Kun 30 % af befolkningen efterlever de officielle anbefalinger på minimum 75 g fuldkorn om dagen. De resterende 70 % får altså ikke fuldkorn nok.
Men hvorfor fuldkorn?
Fuldkorn har rigtig mange fordele! Udover at være smækfyldt med masser af vitaminer og mineraler, indeholder fuldkornet også masser af fibre, fenoliske forbindelser, fytinsyre og fytoøstrogener (et naturligt forekommende planteøstrogen). Især i den sidste gruppe finder vi alle de gode argumenter. Særligt fibre og fytoøstrogener er nemlig rendyrket medicin. Fibre og fytoøstrogener er nemlig et rent våben mod rigtig mange former for kræft. Herunder bryst-, prostata-, tyktarms- og kræft i livmoderen. Desuden sætter alle de dejlige fibre skub i fordøjelsen, således at kræftfremkaldende stoffer ryger fluks ud igen uden at nå at gøre så meget skade.
Derudover beskytter fuldkornet mod overvægt, hjertekarsygdomme, type 2 diabetes etc. Og så mætter det bare mere, så du ikke får overspist til dine måltider.
Hvorfor fejler 70 % så?
Tjaa, først og fremmest kan det måske være svært at finde ud af hvad der overhovedet er fuldkorn. Helt enkelt er det produkter indeholdende det fulde korn. Det vil sige, at hvis det ikke er hele kerner, så skal det indeholde alle kernens dele. Brød kan sagtens hedde ting som fuldkornsrugbrød, uden overhovedet at indeholde særligt meget fuldkorn. Hvis du vil være sikker, så gå altid efter Fødevarestyrelsens orange fuldkornsmærke. Det sætter nemlig ikke kun krav til at produktet indeholder minimum 50 % fuldkorn og helt op til 100 % (afhængig af produkttype), men sætter også gode krav til salt, sukker og kostfibre.
Nogen synes måske det er kedeligt med fuldkorn. Men jeg kan ærligt sige, at jeg holder langt mere af smagen i fuldkornspasta, bidet i de brune ris og kernerne og alle smagsnuancerne i fuldkornsbrød. Jeg synes simpelthen, at der er så meget mere spændende smag i de retter og dette er ovenpå en barndom fyldt med hvidt toastbrød og hvid pasta. Og synes man nu ikke at man kan undvære det lyse brød, så bare rolig! Fuldkornsbrød fåes også som lyst brød og boller, det behøver ikke være groft, hele kerner og med mørke farver.
Hvad er fuldkorn?
Til fuldkornskategorien kan du medregne:
– Alle kornsorter i hele flager eller malet til mel
– Brune ris (også kendt som fuldkornsris)
– Hirse
– Tørret majs
Hvordan får jeg fuldkorn i min hverdagsmad?
Det er bare med at få fyldt skabet op med couscous, bulgur, pasta, ris, spelt- og bygkerner og alle de forskellige slags flager du kan finde – og husk at kigge efter det lille orange fuldkornslogo hvis du er i tvivl.
- Brug couscous, bulgur og kogte kerner som anderledes tilbehør til aftensmaden eller gå i det nordiske køkken og lav bygotto i stedet for risotto.
- Af alle de lækre flager kan du lave lækker hjemmelavet mysli, som kan spises til morgenmad og mellemmåltider (på skyr eller i boller).
- Laver du croutoner til salaten, så brug rugbrød.
- Smulder rugbrød, der er blevet kedeligt, og tør det i ovnen til ymerdrys eller som drys på salaten, så der kommer lidt crisp i.
- Ostebrød til suppen – lav dem på rugbrød.
- Op dit hjemmebagte brød og boller med ekstra fuldkornsmel og bag det i forme i stedet (meget fuldkornsholdigt brød er lidt blødere i det, så det har svært ved at holde formen selv.
Og meget, meget mere…. fortæl os endelig om dit bedste fuldkornstrick.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du gå efter fuldkornslogoet
Kilder: Menneskets ernæring (Astrup et al.), fuldkorn.dk
Foto: fuldkorn.dk