Så er sommeren over os, og folk er begyndt at gå på ferie. Ferie betyder ofte masser tid i solen, om det så er i Danmark eller i udlandet. Masser af sol kommer desværre ofte sammen med solskader, hvis man ikke passer på. Lad os se lidt nærmere på hvad der kan gøres når skaden er sket.
Den mest velkendte solskade er solskoldning. Det er den røde hud der svier og strammer. Det er forskelligt hvor stor en tendens man har til at blive solskoldet. Folk med lys hud danner ikke så meget melanin som dem med mørkere hud. Melanin er pigmenten, der gør huden mørk. Meget koncentreret melanin giver en mørkere farve, der til en vis grad kan blokere noget af UV strålingen, hvilket resulterer i mindre risiko for at blive skoldet.
Først og fremmest skal man selvfølgelig sørge for at bruge rigeligt med solcreme, lære hvad sol faktor er og følge solrådene.
LÆS OGSÅ: Guide til sunde solcremer
Men hvad gør man når skaden er sket og man er helt rød og øm?
Der er mange måder at behandle skoldningen eller forbrændingen på. Hvis det er en decideret forbrænding, hvor en del af huden ændrer struktur, hvilket ofte forekommer i pletter, bør du bestille tid til din læge for nærmere undersøgelse.
Hvis det er en skoldning, kan du klare behandlingen selv. Du kan starte med en god after sun lotion. Jeg vil anbefale at du finder en som er allergivenlig, så den allerede skadede hud ikke udsættes for yderligere irritation. Apoteket har et godt udvalg af både solcreme og after sun lotions.
After sun lotions er dog ikke den eneste udvej
Et godt og billigt trick, jeg lærte i Grækenland, er at bruge tyk, fed yoghurt på de røde områder.
Sådan gør du
Afkøl yoghurten, smør den derefter på områderne, det skulle gerne tage lidt af smerterne.
Lad det tørre indtil det begynder at få små revner eller føles tørt ved berøring. Dette kan godt tage noget tid, så gør det ikke lige inden du skal ud af døren.
Når det er tørret, skal du gå i lunket eller relativt koldt bad og forsigtigt vaske det af. Undgå at bruge skrappe sæbeprodukter.
Gentag behandlingen mindst en gang om dagen indtil huden ikke gør ondt mere.
Et andet trick er at lave en kop stærk grøn te, lade det afkøle i køleskabet og bade områderne i det ved at duppe et lille blødt håndklæde i teen, og lade håndklædet glide hen over huden.
En tredje ting, som er genial at have ved hånden ved solskoldning er aloe vera. Enten som plante hvor du knækker lidt af og smører gelen direkte på, eller som spray og creme fra en butik. Især sprayen er handy, da du ikke behøver røre huden, nemmere kan nå dele af din ryg og så holder den længere. Vælg altid et produkt med en høj procent af aloe vera, så du undgår for mange tilsætningsstoffer.
Vigtigt for alle solskade behandlinger er, at det der påføres har en let konsistens, så der ikke skal gnides og gnubbes på huden.
Hvis huden begynder at skalle, så undgå at hive i det, da det kan rive hud af, der ikke er klar til at skælde endnu.
Der er selvfølgelig ingen mirakelkur, da huden har brug for lidt tid til at hele. Mens den gør det, bør du bruge en solcreme med høj SPF faktor og dække dig til med løst siddende tøj, der dækker de skoldede områder.
Solskoldning er dog ikke den eneste hyppige solskade. En anden er soleksem. Soleksem er små røde, kløende knopper, der kan opstå når man opholder sig i solen. Hvis man først har fået det, vil det nemt komme tilbage, og kommer der et udbrud i starten af solperioden, risikerer det at blive der hele sommeren.
Soleksem kan holdes nede ved at bruge en god solcreme og at være tildækket. Når den først er opstået, kan du bruge ovenstående tricks til at mindske kløen lidt. Hvis det er meget slemt, kan man i helsekostbutikker købe cremer, der hedder ”calendeel c-gel” og ”helioron”, helioron bruges som en akut behandling ved en koncentreret dosis og hyppig påføring eller som forbehandling før solsæsonen starter. Hvis din helsekost ikke har den, kan du spørge om den kan bestilles hjem, eller om de kender et sted, der har det hjemme.