Her får du en sund version af den klassiske risengrød. Den smager selvfølgelig ikke helt som den traditionelle, men den er super lækker. Denne version er vegansk og har lavt glykæmisk index. Det betyder, at dit blodsukker ikke påvirkes i samme høje grad som ved almindelig risengrød.
Kanelsukker
Vil du have et sundere alternativ til kanelsukker, så skift sukkeret ud med sukrin, sukrin gold eller kokospalmesukker.
Mandelmælk
Har du ikke lyst til at lave mandelmælken selv, kan du alternativt købe den i større supermarkeder eller helsekostbutikker.
LÆS OGSÅ: Sund risengrød lavet på hirse og Inspiration til vegansk jul
Opskriften
9 små portioner
Mandelmælk
- 200 g mandler
- 1 L vand
Selve grøden
- 200 g brune ris (hvis du kan finde runde, er de bedst - eller brune grødris, men du kan godt bruge de lange brune ris)
- 1 L mandelmælk
- 1 tsk vaniljepulver
- Efter behov stk sødestof - honning, stevia, agave
Fremgangsmåde
Læg mandlerne i blød – gerne dagen før du laver grøden, men et par timer før er også okay. Husk at mandler svulmer op, så brug rigeligt med vand.
At sætte dem i blød vil fjerne lidt af bitterstofferne og gøre dem lettere at blende. Når mandlerne er svulmet op, skal vandet hældes fra, og de skal skylles efter i koldt vand.
Prop mandlerne i blenderen og tilsæt frisk vand. Blend på livet løs i et par minutter og tilsæt evt. løbende mere vand, så vil væsken hurtigt blive hvid og “mælket”.
Kom mælken i en tykbundet gryde ved at sigte den gennem en si, eller ved at lade den sive igennem et viskestykke. Der skal gerne være omkring en liter.
Risengrød
Herefter laves selve grøden.
Afmål risene, skyl dem og kom dem i gryden til mælken. Tilsæt vanilje og sødemiddel fx stevia.
Lad risene koge i ca 20-30 minutter, så de begynder at blive bløde. Rør rundt i dem løbende. Efter de 30 minutter skal du røre rundt i grøden konstant for at sikre dig, at den ikke brænder på. Det er nu, den begynder at blive tyk og cremet. Det er denne fase, som kræver tålmodighed. Rør i ottetaller for at komme hele grøden igennem og fordele varmen.
Bliv ved med at røre indtil grøden begynder at ligne klassisk risengrød, som ikke er helt fast og tyk endnu. Sluk for blusset og stil gryden hen på en ikke opvarmet plade. Eftervarmen i grøden vil gøre den færdig. Du behøver ikke røre rundt i den mere. Læg et låg på for at holde den varm.
Hvis den serves dagen efter eller senere, så varm grøden op i en gryde og tilsæt lidt ekstra vand.