Christina og Regitze fra programserien Løvens Hule, står bag det danske ismærke, Chriis Soyais. . Carrotstick fik muligheden for at teste isen, og jeg kan afsløre, at det allerede er blevet en af mine absolutte yndlingsis!
Chriis Soyais
Chriis soyais er et dansk koncept, der er skabt af de to 21-årige piger, Christina og Regitze. De var trætte af, at der ikke var noget alternativ til den tunge flødeis med smagsstoffer hentet fra pulver, så de startede deres eget ismærke Chriis, hvor fløden er skiftet ud med økologisk soyamælk med vanilje, og bananpulveret er skiftet ud med rigtig banan.
De to piger har selv udviklet konceptet og alle smagsvarianterne, og de står rent faktisk også selv og fremstiller isen fra bunden på et lille gårdmejeri i Hornsherred. Chriis henvender sig til dog til alle, der sætter pris på god smag og gerne vil have en sundere og mere kalorielet is uden at skulle gå på kompromis med smagen. Derudover er den både glutenfri, laktosefri og velegnet til veganere.
Varianter
Chriis soyais findes i et væld af forskellige varianter, herunder hindbær/hyldeblomst, banan/chokolade, mocca med chokoladestykker, lakrids, citron/vanilje, chokolade, chai og mint med brændt chokolade.
Udover det faste sortiment har de også nogle sæsonvarianter, der kun laves, når råvarerne er i sæson. Lige nu består disse varianter af hhv. jordbær, solbær og vilde hindbær. Jeg fik muligheden for at smage 4 af deres varianter, nemlig vanilje/citron, hindbær/hyldeblomst, lakrids og mint med brændt chokolade.
Vanilje/citron
Denne vaniljeis er tilsat saft og skal fra friske citroner samt vanilje fra Heilala Øernes vaniljestænger. Min første tanke var, at den smagte en smule som en blanding mellem koldskål og citronfromage, idet citronskallen smager rigtig meget igennem.
Jeg kunne godt have brugt en lidt kraftigere smag af vanilje, når nu det er en vaniljeis. Til gengæld elsker jeg den lækre, friske smag, som citronen bidrager med. Det her er uden tvivl min favorit!
Hindbær/hyldeblomst
Denne hindbæris er tilsat hindbær og frisk hyldeblomstsaft fra Søbogaard. Den smager en smule af hindbærbolcher, dog uden at smagen bliver på tungen i særlig lang tid. Faktisk smager hindbærrene ikke særlig meget igennem, og det er svært at smage, at der er hyldeblomstsaft i.
Det er dog en ret frisk is, og hvis smagen havde været en smule kraftigere, havde det været en virkelig lækker is.
Lakrids
Denne lakridsis er lavet på 100 % ren rålakridspulver og tilsat lakridssirup. Den smager virkelig kraftigt af lakrids — måske faktisk også en smule for kraftigt. Den skal i hver fald helst spises alene, da smagen i modsætning til hindbærisen bliver i munden så lang tid, at man ikke er i stand til at smage andre varianter efterfølgende. Men lækker det er den, og hvis man er til lakrids, så vil denne is helt sikkert bringe lykke.
Mint med brændt chokolade
Denne mintis er tilsat mintpasta og hjemmebrændt belgisk 70 % chokolade. Den har ligesom lakridsisen en virkelig kraftig smag og skal derfor helst spises alene. Jeg er vild med de brændte chokoladestykker, der bidrager med lidt crunch til den ellers bløde is. Man skal muligvis være ret vild med After Eight for at kunne lide denne is, men jeg syntes i hvert fald, at den var et hit.
Samlet vurdering
Chriis Soyais er efter min mening en af de bedste soyaisvarianter, jeg har smagt til dato. Smagsvarianterne er virkelig gode og interessante, isen har en virkelig lækker konsistens og så ligger den på ingen måde lige så tungt i maven, som man ellers godt kan opleve med en almindelig flødeis.
Man skal muligvis lige vænne sig til, at den ikke smelter ligesom almindelig is, men derimod blot bliver mere luftig, nærmest skummende i konsistensen, når den står ude i længere tid. Det er ikke umiddelbart noget, jeg har oplevet med andre soyabaserede isprodukter, men det går heldigvis på ingen måde ud over smagen.
Produkterne bærer selvfølgelig en smule præg af, at det er en nyopstartet virksomhed. Her tænker jeg specielt på emballagen, der for eksempel ikke indeholder en næringsdeklaration. Det manglede jeg ret meget for at kunne sammenligne den med andre isvarianter på markedet. Til gengæld står der oplyst på forsiden, at isen indeholder 45 kcal pr. 100 ml, hvilket svarer til, at hele isen på 600 ml faktisk kun indeholder 270 kcal.
Til sammenligning kan jeg oplyse om, at Arla Yoggi Frozen Yoghurt indeholder 81 kcal pr. 100 ml. og Tofulines soyais med vanilje indeholder 79 kcal pr. 100 ml. Chriis Soyais er altså en yderst kaloriefattig is, som derfor egner sig rigtig godt til dem, der gerne vil spare på kalorierne.
Da Chriis er lavet på økologisk soyamælk og med friske råvarer, er det selvfølgelig ikke den billigste is, du kan finde i køledesken. Den vejledende udsalgspris ligger på 45-50 kr. for 600 ml.
Dog vil jeg mene, at det er en is, der er alle penge værd, og jeg derfor sagtens kunne finde på at købe deres is en anden gang. De får 5 ud af 5 mulige gulerødder med på vejen af mig!
Tak til Chriis for at sende mig et udvalg af deres isvarianter. Isen kan bl.a. købes i Salling og Ren Kost i Aarhus samt Meny og Irma i København.
De får dog hele tiden nye forhandlere, så tag et smut fordi deres hjemmeside chriis-soyais.dk, hvis du vil finde en forhandler i nærheden af dig.