Dyrk selv det grønne drys i vindueskarmen
– det er slet ikke så svært!
Gæsteindlæg af Helle Haugaard, indehaver af Tinygardens.dk
Hemmeligheden er at vide, hvad der er let at dyrke – så er det slet ikke svært at få grønne fingre! Og noget af det letteste du kan dyrke er mikrogrønt. Glem alt om at holde liv i de krydderurter du køber i supermarkedet – det er nemlig svært! – og tænk på karse i stedet for – så let er det at dyrke mikrogrønt!
Karse er ikke bare karse – du kan dyrke radiser, broccoli, rucola, små kål-spirer og en lang række andre frø på samme måde – og ja – de smager af radiser, rucola og broccoli selv om de kun er på størrelse med karse. Mikrogrønt er desuden let at bruge. Du klipper det bare af og drysser det direkte på ostemaden, omeletten, sandwichen, pastaen, suppen eller hvad du nu synes trænger til et grønt drys.
Det bedste er næsten at det kun tager en uges tid fra frø til spire – og det eneste du skal gøre er at sørge for at vande. Det er så til gengæld meget vigtigt, for de små frø tåler ikke at tørre ud, så går spiringen i stå.
4 gode fif
Få 4 gode fif til at komme godt i gang med din helt egen mikrogrønne vindueshave lige her:
FIF nr. 1 Opstarten
Det er vandingen, der gør det! Vander du for lidt, så spirer frøene uens og vander du for meget, så mugner frøene.
Hvordan finder du så ud af, hvordan du vander lige tilpas?
Du skal begynde med at vande hampemåtten for meget. Vand så meget, at hampemåtten er helt dækket af vand – du skal bruge omkring 1 dl. Lad hampemåtten suge alt det vand den kan, brug fingrene til at trykke på hampemåtten, så den bliver helt fyldt med vand, det tager et par minutter og hele hampemåtten skal skifte farve, så der ikke er nogen lyse pletter tilbage. Først herefter hælder du forsigtigt det overskydende vand fra – der må dog gerne være lidt tilbage i bunden af dyrkningsbeholderen. Når hampemåtten er vandet godt igennem er det tid til at så frøene.
FIF nr. 2 Vanding
Nu står din tiny garden i en lys vindueskarm uden direkte sol midt på dagen. Hver dag skal du med din finger mærke på hampemåtten om den er våd. Den skal blive ved med at være gennemblødt, så vand omhyggeligt hver eneste dag. De første par dage har frøenes rod endnu ikke fået så godt fat i hampemåtten at de sidder fast, så der skal du vande forsigtig langs kanten af haven. Vand så måtten er rigelig våd, men ikke så meget at vandet kommer op over frøene. Når frøene er spiret sidder de fast i måtten og du kan vande hvor du vil. Løft op i kanten af måtten og check at der er lidt vand i bunden af haven.
FIF nr. 3 Fugtighed
Frø spirer godt ved høj luftfugtighed. Du kan øge luftfugtigheden ved at dyrke i et mini-drivhus eller du kan dække frøene med et stykke fugtig køkkenrulle. Det skal blive ved med at være fugtigt, så du skal vande ovenpå køkkenrullen. Dette fungerer bedst med de større frø som radise, bukkehorn, solsikke, ært og koriander – de små frø hænger fast i køkkenrullen.
FIF nr. 4 Husk
Har du svært ved at huske at vande? Stil haven et sted hvor du ser den og stil en lille kande med vand ved siden af, så ser du den, kan mærke om den trænger til vand og vande den med det samme. Du kan også stille en alarm eller koble vandingen med tandbørstning, madpakkesmørring, eller andre ting, som du gør hver dag.
Tiny gardens har specialiseret sig i at finde de bedste økologiske frø, de super praktiske hampemåtter og alt hvad der ellers hører til en mikrogrøn vindueshave. Find produkterne her.
Du kan også finde masser af information og inspiration på gardenize.dk eller på Tinygardens facebookside.
Hejsa. Man kan også plante mikrogrønt i såjord. Det er for os næsten nemmere så at se om der er vand nok 🙂
Hej Ragnar,
Tak for det gode råd! 🙂
Cecilie