Vintermad
Vinterens kulde og mørke, betyder heldigvis også hygge med te, suppe og stearinlys. Det er årstiden for de knoldede jordskokker, som smager fantastisk rå i råkost, i ovnen med rodfrugter, olie og sesam, som ‘kartofler’ eller i supper.
Hvordan er den nem?
Mange bruger ordet ‘nem’ på opskrifter for at få dig til at bruge dem, men alligevel kan de indeholde ingredienser, du ikke ved hvad er, eller som skal købes i specialforretninger. De kan også indeholde flere forskellige eller tidskrævende tilberedningsmetoder som iblødsætning eller hævning natten over. Hvis dette er tilfældet, er det efter min mening ikke længere en nem opskrift.
Denne opskrift er nem, fordi:
- blenderen er udskiftet med en stavblender
- kartofler og jordskokker skal ikke skrælles
- der er anvendt almindelige råvarer
- den er opsat i trin, så den er overskuelig
- jordskokkerne og kartoflerne skal skæres i grove stykker, så det går hurtigt
Luft i maven?
Nogle oplever luft i maven og oppustethed af at spise jordskokker, men ikke alle. Hvis du er en af de uheldige, så erstat dem med en anden rodfrugt såsom pastinak eller spis lidt mindre portioner.
Sæson
Sæsonen for danske jordskokker er fra oktober til marts.
Opskriften
2 portioner
Forberedelse: 10 min. / Tilberedning: 20 min. / I alt: 30 min.
Ingredienser
- 2 stk løg
- 2 stk kartofler
- 500 g jordskokker
- 3 fed hvidløg (kan undlades)
- 2 spsk olie (fx. raps)
- 1 stk bouillonterning
- 0,5 L vand
- ca. 2 tsk drys salt
- 1 spsk gærflager (valgfrit)
- 1 dl kokosmælk (valgfrit)
Fremgangsmåde
Skyl jordskokkerne og kartoflerne grundigt og skær der værste væk
Hak løg, hvidløg, kartofler og jordskokker groft
Opvarm lidt olie i en gryde og steg løg og hvid løg i et par minutter
Tilføj herefter jordskokkerne og kartoflerne og lad det stege med 3-4 minutter
Hæld vand, bouillon og salt i (rør rundt)
Kog i cirka 15 minutter
Tjek at jordskokkerne og kartoflerne er møre
Blend med en stavblender
Smag til med salt og evt. hvidvinseddike
Server med topping
For eksempel: persille, ristede kerner, forårsløg eller ristede kikærter
Jeg absolut elsker den her suppe? Jeg lavede den til min kæreste i søndags, som ikke brød sig om jordskokker indtil i søndags. Han skal lave mad på fredag og der har han bestemt at vi skal have suppen igen! Absolut anbefalingsværdig! ??
Hej Kathrine
Dejligt at høre – det er bare sådan en sejr, når man laver noget grøntsags-mad til sin kæreste og de rent så faktisk rigtig godt kan lide det!! Jordskokkerne gør sig også bare så godt i sådan en suppe! ?
Mange hilsner
Marie