Vil du mindske dit madspild mest muligt? Så skulle du prøve at begive dig ud i denne grøntsagsboullion, lavet af rester, du alligevel ville have kasseret.
Du skralder din gulerod, skærer toppen af din squash, piller dit løg.. disse overskydende dele vil naturligvis ende i affaldet (helst biospanden) – men inden de gør det, kan du udnytte dem på bedste vis!
Det der endte i gryden på billedet var for eksempel: rester fra et broccoli, gulerodstoppe, squashender, toppen af forårsløg, porre, pastinak, peberfrugt osv. Det eneste man skal huske på er, at jo flere “bitre” grøntsager man har med, jo mere bitter bliver bouillonen også! Du vil også gerne undgå kartoffelskralder, da de ingen smag tilfører og blot gør boullionen “cloudy” af udseende.
Hvis du fra nu af og den næste måned frem (eller et par uger, hvis du ofte laver mad og bruger mange grøntsager), sørger for at gemme dine stumper og skralder, hver gang du laver mad, kan du snart lave denne skønne grøntsagsboullion! Du tænker måske, “jamen, skralderne bliver da dårlige på den tid” – sandt! Men derfor er det smarte trick at have en stor pose i fryseren, hvor du lægger dine overskydende stumper og skralder i, hver gang du har lavet mad.
Næste spørgsmål er måske “jamen, hvad kan jeg så bruge denne boullion til, når jeg har lavet den?” – godt spørgsmål! Du kan bruge den til de opskrifter, der eller ville kræve en boullionterning og vand.. Så udskifter du blot med din hjemmelavede grøntsagsboullion!
Dette kunne for eksempel være i en af disse opskrifter:
God fornøjelse 🙂
Opskriften
Et par stykker
Forberedelse: 5 min / Tilberedning: 60 min / I alt: 65 minutter
Ingredienser
- 5 "liter" grøntsagsrester, -stumper og -skralder (her menes der, at vi har fyldt en pose med plads til 5 liter)
- 2,5 L vand
- 3 tsk salt
- 3-4 fed hvidløg
- 1-2 stk løg (helst et lyst løg)
- 4 stk lauerbærblade
- 5 kviste timian (valgfrit)
- 5 blade salvie (valgfrit)
- 3-4 spsk soya (valgfrit)
- 1 spsk mørk misopaste (valgfrit)
Fremgangsmåde
Tilføj alle dine skralder til en gryde sammen med den mængde vand, der passer til.
Tilføj evt. et ekstra løg og nogle fed hvidløg.
En stor anbefaling er at tilføje en del urter til gryden – vi brugte salvie og timian – persille ville være super!
Brug målene her som guideline ift. hvor meget vand, der skal bruges.
Tilføj salt og laurbærblade og bring vandet i kog.
Når det koger skru så ned og lad det simre i en times tid.
Dræn herefter grøntsagerne fra væden ved brug af en si.
Til væden tilføjer du soya og evt. misopaste og lidt sødende – det er også nu, du smager den til ift. om den mangler salt
Når du er tilfreds med smagen, kan bouillonen fyldes på glas og opbevares enten på køl eller frys.
Hvis du ikke når at brugen den inden for en 4-5 dage, skal den opbevares i fryseren.
It’s difficult to find experienced people in this particular subject, however, you seem like you know what you’re talking about!
Thanks