Så gik endnu et år på hæld, og med julens og nytårets overflod af knap så sund mad, men til gengæld mad med høj fedtprocent, søde sager og alkohol i centrum, står 2020 for skud med ”slankekure i januar og alt det der” som MC Einar sang tilbage i 1988.
Her på Carrotstick-redaktionen ser vi gerne, at alle vores læsere opnår ønsket om, at genvinde en sund krop, slanke kroppe, røgfri lunger og en mere aktiv hverdag, men realiteten er, at de høje ambitioner, når klokken slår midnat den 31., ofte forsvinder med tømmermændene den 1., og kun kommer tilbage i form af urealistiske slankeeksperimenter og et medlemskab til endnu et fitnesscenter. Derfor giver vi dig her en masse links til vores bedste indlæg og guides omhandlende nytårsfortsæt, livsstilsændringer og sund hverdag. Vel og mærke en sund hverdag, der varer længere end til februar.
Sund med slankekure?
Er du typen, der hvert år (eller måske flere gange om året) hopper på en ny slankekur og bliver skuffet over, at virkningen udebliver? Måske tager du oven i købet lidt ekstra på i vægt efterfølgende. Læs her Hvorfor slankekure ikke virker.
I dette indlæg sætter vi ord på, hvordan slankekure virker på din krop, og hvorfor du ikke kan bevare et vægttab efter fem dages suppekur, medmindre du lægger en langvarig plan. Læs også vores mening om Detoxkure, som eksempel på en løsning, mange tyer til, når bukserne strammer og samvittigheden plager.
Forkert fokus
I mange hjem styrer badevægten humøret, da de digitale tal har stor magt. Nu vil du så finde ud af, at det burde de slet ikke have. Læs nedenstående indlæg og find dig nogle andre sundhedsbarometre at gå efter. Du får også nogle vægttabs ‘do’s and don’t’s’ med på vejen, så du ikke falder i de mest gængse fælder lige her: Vægttab – fem klassiske fejl.
Hvis du er nået til den konklusion, at du ikke skal på juice- eller fastekur, men at du derimod skal i gang med en god gammeldags livsstilsændring, kan du passende sætte dig til rette med ovenstående guide, der sætter fokus på de typiske fejl, der ofte opstår i forbindelse med et uigennemtænkt vægttab baseret på en tidsbegrænset periode. Derefter kan du også finde inspiration i tips fra Sundhedsskribentens sensitive slanketips, der leder dig i den rigtige retning både fysisk og psykisk.
I dette indlæg gennemgås fordele og ulemper ved BMI (Body Mass Index). Hvad kan du bruge det til, og hvor skal du bruge andre metoder for at finde ud af, hvor du står rent sundhedsmæssigt? I forbindelse med BMI står ofte vægten, hvilket er et tal alt for mange går alt for meget op i, når det kommer til vægttab. Det har vi skrevet et indlæg om, hvor vi forsøger at kaste lys over, hvilken metode du med fordel kan bruge istedet, når det kommer til at måle dine sundhedsmæssige fremskridt.
Planlægning
Noget af det vigtigste, hvis en livsstilsændring skal lykkes på den lange bane, er planlægning. Hvad, hvordan og hvorfor er nøgleordene og dette indlæg giver dig inspiration og indblik i forskellige planlægningsfaser og -former.
Dette indlæg handler ikke om, hvordan du laver sund mad til dine gæster, eller om at du skal have din egen skyr med til næste familiefødselsdag. Det handler derimod om, hvordan du tager ansvar for den livsstilsændring, du gerne vil lave. Først når du har styr på den del, kan du gå i gang med at planlægge selve livsstilsændringen.
Indlægget er en god grundmodel til planlægning af en livsstilsændring, da den tvinger dig til at gå meget konkret til værks, hvormed chancerne for at gennemføre en ændring øges.
Hold fokus
I januar er de fleste 100 % fast besluttede på, at nu skal det være. Men motivation er kun noget, der findes så længe overskuddet er til det, og dermed kan du ikke regne med, at det er den, der holder dig i gang, når månederne passerer, og det stadig er hårdt arbejde. Her får du lidt læsning om motivation og dedikation, samt hvordan du kan vedligeholde og skabe begge dele, så din planlægning ikke falder til jorden.
Noget af det vigtigste for at nå et mål er dedikation. Dette indlæg giver forslag til, hvordan du skaber dedikation i forhold til dit mål, så du når det. Vi kan allerede nu afsløre, at hvis ikke du har læst planlægningsindlæggene, så kommer du nok til det lige om lidt.
Dette indlæg sætter fokus på, hvad der sker i hjernen og kroppen, når vi oplever motivation. Det vigtigste nøgleord her er ’belønning’, hvilket kan opnås via delmål, der gør et nytårsfortsæt mere overkommeligt. Eksempler på delmålsstrategier finder du blandt andet i følgende indlæg.
Rammerne omkring måltidet
Når vi går på kur, bliver mad og måltider ofte sat i et negativt lys. Det smager kedeligt, der skal tælles kalorier, og der er ikke plads til ”hygge”. Det synes vi dog på Carrotstick er helt forkert, så vi har samlet lidt indlæg, der sætter fokus på gode måltider fulde af smag samt med fokus på den måde, vi italesætter maden over for os selv, hvilket kan have stor betydning for, hvordan vi har det med vores livsstilsændring.
Vi har det med at tale rigtig grimt om os selv og til os selv; især når det kommer til vores livsstil og madvaner. I dette indlæg sætter vi fokus på den måde vi italesætter vores madvaner på, og hvordan det påvirker den måde, vi tænker om maden. Har du en last og er det for eksempel sukker, så giver vi dig en guide til, hvordan du kan få din trang under kontrol i disse indlæg:
Små manipulationer i hverdgen kan skære en væsentlig del af unødvendig overspisning fra, og nudging er en fantastisk metode at sætte sig ind i, hvis man ønsker at snyde sin madglade hjerne.
Indlægget giver gode råd til, hvordan du kan spise ”normal” mad uden at tage på og uden at føle dig isoleret fra fællesskabet.
Træning
Træning i forbindelse med sund kost giver den bedste effekt, da kroppen strammes op og får øget muskelmasse, mens du taber dig. Dog er der nogle ting, du skal huske på, hvis det er første gang, du kaster dig ud i træning i det nye år.
Mange begynder at træne uden en realistisk plan, der tager hensyn til kroppens signaler. Dette indlæg giver dig fem gode råd fra fysioterapeut Sabine Møller Meier Andersen; råd der skal forhindre, at du gør skade på din krop, inden du når dit mål, uanset hvad målet er. Især hviledage (der for mange er svært, når bikinisæsonen allerede er faretruende tæt på) er vigtige, hvilket Anna sætter ekstra fokus på i nedenstående indlæg.
I forbindelse med træning er kosten også vigtig, hvis du ønsker optimale resultater, hvilket du kan læse om i vores gæsteindlæg.
Til slut vil jeg anbefale dig at læse Annas indlæg med fokus på kroppens udseende som indikator på sundhed.
Find din egen vej
Ingen er ens og hvad der har virket for naboen, virker ikke nødvendigvis for dig. Der er altså ingen let vej uden om til at være sund, og hvis løb bare ikke virker for dig, eller hvis du bare ikke kan smide de sidste to kilo, så kan nedenstående indlæg være noget for dig.
Nej, du skal ikke have dårlig samvittighed over at spise en croissant til søndagsbrunchen, hvis du resten af ugen spiser varieret. Dette indlæg forsøger at sætte en stopper for det sort-/hvidbillede vi har af sundhed, og hvorfor gråzonerne er meget sjovere at bevæge sig i, hvis du planlægger en større livsstilsændring.
Til slut vil vi bare lige sige, at hjernen og kroppen altså ikke altid er enige. Selvom du synes de sidste to kilo er det, der står mellem dig og drømmekjolen, så synes kroppen altså nogle gange bare, at du skal købe den i large frem for medium. Slut fred med din krops signaler og udseende; ofte vil det gøre dig meget lykkeligere end jagten på modelkroppen.
Der er stadig massere af indlæg at tage af på vores hjemmeside omkring at være sund, men disse giver dig en god grundlæggende start, og giver dig forhåbentlig stof til eftertanke, inden du kaster dig ud i det helt store 2016-projekt. Husk, at du altid er velkommen til at skrive spørgsmål til vores mail, på vores Facebookside eller Instagram 🙂
Godt nytår!