Der er mange forskellige måder at imponere sine gæster på. Det hele starter med et godt måltid mad. Min kæreste elsker at stå i køkkenet i flere timer, men personligt vil jeg gerne bruge tiden effektivt og lave velsmagende mad på kort tid. Derfor vil jeg i dette indlæg give dig et par bud på, hvordan du nemt kan lave velsmagende “gæstemad”.
Hvad skal man lave?
Det er altid spørgsmålet. Hvad søren skal man dog finde på at servere? Mange er bange for at springe ud i noget nyt, så man holder sig ofte til de sikre valg. Eksempelvis bøf, grøn salat og en slags kartofler eller brød. Gab. Det smager godt – men det er også meget nemt. Måske endda for nemt efter min mening. Man vil jo gerne vise, at man har gjort lidt ekstra for aftenens gæster.
Braisering – kokkekunst derhjemme
Jeg har ikke tidligere braiseret noget som helst. For mig har braisering altid været sådan noget kun kokke kunne. Og i mit barndomshjem var det tætteste jeg kom på ordet braisering; brasekartofler. Men nu har jeg altså prøvet det af. Det er faktisk nemmere end man tror. Og den smag og mørhed du får ud af det, vil efterlade dine gæster med salige smil læben. Det gjorde det i hvert fald her.
Se den lille video hvor landsholdskokken Daniel Kruse viser hvordan du braiserer:
Hvordan braiserer man?
Når man braiserer noget, for det meste kød, så handler det om, at man bruner det ved en høj temperatur i kort tid. Bruningen frembringer en masse skøn smag. Typisk bruner man det for efterfølgende at putte det i ovnen. Det foregår eksempelvis i en gryde eller sauterpande, der kan tåle turen i ovnen efterfølgende, ligesom denne. Man tilsætter også en form for smagsgiver; for eksempel vin, bouillon og/eller grøntsager.
Hvad kan man braisere?
Braisering er særligt godt til kød med bindevæv, eksempelvis kæber, kam og bov. Men det meste kød kan braiseres. Du kan både braisere kylling, torsk, lam, and og så videre. Du kan også braisere kål. Det er en anderledes måde at bruge al den gode kål, du får fingrene i over vinteren.
En hurtig søgning på Google giver inspiration til menuen og ellers kan jeg anbefale denne opskrift på braiseret kalvebryst med selleri og gulerod.
Alterative tilberedningsmetoder
Er du i humør til at give dig i kast med andre spændende tilberedningsmetoder, skal du slå et smut forbi Stiines serie Alternative Tilberedningsmetoder, hvor du bl.a. får en introduktion til vandstegning, dehydrering og marinering.
Dette indlæg er sponsoreret.