Hvis du gerne vil tabe dig eller generelt føler at din energi svinger meget i løbet af dagen, kan det være en god idé at gå efter et stabilt blodsukker. Det kan du få ved at skrue ned for sukker og andre stivelsesholdige fødevarer som hvidt brød, hvide ris og kartofler og skrue op for protein og grove kulhydrater der mætter – det får blodsukkeret til at stige og falde stille og roligt, så du lettere undgår de store udsving der lokker dig i sukkerfælden og påvirker humøret.
Her er vores bud på nemme proteinboller, som er uden hurtige kulhydrater, men med masser af protein, fibre og sund fedt. De kan spises med al slags pålæg – både sødt og salt. Bollerne kan fryses ned, og så fungerer de fint i madpakken. Husk at bollerne skal køle af før de kan spises af hensyn til konsistensen.
Opskriften
Cirka 6 boller
Forberedelse: 15 min. / Tilberedning: 30 min. / I alt: 45 min.
Ingredienser
- 250 g skyr
- 50 g havregryn (grovvalsedde/finvalsede)
- 50 g sesamfrø (kan erstattes af havregryn)
- 3 spsk HUSK-fibre (eller andre loppefrøskaller)
- 3 spsk chiafrø
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk honning eller anden sødme
- 20 g græskarkerner til ovenpå (eller andre kerner, kan undlades)
Næringsindhold
Fremgangsmåde
Disse boller er så dejlig nemme.
Bland alle ingredienserne sammen og lad det stå 5 minutter, så grynene og HUSK-fibrene suger væske fra skyren.
Form derefter dejen til 6 flade boller med hænderne (Jo fladere, jo mere pålæg kan der være på).
Tryk græskarkerner på og bag bollerne i cirka 30 minutter ved 160 grader varmluft.
Ingen hævning, ingen maskiner, ingen æltning, ingen pensling og minimal opvask (en skål, en ske og et par hænder;))
Lad dem køle af, før du spiser dem.
Hvilken slags skyer? Kan man bruge den med vanilje?
Hej Helle
Jeg vil anbefale dig at bruge en neutral skyr 🙂
Mvh Marie
Super – mange tak for svaret 🙂
Venlig hilsen
Helle
Hej – jeg kan ikke tåle mælkeprodukter, så jeg bruge kokosmælk – den fede fra Coop. Men efter 30 minutter er de stadig ikke gennembagt. Nu har jeg haft dem i mikroovnen i 10 minutter – nu er de faste – men mere som knækbrødsboller :). har du et forslag til noget andet – jeg har ikke varmluft – kun en konvektionsovn.
Hej Elin.
Der er ikke noget protein i kokosmælk, så du er bedre tjent med fx soyayoghurt. Så denne omgang er desværre nok ikke til at redde.
Fidusen med disse boller er i øvrigt at de skal køle helt af, før de kan spises. Så stivelsen sætter sig, og skaber lidt bolle-struktur. De vil dog aldrig minde helt om alm. boller, da de er lidt fugtige i det, og ikke rigtig kan hæve så godt, som når man fx bruger meltyper med gluten i, som netop skaber den gode vævsstruktur, som man kender fra en luftig bolle 🙂
Jeg håber du får succes med næste omgang.
Mange hilsner
Marie
Du skriver husk fibre. Der er en, der hedder fiber husk, den er gul. Så er der den almindeligt grønne husk. Hvilken bruger du?
Hej Tina
Vi bruger normalt den almindelige grønne 🙂
Mange hilsner
Marie
Kan HUSK fibre eller andre loppefrøskaller undlades?
Hej Simmi
De er desværre en vigtig bestanddel i bollerne. Du kan dog prøve med malede hørfrø i stedet og se om du kan få dejen tilpas fast. Jeg kan dog ikke love noget 😉
Mange hilsner
Marie