Vi kender alle til det; efterårsmånederne er ved at være omme og vinteren er lige om hjørnet. Her medfølger korte mørke dage og gråt vejr. Nogle danskere pakker kufferten og flyver sydpå til varmere lande, mens andre bliver herhjemme og holder mørke og kulde ud. Så er der den sidste gruppe, som bliver herhjemme, men benytter sig af solarium for at holde på deres brune kulør og fastholde den dejlige følelse af solens stråler.
Solarium
Selv om antallet af solarie-brugere er faldet, er det stadig på sin plads, med et lille faktaindlæg om dette.
Hvad er det lige et solarie gør? Solarie fungere som en kunstig sol, da det udsender kunstig UV-stråling. Når man udsætter huden for UV-stråling, hvad enten det er fra solarie eller solen, udsætter man huden for forbrændinger og øger risikoen for kræft – Jo flere forbrændinger, jo større risiko.
Når man er i solarie udsætter man huden for meget intens UV-stråling, som øger risikoen for hudkræft markant. Derudover er der en 60% risiko for udvikling af modermærkekræft hvis man bruger solarium inden man fylder 35 år.
UV-stråling
UV-stråling står for ultraviolet-stråling, som deles op i UVA og UVB. Begge dele er skadelige og er klassificeret som sikkert kræftfremkaldende af WHOs internationale kræftforsikningsagentur.
UVA-stråling er den der primært forårssager ældning af huden og UVB-stråling er den der giver solskoldninger og pigmentpletter.
Hvorfor er solariet værre?
Med disse informationer er det nemt at tænke, at solariebrug ikke er mere skadeligt end at lægge sig ud i solen. De fleste har måske også hørt, at soleksponering får huden til at danne D-vitamin, som både er sundt og vigtigt for kroppen. Men hvad er det så lige forskellen er?
Forskellen er meget enkelt den, at fordelingen af UVA og UVB ikke er den samme. Går man i solarie bliver man udsat for en meget koncentreret UV-stråling med mere UVA og mindre UVB end hvis man opholder sig i den naturlige sol. UVB trænger dybere ned i huden end UVA og skader mere, dog er det kun gennem UVB-stråling at huden danner D-vitamin. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen at gå i solarium for at opnå dette. Solarie er altså meget mere koncentreret end den naturlige sol og får grundet fordelingen af strålerne, huden til at aldre hurtigere med rynker og øjenskader og hjælper ikke huden til at danne D-vitamin.
Samtidig har den brune farve du opnår i solariet, ikke en særlig go beskyttende effekt, når den rigtige sol kommer frem. Så husk stadig at beskytte din hud når sommeren kommer.
Forsøg derfor så vidt muligt at undgå solarierne – så har du større chance for at bevare både den smukke hud og det gode helbred.
Referencer: Sundhedsstyrelsen.dk, cancer.dk