Pålæg kan ofte være en udfordring, hvis maden skal være vegansk. Det klassiske frokostbord består ofte af pølse, leverpostej, tunsalat, æg osv. Selvom der efterhånden findes en masse veganske alternativer, til disse klassiske typer pålæg, i butikkerne, kan det stadig være svært at få nok variation på det veganske frokostbord.
Vi har valgt at prøve at “nyfortolke” den klassiske hønsesalat og æggesalat. Kyllingen i hønsesalat er byttet ud med et vegansk alternativ til kylling – disse kan efterhånden findes i de fleste supermarkeder. I denne opskrift har vi brugt “filet stykker” fra Hälsans Kök, men du kan også finde lignende fra både Like Meat samt Naturli. I æggesalaten er ægget byttet ud med tofu, som erstatter konsistensen af æg super godt, samt er en rigtig gode base for at trække en masse smag.
Disse opskrifter kan både bruges i hverdagen som pålæg til frokostsandwichen eller tages med til frokostbordet til en højtid eller familiekomsammen. Du kan jo evt. prøve at lave en stor portion af begge opskrifter, så dem du spiser frokost med, kan få lov at smage, hvor lækkert vegansk mad kan være, samt finde ud af, at man ikke behøver at undvære alt det, man kender.
Hvis dine pakker af hhv. kyllingeerstatning og tofu er større eller mindre end vores, kan du blot tilpasse opskriften herefter. Hvis du går ud fra de præcise mængder i vores opskrift, vil du få en ret stor portion “hønse”salat – det er mængden af kyllingeerstatning, der afgører det. Halvér evt. opskriften, hvis du ikke vil have en så stor portion.
Hvis du vil afprøve endnu en vegansk frokostopskrift, har vi også denne lækre veganske “tun”salat, hvor der indgår kikærter i stedet for tun – den vil også gå sig super godt på et frokostbord til en højtid – du kan finde den lige her!
God fornøjelse 🙂
Opskriften
4 personer
Forberedelse: 25 min / Tilberedning: 10 min / I alt: 35 minutter
"hønse"salat
- 320 g vegansk kyllingealternativ (vi brugte filetbiter fra Hälsans kök)
- 1 glas hvide asparges
- 6 spsk vegansk mayonnaise
- 1 spsk væde fra asparges
- 1-1,5 tsk salt
- lidt peber
- evt. stegte svampe
- evt. forårsløg
"ægge"salat
- 160 g tofu
- 4 spsk vegansk mayonnaise
- 1 tsk karry
- 0,5-1 tsk salt
- lidt peber
- lidt gurkemeje (valgfrit)
- 0,25 tsk kala namak/black salt (valgfrit)
- evt. purløg
- evt. karse
Fremgangsmåde
Start med at stege kyllingealternativet på panden (evt. i lidt olie) i ca. 10 minutter, eller som der står på pakken
Sæt dem til side og lad dem køle
Hvis du vælger at inkludere svampe i din “hønse”salat, kan du stege disse nu, efter præference, og sæt dem herefter til siden for at køle
Bland nu ingredienserne til dressingen til “ægge”salaten ved at mixe mayonaise, karry, kala namak, gurkemeje salt og peber i en skål
Hak tofuen i små stykker – men ikke så små, at de smuldrer
Bland forsigtigt tofuen i dressingen og smag til med salt
Top evt. med purløg og karse
Dræn nu vandet fra de hvide aparges, men sørg for at gemme væden derfra
Skær aspargesene ud i stykker af ca. 2 cm. og tilføj dem til en skål
Tilføj herefter mayonaise, de afkølede veganske kyllingestykker, stegte svampe, salt og peber samt meget lidt af aspargesvæden (ca. 1 spsk) og bland godt sammen
Top evt. med ekstra svampe samt forårsløg