Sommeren er ved at være ved vejs ende. Det betyder, at naturens frugter og bær er ved at være modne nok til at plukke. Her får du en guide til en den lille, orange vitaminbombe: hyben!
De gode egenskaber
De hyben der er tale om i dette indlæg er Rosa Rugosa (se billede) og de indeholder en masse gode vitaminer og mineraler som vitamin A og C samt en del kalium og calcium.
Vitamin A i denne frugt er vandopløselig og er godt for blandt andet vores syn og immunforsvar. Vitamin C er med til at opbygge bindevæv (det der forhindrer rynker 😉 ) og er allergidæmpende.
Kalium spiller en stor rolle i forhold til at opretholde væskebalancen i vores celler og calcium gør vores knogler stærke.
Vil du vide mere om, hvad disse vitaminer og mineraler gør for vores krop, kan du besøge disse tidligere indlæg:
Vitamin A
Vitamin C
Kalium
Calcium
Anvendelsesmuligheder
Hyben kan anvendes mange steder i dit køkken men kan også fås i pulverform, kapsler, te osv., hvis du ikke har mulighed for at plukke dem selv. Se det store udvalg på Netspiren.dk.
Hvis du har mulighed for at plukke selv, er her et lille udpluk af anvendelsesmulighederne:
- Marmelade
- Smoothie booster
- Sirup
- Kage
- Chutney
Forberedelse
Sæsonen for hyben er juli-august, så det er NU de skal plukkes!
Hyben vokser mange steder i Danmark, men det nemmeste sted at finde de store grønne buske med de lilla hybenroser og orange-røde bær er nok ved kystområderne.
Udstyr dig selv med en plasticpose og evt. et par handsker da der er torne på buskene.
Gå efter dem der ikke er helt røde endnu da de er nemmere at plukke og forberede, når du kommer hjem.
Hyben gøres klar til brug ved at skære enderne af og derefter skære igennem dem og fjerne alle de hvide frø indeni (et godt trick er at bruge skaftet på en teske). Frøene er tidligere brugt som det såkaldte ‘kløpulver’ så pas på ikke at gnide dig i øjnene, hvis du har haft kontakt med frøene. Hvis din hud er meget følsom, kan det anbefales at bruge gummihandsker til arbejdet.
Når alle frugterne er forberedt og skyllede (det kan godt tage sin tid), kan du enten bruge dem med det samme eller fryse dem ned, så du altid har et vitaminboost lige ved hånden. Det kan især anbefales at gemme dem til vinteren, hvor vores immunforsvar kan have brug for et ekstra boost.
Så off you go! Mine ligger allerede i fryseren og venter på at blive brugt. Det første jeg selv skal afprøve er denne smoothieopskrift fra Mads Bos hjemmeside: highonlife.dk
Hyben Power
1 håndfuld hyben
1 håndfuld jordbær
2 mellemstore gulerødder
2 dl ris- eller mandelmælk
Det hele skal blendes og derefter tilsættes lidt kvalitetsolie – mmh!