Jeg er bidt af en gal pluk-selv-kvinde i år, og i denne uge har jeg været ude og samle mig et forråd af havtorn. Sidste uge handlede om, hvordan/hvor/hvorfor du skulle plukke hyben, og det indlæg kan du læse her. Denne uge får du samme gode råd om det nordiske superbær, havtorn.
De gode egenskaber
Havtorn er blevet berømt på sit høje indhold af vitamin C. Faktisk indeholder et enkelt lille havtornbær samme mængde vitamin C som en stor appelsin (hvilket også kan smages, hvis du tager et råt bær i munden 😉 )!
Vitamin C er en god booster til immunforsvaret og bindevævet i huden. Derudover mindsker den allergireaktioner i kroppen da det nedbryder histaminer. Vil du læse mere om vitamin C kan du gøre det her.
Anvendelsesmuligheder
Havtorn kan anvendes til mange ting i sig selv men også som et syrligt modspil i for eksempel saft og is. Her får du nogle af de mest kendte anvendelsesmuligheder, du kan eksperimentere med i køkkenet:
- Saft
- Gelé
- Marmelade
- Sirup
- Is
- Smoothies (prøv for eksempel denne)
- Syltede havtorn
Forberedelse
Sæsonen for havtorn er september-oktober men kan findes i mange måneder efter, hvis ikke trækfuglene når at spise dem.
Havtorn vokser ved kysterne enten som buske eller træer. Planterne har nogle karakteristisk farvede blade der minder om (synes jeg) farven på oliventræsblade, og de orange bærklaser der sidder tæt på grenene er ikke til at tage fejl af. Sorterne er mange og forskellige, så farven på bærrene kan variere fra lys gul til mørk orange.
Grenene har nogle seriøse torne der ikke er til at spøge med, så skal du ud og plukke, skal du sørge for en tyk pose, tykke handsker og noget kraftigt tøj samt en grensaks, så du kan klippe grenene med bær af.
Når du kommer hjem, skyller du bærrene mens de stadig sidder på grenene, da bærrene er nærmest umulige at få af. De skyllede bær/grene kommes i fryseren inden de bruges til diverse køkkeneksperimenter. Først når bærrene er frosne, kan du fjerne dem uden at ødelægge dem. Bærrene fjernes lettest ved at putte den frosne gren i en papkasse, hvorefter grenen køres rundt langs siderne af kassen til bærrene falder af.
Selv har jeg ikke prøvet havtorn før, men jeg glæder mig til at se, hvad resultatet bringer! Jeg har endnu ikke bestemt mig for, hvad jeg skal lave, men indtil videre er jeg rimelig lun på denne opskrift fra en af mine yndlingsmadsider nemlig gastromad.dk: