Vi kender Lambrusco som en sød, billig og brusende brandert fra halvfemserne. Men der er meget mere ved Lambrusco end prisen. Italienerne ved det, og den boblende rødvin er på vej tilbage, spår flere vinhuse.
”Vi elsker Lambrusco og serverer det selvfølgelig på Cicchetti”. Rikke Kolind Pedersen, der er en af de to damer bag den populære italienske restaurant Cicchetti i København, fortæller, hvorfor vi skal skåle i røde bobler denne sommer. ”Det er den perfekte drink til en varm sommerdag, og den fungerer både godt som apperitif, og den kan samtidig gå til det meste mad,” fortæller Rikke.
På vej tilbage
Lambrusco er navnet på druen, der faktisk anses for at være en af de ældste i Italien. De fleste rynker på næsen ved tanken om Lambrusco, og druen har i flere år måtte vige pladsen for sine finere mousserende venner – cava, champagne og rosé. I 1980’erne gik det nemlig hurtigt med at fylde vinglasset med de røde bobler, og Lambruscoen var den mest eksporterede vin til sommerfester og supermarked. Hylderne bugnede med billige varianter af det, der lignede en lyserød læskedrik. Men flere og flere vinhuse forhandler seriøse udgaver af den ædle drue.
”Lambrusco bliver langsomt mere og mere populært og f. eks. på Depanneur (kiosk, bar og cafe på Griffenfeldsgade) er de begyndt at sælge en rigtig lækker slags,” fortæller Rikke Kolding Pedersen.
Giv maden boblende selskab
Italienerne ved, at en god Lambrusco er dyb rød og perlende. Den produceres i flere forskellige varianter fra svagt mousserende til lystigt boblende og fra sød til tør. En Lambrusco kan både gøre pastaret og pizza selskab, ligesom den kan komplimentere ost og pølse. Den kan også fint stå alene som en nedkøler på en hed sommerdag. ”Vi synes jo selvfølgelig, at lambrusco især er velegnet til Cicchetti – et godt glas kolde røde bobler og så en masse små snacks,” anbefaler Rikke.