Carrotstick-teamet har gjort det nemmere for dig at finde rundt i mærkningsjunglen, når du handler ind. Du kan se alle indlæggene i serien om mærkningsordninger her. I dette indlæg kan du læse om Fødevarestyrelsens officielle nøglehulsmærke.
Hvad er nøglehulsmærket?
Nøglehulsmærket er udarbejdet for at gøre det nemmere for forbrugerne at vælge de sundere varer på hylderne, for det sætter krav til produkterne. For at blive mærket med nøglehulsmærket skal et produkt nemlig nemlig leve op til et indholdskrav af fedt, sukker og salt. Desuden skal det også indeholde et minimumskrav af kostfibre. Et nøglehulsmærket produkt skal også have en næringsdeklaration på sig.
Hvilke varer kan blive nøglehulsmærket?
Nøglehulsmærket kan findes på færdigpakkede fødevarer samt ikke-færdigpakkede fødevarer som fisk, frugt, bær, grøntsager, pasta, mejeriprodukter, olier samt brød og andre kornprodukter.
En pizza kan også være nøglehulsmærket, hvis bunden for eksempel er lavet af grovere mel, og den dermed er et sundere alternativ til den almindelige pizza bagt på durummel. Det kan også være, hvis der er mange grøntsager på pizzaen.
Nøglehulsmærket er som sagt skabt for at gøre det nemmere for forbrugeren at finde frem til de sundere varer, når han eller hun er ude at handle ind. Mærket tager udgangspunkt i de officielle sundhedsanbefalinger og er baseret på, hvilke næringsværdier, der er relevante i de forskellige fødevarekategorier.
Nøglehulsmærkningen skal hjælpe forbrugeren med at vælge de fødevarer, der kan være en del af en sund kost for at undgå vægtstigning og livsstilssygdomme.
Nøglehulsmærkningens centrale pointer:
- Spar på fedtet
- Spar på sukkeret
- Spar på saltet
- Spis flere kostfibre og fuldkorn
De præcise krav til de enkelte varegrupper fremgår af bekendtgørelsen for nøglehullet (bilag 2). Der er ikke lavet nogen minimumskrav, som man kan gå ud fra, da kravene afhænger af de forskellige varergrupper.