Mange mennesker bryder sig ikke om lyden når nogen knækker fingre, og vi har sikkert alle sammen hørt at man bør stoppe fordi man i højere grad er disponeret for gigt i fingrene hvis man knækker dem.
Ånd bare lettet op hvis du er en af fingerknækkerne. Der er nemlig ingen forskning der viser at man får gigt af at knække fingre – hverken leddegigt eller slidgigt. Leddegigt kommer af en betændelsestilstand i ledhinden i leddet, og har derfor ikke sammenhæng med slidtage i leddet. Slidgigt er en nedbrydning af brusk og knogle, der hyppigt kommer af fejlstillinger, skader, overvægt og så videre.
Hvad kommer knæklyden af?
Når vi knækker fingre, skaber vi et lille vakuum i ledvæsken inde i leddet, og når luftboblen springer, kommer knæklyden. Af samme årsag skal der gå lidt tid inden det samme led kan knække i samme retning igen.
Pas på dine led
Når det nu er sagt, så overvej alligevel om det gør ondt når du knækker fingre, for så tyder det på at din krop ikke bryder sig om det. Det må selvfølgelig ikke gøre ondt, og jeg vil heller ikke anbefale at knække fingre eller bringe andre led ud i positioner, som de ikke er beregnede til at komme ud i. Det er altid en god idé at være opmærksom på om dine led skurrer eller gentagne gange har brug for at blive knækket på plads. Det kan være tegn på en ubalance, som måske – måske ikke – bliver til en skade på den ene eller den anden måde.
Hvorfor knækker man gang på gang fingre?
Der findes flere teorier om hvorfor vi bliver ved med at knække fingrene igen og igen, og det er svært at sige hvad der helt nøjagtig gør det. Det bedste er at det simpelthen bliver en vane, og derfor får man følelsen af at fingrene skal knækkes igen. Det bliver et ubevidst behov at knække fingrene, og man får følelsen af at de skal sættes på plads.
Så selvom mange syntes at lyden er foruroligende, og at det måske er blevet en vane (der ikke nødvendigvis er dårlig), så er der altså ikke grund til bekymring for fingerknækkerne.