En fødevares påvirkning af tænderne afhænger af dens indhold af sukker og syre. En sund kost er derfor ikke nødvendigvis lig med et sundt tandmiljø og sunde tænder. Her får du forklaringen og et par tips til tandpleje.
Både tilsat og naturligt sukker kan give huller i tænderne
Når vi indtager sukkerholdige fødevarer, omdanner bakterier fra mundhulen en del af sukkeret til syre, som ætser tænderne og efterhånden kan danne huller. Og her er det ikke kun tilsat sukker i slik, kage og is, der kan skade tænderne, men også det naturlige sukker i mælk og frugt, og dermed mellemmåltider som eksempelvis smoothies og juice.
Så længe der er sukker i munden, produceres der syre. Derfor er det afgørende, hvor ofte og hvor lang tid indtaget strækker sig over. Eksempelvis kan det være problematisk at drikke sin juice eller sodavand over et længere tidsrum, så tænderne ikke får en pause fra syreangrebene.
Sukker i sunde fødevarer
Selvom frugt og smoothies af hele frugter som regel har et højt indhold af naturligt sukker, er de stadig sunde og bør indtages for deres vitaminer, mineraler og kostfibre. Hav i stedet rådene nederst i artiklen in mente. Tørret frugt og myslibarer kan være alternativer til produkter indeholdende hvidt sukker, men kan være særligt slemme for tænderne, fordi de kan klistre fast og på den måde holder sukkeret i munden og på tænderne.
Med henblik på sukkers evne til at producere syre, giver det også god mening, at de fleste halspastiller og tyggegummi (som er længe i munden) netop er sukkerfri og i stedet indeholder kunstige sødemidler.
Syreholdige produkter kan skade tænderne
Syreskader opstår, når syreholdige produkter som eksempelvis soda- og saftevand, vin, frugt eller juice indtages for ofte. Den ødelæggende effekt afhænger af surhedsgraden – pH-værdien, hvorfor nogle produkter er mere skadelige end andre. Des lavere pH, des surere og mere skadeligt for tænderne. Syreindholdet kan camoufleres med sukker eller sødme, og derfor være svær at smage i eksempelvis smoothies, juice og limonade. Den skadelige effekt af syreholdige produkter er, ligesom sukkerholdige, afhængig af hvor ofte de drikkes eller spises.
Syre i sunde fødevarer
Selvom frugter eller fødevarer som citron, ananas og æble indeholder mere syre end andre fødevarer, skal du ikke frygte at spise dem. De er sunde, men tænk igen over rådene i bunden, når du drikker saften fra dem eller bruger dem i madlavningen. Vær især opmærksom på smoothies, som indeholder ananas, kiwi og lignende. Vin drikkes ofte langsomt, hvilket kun understreger vigtigheden af traditionen med vand på siden.
Mundens spyt beskytter tænderne
Heldigvis er mundens spyt med til at opretholde et sundt tandmiljø og beskytte os mod syreskader og huller i tænderne. Spyt beskytter tænderne ved at forhindre mundtørhed, mens det neutraliserer syren fra både mundens bakterier og produkterne, som vi indtager. Dog neutraliserer spyttet kun syren i begrænset omfang, hvorfor en god tandplejerutine er vigtig for at mindske antallet af de syredannende bakterier i mundhulen.
Gode råd til tandpleje og opretholdelsen af et sundt tandmiljø
- Spis mellemmåltider, som er sukkerfri, eller som har et lavt indhold af sukker. Eksempelvis en gulerod, peberfrugt eller knækbrød
- Sluk tørsten i vand frem for sports- eller læskedrikke. Især ved hård træning, da væsketab kan medføre nedsat spytsekretion, som gør risikoen for syreskader ekstra stor
- ”Kort og godt” – spis søde sager og syreholdige fødevarer over kort tid
- Skyl munden efter med vand, når du har spist sukker- eller syreholdige fødevarer. Syren er i munden cirka en halv time efter indtaget. Vandet fortynder og neutraliserer syren
- Børst ikke tænder kort efter indtag af et meget syreholdigt måltid. Tandbørstningen fordeler syren på tænderne. Skyl i stedet efter med vand
- Brug også grøntsager i smoothies, juices, relishes med mere – de er mere basiske og derfor med til at neutralisere syren fra frugterne
Kilder: dinmund.dk – her, her og her, samt tandlaegeforeningen.dk – her og her.