Reklame i samarbejde med Københavns Professionshøjskole
Da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at sætte fokus på min uddannelse – professionsbachelor i ernæring og sundhed, som en del af, at Københavns Professionshøjskole holder åbent hus den 26. februar (og den 27. og 28. februar på KP’s andre uddannelser) var jeg ikke et sekund i tvivl.
Jeg vidste ikke, hvad jeg ville læse
Da jeg i 2009 skulle til at tage hul på mit 3. sabbatår efter gymnasiet, var jeg enormt meget i tvivl om, hvad jeg ville. Jeg syntes, at der var så mange muligheder, at det var overvældende. Jeg researchede meget på Uddannelsesguiden og læste sider op og ned om uddannelser. Jeg vidste, at jeg ville studere, men ikke hvad. Forvirringen var total, men jeg havde en idé om, hvilken uddannelsestype der ville passe til mig. Noget med et bredt fokus, mulighed for praktik og evt. udlandsophold, samt et ugentlig timeantal der ville give plads til studiejob og “et liv” ved siden af – og så ville jeg gerne arbejde med noget samfundsrelevant, med et fokus på at hjælpe eller inspirere mennesker.
Et øget fokus på sundhed i samfundet
Jeg havde luret lidt på ernæring- og sundhedsuddannelsen, og den vakte min interesse. Sundhed var ikke et stort tema i medierne på det tidspunkt, men jeg havde hørt fra nogle kloge hoveder, at den sektor ville “eksplodere” i de kommende år. Og dét synes jeg gav enormt god mening. Sundhed ville blot blive mere og mere relevant, både i dagens Danmark, men også i resten af verden. Og det må man sige, at det er blevet. I dag hvor “sundhedsbølgen” har floreret i godt 10 år, er mad og sundhed højt på dagsordenen. Over halvdelen af danskerne er efterhånden overvægtige og der er fortsat mange overvægtige børn der har det svært og får det svært i fremtiden. Noget andet der er relevant for mad- og sundhedsfeltet er, at den gennemsnitlige danske familie kun laver aftensmad fra bunden 2 gange om ugen. Så der er godt gang i udviklingen af måltidsløsninger, snack-området og restaurationsbranchen – generelt hele det områder der beskæftiger sig med mad. Mad og overvægt er blot to af de områder man kan beskæftige sig med, når man har en uddannelse indenfor ernæring og sundhed. Så der er brug for personer der har et godt, fagligt fundament, når det kommer til mad og sundhed.
Tilbage i 2009 var jeg ikke klar over, HVOR stort området ville blive, men da jeg endelig var blevet lun på uddannelsen og havde sat mig ind i bare nogle af fremtidsmulighederne, var jeg ikke i tvivl.
Om at starte på uddannelsen
Da jeg startede på ernæring og sundhedsuddannelsen i februar 2010 var jeg spændt og mine tanker gik på, at jeg ville læse til klinisk diætist. Det er der mange der gerne vil, når de starter på uddannelsen. Men som man kommer igennem semestrene, bliver man klar over HVOR mange andre spændende muligheder der faktisk er. Jeg fandt ud, at jeg ikke “kun” ville rådgive folk, omkring hvad de måtte spise – og jeg havde ikke interesse i at arbejde på et hospital og vejlede syge mennesker, hvilket mange diætister jo gør. Det var bare ikke mig. Jeg ville arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse. Altså at hjælpe med, at færre personer bliver syge tidligt i livet og kommer dertil, at de skal på hospitalet og have vejledning omkring deres ernæring. Jeg ville gøre mit for, at flere mennesker får flere gode, raske og friske år.
Hvordan var det så at læse på uddannelsen?
Jeg nød at have de forskellige spændende fag og at få lov at dykke ned i en masse områder, og få nye perspektiver på alle de ting jeg troede var på en bestemt måde. Jeg lærte at tænke mere kritisk, stille spørgsmålstegn til alle de sundhedsbudskaber jeg blev mødt af i FitLiving, på nettet, på forsiden af BT osv. Jeg følte, at jeg blev et lille leksikon – jeg fik et indblik i, hvordan kroppen virker, en forståelse for mikrobiologi og bakterier, hvilken rolle pædagogik spiller når man arbejder med sundhedsfremme, hvordan man forsker i “ting og sager” og hvordan de forskningsresultater vi ofte bliver præsenteret for, blot er en lille del af sandheden. Jeg lærte også hvordan man eksempelvis organiserer team-arbejde og fik et indblik i ledelsesteorier – og i den helt anden grøft også hvordan man vurderer andre menneskers kostvaner, og ud fra den viden rådgiver dem bedst muligt osv. osv. osv. Alle områderne man kommer ind på, kommer selvfølgelig an på, hvilken retning man vælger under uddannelsen – enten Sundhedsfremme og Diætetik eller Fødevarer og Ledelse. Men alt det jeg lærte, gav mig en samlet forståelse for, HVAD sundhed egentlig er for en størrelse og alle de arbejdsmuligheder der ligger indenfor det område. Og jeg kan kun sige, at det er helt vildt spændende.
Gode muligheder for at prøve sig selv af
Undervejs i min uddannelse havde jeg 4 praktikophold – jeg tror kun, at tre er en mulighed den dag i dag, men det giver stadig mulighed for, at prøve en masse spændende områder af undervejs i uddannelsen. Jeg var i praktik i 3 spændende virksomheder og på en folkeskole. Et af mine praktikophold foregik i England, hvor jeg også studerede et semester. Generelt satte jeg pris på, at jeg havde så mange muligheder under uddannelsen. Man kan både holde sin profil bred og man kan vælge, at fokusere på særlige områder i sine praktikker og opgaver, når de forskellige fag tillader det.
Hvad laver jeg i dag?
Mens jeg studerede byggede jeg Carrotstick (online sundhedsunivers) op. Jeg valgte at tage en kandidat også (hvilket langt fra er nødvendigt når man tager uddannelsen) men den ekstra tid på studiebænken gav mig god tid (og selvfølgelig også viden) til at bygge min virksomhed op. Det gjorde, at jeg kunne springe ud som 100% selvstændig da jeg var færdiguddannet. Ernæring- og sundhedsuddannelsen har givet mig mulighed for, at lave alverdens sjove opgaver. Jeg har lavet kostvejledning, jeg har afholdt forskellige workshops i forbindelse med Food Festivalerne, jeg har arbejdet sammen med og rådgivet nogle spændende fødevarevirksomheder, jeg har været med til at udvikle en rawbar, jeg har lavet en kogebog, udviklet alverdens opskrifter, lavet influencer-opgaver for Fødevarestyrelsen, jeg har designet og bygget messestande for den økologiske grøntsagsavler Søris, jeg har undervist fødevarevirksomheder i sociale medier, og meget, meget mere.
I dag hjælper jeg særligt fødevarevirksomheder med at være synlige online og bruge influencers til, at markedsføre deres produkter. Jeg arbejder i dag bl.a. med virksomheder som Royal Greenland, Nupo og Naturli’.
Hvis jeg ikke lavede det, jeg gør i dag (hvilket jeg ikke havde forudset, jeg ville komme til), ville jeg arbejde med sundhedsfremme i virksomheder, hvilket jeg interesserede mig særligt for under min uddannelse. Men det kan være, at jeg vender tilbage til det en dag 😉
Hvad laver mine tidligere studiekammerater i dag?
For at komme med nogle andre eksempler på, hvad man ellers “kan blive”, har jeg her et lille overblik over, hvad et udsnit af mine tidligere studiekammerater laver i dag.
– Idrætskonsulent (Fokus på rådgivning til overvægtige børn og deres familier)
– Klinisk diætist
– Professionel blogger og foodstylist
– Underviser i hjemkundskab og idræt på folkeskole
– Indehaver af online platform for kostvejledere og personlige trænere
– Madskribent på magasin
– Indehaver af fødevarevirksomhed
– Ismager og indehaver af populær isbutik
– Madlavningsinstruktør
– Akademisk medarbejder hos Fødevarestyrelsen
– Projektleder og madekspert hos Nemlig.com
– Chef for ældreområdet i kommune
– Forebyggelsesmedarbejder i kommune
– Sundhedskonsulent
– Kostvejleder
– Sundhedsrådgiver
– Køkkenleder
– Restaurantindehaver
Jeg elsker min uddannelse
Jeg elsker min uddannelse og jeg synes, at alle der overvejer at arbejde indenfor mad- og sundhedsområdet bør vælge netop den uddannelse – uddannelsen giver nemlig enormt mange og gode muligheder og så er det fedt at læse en professionsbachelor, fordi de er praksisorienterede. Husk at du også kan læse om pædagoguddannelsen hos Matilde Trobeck (HelseMatilde) her og hos Caroline Thorsfelt her, samt om sygeplejerskeuddannelsen hos Cecilie Underberg (tregodegrunde.dk) her.
Mit bedste råd til dig dig der overvejer ernæring- og sundhedsuddannelsen
Som du kan se, er mulighederne mange. Hvis du synes at en professionsbachelor i ernæring og sundhed lyder spændende, bør du dels tage til åbent hus på København Professionshøjskole den 26. februar (kl. 15.00-18.00 på Campus Sigurdsgade, Sigurdsgade 26, 2200 Kbh. N. Se mere her). Og så jeg vil anbefale dig, at tage et kig på uddannelsens studieordning, så du virkelig kan gå i dybden med uddannelsens indhold og opbygning.
Der er også Åbent Hus på 19 andre spændende uddannelser på Københavns Professionshøjskole i uge 9. Se alle arrangementerne her: kp.dk/aabenthus
Har du brug for hjælp til dit studievalg?
På kp.dk/ditstudievalg er der masser af gode råd til, hvordan du bliver klogere på dit uddannelsesvalg og også hvordan du fx skriver en motiveret ansøgning.
Og så er du selvfølgelig velkommen til at bruge kommentarfeltet, hvis du har spørgsmål til ernæring- og sundhedsuddannelsen 🙂
Hej,
Jeg er selv i gang med uddannelsen Ernæring og sundhed.
Du skriver du har været i praktik i en folkeskole – hvad arbejdede du med under den praktikperiode? (-: