Der er mange parametre vi kan tænke ind, i kampen om at bevare kroppen sund og stærk og undgå nedslidning; kost, motion, kropsholdning, hverdagsaktiviteter, arbejdsmiljø, forurening er bare nogen af dem. Jeg når selvsagt ikke rundt om dem alle i dette indlæg, så mit fokus vil være på 5 gode råd til hvordan du kan forebygge nedslidning af kroppen ved at gøre dig overvejelser om din træning.
5 gode råd fra fysioterapeuten
1. Kvalitet frem for kvantitet
Tænk over hvordan du træner. Når du laver en øvelse skal du ikke lave flere gentagelser end at du stadig kan bevare kvaliteten i øvelsen. I det øjeblik du bliver træt, vil din krop helt automatisk forsøge at aflaste de muskler du bruger ved at benytte andre muskler. Det er på dette tidspunkt, hvor du bør stoppe øvelsen, idet du kan risikere at belaste din krop uhensigtsmæssigt.
2. Vær opmærksom på din krops signaler
Vores krop er utrolig god til at give vores hjerne beskeder, og gøre os opmærksomme på når vi belaster kroppen forkert. Men det betyder ikke at vi er gode til at lytte. Faktisk er mange af os rigtig dårlige til at lytte til vores krop. Du kender det sikkert: du spiste lige rigeligt Marabou i går og afgjorde allerede på daværende tidspunkt at du løb det af på en 10 kilometers løbetur i dag, men på halvvejen begynder knæleddet at brokke sig. Du er jo endelig kommet af sted, så mon ikke knæet kan holde til de sidste 5 kilometer? Netop her bør du overveje hvor mange problemer du har lyst til at have med knæet fremover, for det bliver sandsynligvis ikke sidste gang du får smerter i knæet hvis du ikke stopper op og giver det ro, og meget gerne is på med det samme. Ro og is på er nemlig er meget bedre løsning end for eksempel knæbind, som mange fejlagtigt tror, kan løse deres problemer. Den betændelsestilstand kroppen går i, når en skade er til stede, forsvinder ikke hvis du fortsætter belastningen af det skadede område. Diverse forbindinger og beskyttere aflaster måske leddet ganske lidt, men slet ikke i den grad skaden har behov for, for at hele.
3. Husk restitution
Efter træning er der altid en periode, hvor kroppen har en nedsat ydeevne. Ved at træne uhæmmet, uden restitution, vil din krop nedbrydes yderligere i stedet for at blive genopbygget. Træningen mister sin effekt fordi kroppen ikke for tid til at blive stærkere for hver gang. Så gear ned og tag en hviledag efter hård træning.
4. Dyrk forebyggende styrketræning
Hvis du ikke allerede styrketræner, så får du i hvert fald én god grund til at starte hvis du vil bevare din krop i langt tid. Det kommer nok ikke bag på nogen at det er sundt at bruge sine muskler, og ved styrketræning har du mulighed for kontrolleret at træne hele muskelgrupper eller enkelte muskler stærkere og mere udholdende.
5. Træn varieret
Fedt hvis du har fundet en sportsgren, som er lige dig! Men husk på at den bedste måde at få overbelastningsskader på, er ved at belaste kroppen ensidigt. Derfor er det en rigtig god idé at kombinere flere slags aktiviteter, så du bruger din krop varieret og udsætter den for mange forskellige træningssituationer.
Husk dog at lade kroppen tilvænne sig nye aktiviteter langsomt, så både muskler, sener og knogler kan styrkes til det du ønsker at udsætte dem for. Start derfor blidt op og øg mængde og intensitet af træningen langsomt.
Så hvis du vil undgå fysioterapeuten og forebygge nedslidning af din krop, så pas på den. 🙂