko for, hvis vægttabet sker for hurtigt. Hovedreglen siger at hvis du er i 500 kaloriers underskud om dagen giver et vægttab på 0,5 kilo om ugen – hvilket er det sundeste vægttabsforløb.
Alt eller intet
Jeg har endnu ikke mødt et menneske, der ikke kender “alt eller intet”-fælden. Et bud på hvorfor, kan være vores stressede samfund, der gør, at vi virkelig har brug for tryghed og dermed klare ”retningslinjer” eller ”kasser” eksempelvis i forhold til, hvorvidt en madvare er sund eller ej. Den er bare svær, fordi alt (for eksempel vand) i for store mængder er usundt og alt (for eksempel sukker) i små mængder er harmløst.
Og så er der jo variationer af mange ting, så svaret på: ”Er brød sundt”? må være både ja og nej. Helt hvidt brød optages som sukker i kroppen og er dermed noget, man ikke bør få for meget af, men fuldkornsbrød er super sundt og indeholder rigtig mange ting, vores krop har gavn af. En god retningslinje kan være at fylde halvdelen af din tallerken med grøntsager, og så kan du selv putte lige hvad du vil på den anden halvdel, så er du i hvert fald godt på vej mod et vægttab og en sund krop.
Et andet sted, jeg ser “alt eller intet”-fælden, er hver gang vi sætter os noget for eller vil ændre noget. For eksempel har mange det sådan, at træning er tre gange om ugen eller slet ikke. I forhold til søde sager kan tanken være, at man slet ikke må spise det, eller også giver man slip og tænker: ”Så kan det også bare være ligemeget”.
Men livet er ikke enten/eller, sort/hvidt eller alt/intet. Så når du kommer til at lave den slags løfter over for dig selv og derved rammer ind i første fiasko, så vær nysgerrig overfor hvad der var for meget, så du kan justere. Hvis du for eksempel har planlagt en sukkerfri periode, men der så var kage på arbejdet, så accepter, at det at leve helt uden sukker er urealistisk, men at du måske heller ikke behøver slik og kage hver dag. Find en mellemvej, der fungerer for dig, og hold fast i at træning en gang om ugen er meget bedre end ingen.
Det skal bare overstås
Vi er alle styret af vores følelser og søger det, der føles godt. Dette kaldes princippet om tilknytning og aversion. Der er ingen, der skal minde os om at have lyst til chokolade eller et kys fra kæresten, vel? Så når noget er forbundet med noget negativt kommer overspringshandlingerne snigende, fordi vi virkelig helst vil undgå det og det ender med, at det bare skal overstås, eller at vi ikke gør det.
Her kan man prøve at finde ud af, hvad det er der er negativt. Hvis du gerne vil træne, men du ikke orker, så find ud af hvor barrieren ligger. Er det uoverskueligheden i, at det er en hel time, så skær ned på tiden. Er det på grund af dårligt vejr, så find en indendørsaktivitet. Handler det helt lavpraktisk om, at du ikke lige ved, hvor dit træningstøj er, så start med at finde det. Hvis du ved, hvor barrieren er og dermed kan justere, så baner du vejen for dig selv.
Det kræver selvfølgelig, at der rent faktisk er noget glæde et sted i aktiviteten, så hvis du hader at løbe, så tag rulleskøjterne på. Eller hvis du ikke kan lide dine grøntsager, så steg dem sprøde i smør og hæld pesto på. Hvad det nu end kan være, der gør det til noget, du forbinder med noget positivt, for så sker det nærmest helt af sig selv.
Læs også: Sundhedsskribentens sensitive slanketips
Alt i alt: Dit liv skal ikke overstås og overleves, det skal leves! Så sørg for at proppe så meget glæde ind i det som overhovedet muligt. Jo gladere, du er, jo mere overskud og mod vil du også have til at nå dine mål, hvor processen er mindst ligeså fantastisk som resultatet.