//Annonce for Fiskars//
Det kan være sjovt at tænke over, at grøntsagers udskæringer er med til at definere det udtryk, som den færdige mad får og den fornemmelse man mærker i munden, når man spiser den. Hvis udskæringen varieres, gør oplevelsen det også. Udskæringen af frugt og grønt betyder mere end man umiddelbart forestiller sig og kun fantasien sætter grænser. Psst.. konkurrence længere nede!
Udskæring
Det spændende ved at skære grøntsager på forskellige måder, er at du selv kan variere madens tekstur og saftighed, og dermed selve spiseoplevelsen. Prøv at forestille dig, hvordan revet gulerod giver en spiseoplevelse, som både er saftig og blød, mens gulerødder skåret i stave giver en sprød og knasende oplevelse. Ikke nok med det medfører forskellige følelser i munden alt efter hvordan du vælger at udskære dine grøntsager, så gør det også selve retten smukkere. Du kan sætte dit eget personlige aftryk på en ret og ikke mindst lære at vælge udskæringer, som passer til tilberedningen.
Typer af udskæringer
- Tykke skiver – bedst ved lidt længere tilberedning fx diverse gryderetter
- Tynde skiver – kort tilberedning fx wok eller kødsovs
- Stave – spises rå som gnave grønt, gerne serveret med noget at dyppe i eller bages som fritter
- Julienne (tynde strimler) – kort tilberedningstid, god til fx wok eller rå i rispapirs ruller
- Brunoise (små tern) – kort tilberedningstid, god til fx suppe eller risotto
- Skråsnit – spises rå i salater og giver et smukt udtryk
- Tynde strimler lavet med kartoffelskræller – spises rå i salater
- Groft revet – god som rå i salater, til råkost, kødsovs, lasagne eller i fars
- Fint revet – god som rå i salater, til råkost eller i bagværk
- Spiralskåret lavet på særlig grøntsagsskærer – god som rå i salater eller blancheret og serveret som ”pasta”
Kokkeknive af højeste kvalitet og genbrugsmateriale
Men med smukke udskæringer, kræver det noget ordentligt køkkenudstyr. Fiskars lancerede i efteråret 2018 en helt ny serie, som en del af deres Norden-køkkengrejserie. Serien består i dag af Norden i støbejern og det nye Norden Steel i rustfrit stål samt knive i finsk birketræ. Hos Fiskars fokuseres der på materialer af højeste kvalitet, omsorg for naturen og vores omgivelser og de rene, nordiske linjer. Fiskars fokuserer også på miljøet ved at producere en stor del af produkterne lokalt og genbruge materialer og helt op til 70 % af Fiskars’ køkkengrej er produceret af genbrugsmaterialer.
Fire gode råd, når du skærer ud
Vælg udskæring efter tilberedning.
Tænk over hvad du skal lave og hvilken tilberedningsform du skal bruge og vælg din udskæring af grøntsager så det passer.
Tænk at udskæringen forandrer udseendet, volumen og fornemmelsen i munden
Så bliver maden nemlig en oplevelse hver eneste gang.
Udnyt grøntsagernes smukke former.
En broccoli eller blomkålsbuket skåret papirtyndt, et rødløg skåret i ultra tynde både i stedet for skiver, eller rødkål i tynde, tynde strimler. En smuk udskæring viser, at man har gjort sig umage.
Hold knivene skarpe
Pas på dine knive, ved at lægge dem tilbage i æskerne de kommer i. Husk at rivejern og tyndskrællere har en vis levetid. Et mandolinjern er oplagt, hvis du vil skære grøntsager i tynde, smukke skiver – men pas på fingrene!
Vær med i konkurrencen om et sæt Fiskars Norden knivesæt
Ønsker du også at være en haj til udskæringer? Så kræver det altså et ordentligt sæt knive og det har du her chancen for at vinde. Du kan nemlig være med i konkurrencen om de 3 knive du ser på billedet; en lille kokkekniv, en stor kokkekniv og en brødkniv, som har en værdi af næsten 3000,- . Se dem også her. For at deltage skal du kommentere nedenfor og fortælle os hvorfor du fortjener at vinde (eller måske en helt anden?). Vinderen får direkte besked d. 17. juni herinde.
Grundet kærestens sygdom skal han ændre sin kost så det ville være lækkert med nogle gode knive når vi nu fremover skal tilbringe mere til i køkkenet
Jeg vil bruge knivene når jeg tilbereder sæsonens gode grøntsager.
For at skære de mange grønsager vi bruger i dag