I nytårsfortsættets ånd kommer her endnu en inspirationsguide til at få sat mere fut i fysikken. Går du og tænker over, hvilken form for fysisk aktivitet der passer til dig, så skulle du måske tage et kig på din personlighed. Kan du bedst lide at træne alene og med musik i ørerne, eller er det fællesskabet og andre mennesker der gør, at du kommer ud af døren? Skal det være det samme hver gang, eller skal du udfordres? Hvis du finder den fysiske aktivitet, der passer dig, så er der større sandsynlighed for, at du bliver ved og på den måde opnår dine mål, hvad enten det er at leve op til de 30 minutters fysisk aktivitet om dagen eller ønsket om at smide 10 kg.
Konkurrenceudøveren
Denne kategori er til dig, der synes, det er underordnet, hvilken sport du dyrker – bare du kan vinde! Konkurrencen er i centrum, hvad enten du konkurrerer mod dig selv eller andre.
Konkurrencesport kan være de åbenlyse valg som forskellige boldspil, ridning og svømning, men kan alternativt være kampsport, atletik, bueskydning eller orienteringsløb.
Der skal bruges meget tid i centeret for at stille op til konkurrence i fx bodybuilding. Vejen til målet er hård, men for nogen er det det hele værd, når man står på sejersskamlen
Den sociale udøver
Tiltrækkes du af denne kategori, går du mindre op i at vinde og mere op i dem, du er sammen med. Sporten er et fast mødested for dem på holdet, hvad enten det er håndboldklubben eller de faste deltagere på zumba-holdet.
Sportsgrene under denne kategori kaldes også breddeidræt og omfatter diverse boldspil som volleyball eller hockey, men også fitnesshold eller løbeklubber kan skabe den samme følelse af et godt, socialt netværk.
For nogen er fællesskabet vigtigere end motionen – den er bare med som bonus og det tæller skam også 😉
Motionisten, der træner for velvære
Denne kategori ønsker de fleste af os nok at høre ind under. Dem der træner, fordi det føles godt! Spinningtimen giver sved på panden og efterfølgende energi, vægtstangen er tung, men giver en følelse af styrke både fysisk og psykisk, og musikken i ørerne fuldender oplevelsen. Hører du under denne kategori, er det oftest fitnesscentret, der lokker, da du her kan træne for dig selv og udfordre dig selv, uden at andre skal bestemme, hvor meget du skal lave, og hvornår du skal gøre det. Du vil træne, som det passer dig, når det passer ind i kalenderen, og det, der laves, er det, du har lyst til den pågældende dag.
Motionisten, der træner for sundhed
Er du ikke glad for fysisk aktivitet, men gør du det alligevel i sundhedens navn, er der også en kategori til dig! Motionisten, der hiver sig selv afsted et par gange om ugen for sundhedens skyld, gør det ikke af lyst, men af nød, og hører du til her, er der fare for, at drømmen om en trænet krop brister, inden den er kommet ordentligt i gang. Istedet for at ty til fitnesscentret så prøv nogle af de andre forslag i dette indlæg – måske er løbeklubben og samværet noget for dig, eller måske skal du udfordres på en klatrevæg som beskrevet i næste afsnit. Prøv dig frem til du finder din sport.
Ekstremsportsudøveren
Hænger kontorjobbet dig så langt ud af halsen, at du ikke kan overskue det monotone løbebånd og de tunge vægtskiver, når arbejdsdagen er omme? Så er ekstremsport måske noget for dig. Kontrol, rus og kompetence er tre nøgleord indenfor denne kategori og kan opnås på for eksempel mountainbike eller bmx, klatring enten på klatrevæg eller i det fri, faldskærmsudspring, hvis det skal være rigtig vildt eller måske parkour? Ekstremsportsudøveren vil gerne vise sig frem og fremstå som den modige, ekstreme og spændende, der laver noget lidt andet end den typiske dansker.
Du behøver ikke være lige så modig som ham her for at dyrke ekstremsport – en tur på idrætshallens klatrevæg kan godt gøre tricket!
Elitesportsudøveren
Denne kategori er forbeholdt dem, der dedikerer al deres tid til sporten og præstationerne og har et potentiale der for eksempel ses af medierne. Op- og nedture påvirker dagligdagen, hvilket kan resultere i identitetskrise den dag, sporten ikke er der mere.
Elitesport kan være svært at definere hvis man ser bort fra personer med en kontrakt. Føler du at sporten optager for meget af din hverdag i en negativ retning, så opsøg hjælp så det ikke tager overhånd – selv for meget sundt kan blive for meget af det gode
Alle disse kategorier er selvfølgelig stereotyper, og måske befinder du dig med et ben i to forskellige lejre. Er du ikke sikker, så prøv dig frem med lidt forskelligt – hiv eventuelt din bedre halvdel eller en god ven/veninde under armen og prøv noget nyt sammen i det nye år!
Selvforsvar, koordination, styrke, fællesskab og fede uniformer – kampsport har det hele! Også konkurrencer hvis man er til det
Spring, dressur, en tur på stranden eller i skoven og endda gymnastik (voltigering) – der er massere af variation når det kommer til fysisk aktivitet og heste
Parkour er forholdsvist nyt, men der findes bl.a. hold i København. Sporten kræver styrke, koordination og en del mod når man skal springe ned ad en trappe eller fra mur til mur
Mountainbiking er én af mange ekstremsports der er utrolig populær – nok især fordi den kan foregå i de flotteste omgivelser. Sporten kræver en del mod, koordination og koncentration. Bonusinfo: Tom Kristensen træner bl.a. på moutainbike udenfor Le Mans for at holde koncentrationen i topform til banen!
Fotos: Public Domain CC0 hos pixabay.com., da.wikipedia.org, commons.wikimedia.com, flickr.com
Super fedt og inspirerende indlæg 🙂 Man får helt lyst til at gøre noget ved det!