ADT skifter navn til RI
Førhen har man brugt betegnelsen ADT, når man på en fødevare skulle oplyse om produktets mængder af makronæringsstofferne kulhydrat, fedt og protein samt for sukker og salt. ADT står for anbefalet daglig tilførsel, hvor RI står for Referenceindtag. I måden hvorpå anbefalingerne laves og udregnes, er der ingen forskel, og det er derfor blot navnet, der ændrer sig.
Baggrunden for dette er, at der i år er blevet lavet en ny mærkningsforordning. Grunden til, at ADT har ændret navn er, at det har været svært for forbrugerne at gennemskue, hvad værdien indikerer. Ved at bruge ordet referenceindtag, håber man, at forbrugerne kan få en forståelse for, at værdierne ikke er en anbefaling, men at udregningen er lavet for at kunne sammenligne produkter.
Udgangspunktet for værdierne er taget ud fra et gennemsnit for en voksen persons behov. Man har taget udgangspunkt i en kvinde, da børn har et lavere energibehov og mænd et højere. På den måde rammer man bredest muligt.
En kvinde skal cirka have et energiindtag på 2000 kcal, hvis hun er normalt fysisk aktiv. Det er med dette udgangspunkt, at man har lavet referenceindtagsværdierne.
For fedt, sukker og salt er værdierne et maksimalindtag, mens det for kulhydrat og protein er et gennemsnitsindtag. Dette skyldes, at det særligt er fedt, sukker og salt, som vi nemt får for store mængder af.