Det startede med en 19 årig piges blog om, hvorfor alle kvinder elsker “the dad bod”.
Men hvad er en dad bod?
Det er i hvert fald det nyeste begreb inden for kropsidealer. Det er den krop, den gennemsnitlige far har. Den krop, som ikke tilbringer mængder af tid i fitnesscenteret, fordi der simpelthen ikke er tid til det. Det er kroppen, der henter børn og forsøger at ikke arbejde over. Men det er ikke kun fædre, der bærer denne krop. Det er blot derfra “idealet” kommer fra.
Læs også: Hvordan skal kvindekroppen se ud?
Det mandlige kropsideal igennem tiden
Kropsidealer kommer ikke fra enkelte folks præferencer. Det er noget, som bliver gennemtvunget i medierne, om det så er blade, film eller nu de sociale medier. Tidligere var det baseret på, hvordan de rige så ud. Idealet er et statussymbol.
Det er svært at se tilbage på, hvordan herrerne skulle se ud tilbage i tiden, altså helt tilbage i 1500 tallet. Det er muligvis, fordi der ikke var deres krop, men derimod deres heroiske handlinger, der var fokus på. Adelen havde penge nok til at spise sig til overvægt, men sønnerne skulle stadig have stærke og kampdygtige kroppe.
Det handlede ikke om skønhed, men om hvad der var praktisk. Vi må derfor gå ud fra at en stærk, muskuløs krop var værdsat. Vi har dog ikke billeder til at understøtte dette.
I det syttende århundrede var musklerne lagt på hylden blandt adelen. Stilen var nemlig mere feminin med sko, der havde en lille hæl, paryk og fine flæser. På dette tidspunkt er der dog også plads til de store, kraftige (læs: tykke) mænd, som ejer halvdelen af byen. Men heller ikke her er der meget at sige om selve kropsidealet.
Lad os komme op til en tid vi kender mere til. Fra 20’erne og frem mod 50’erne var “badboys” dem med muller, hvorimod de pæne drenge var af mere afslappet bygning. Der var samtidig fokus på unge, atletiske kroppe – dog ikke svulmende muskler. Tænk tidlig James Bond, tænk de klassiske sort/hvid Hollywood film og tænk Gatsby.
Fra 60’erne og op gennem 80’erne kom den mere lange og ranglede herrekrop ind i billedet. På dette tidspunkt er det altså den afslappede, naturlig slanke krop, der er fremme. Naturlig er måske så meget sagt, i denne periode er hash frit og LSD er ikke en fremmed del af festerne, tænk bare Christiane F., hippierne til Woodstock, punkerne samt trompet- og fløjlsbukserne.
I 2000’erne kommer musklerne så stille i fokus. Træningsbevægelsen startede dog længere tilbage og tog mere fart på i 70’erne. Men det er først nu, at atletisk helst skal være på den muskuløse måde. Sixpacken kom virkelig i højsædet, da Brad Pitt flashede en flot pakke i filmen Fight Club.
Fun fact: Sjette regel i Fight Club er “No shirts, no shoes”
Herefter kommer der mere end et årti, hvor musklerne og fitnessmodelkroppen bliver promoveret som idealet. Man skal have markerede muskler, som dog ikke bliver for overdrevne. Det er runde skuldre, sixpack og et par stærke arme.
Bluebella undersøgte i 2014 hvad britiske mænd og kvinder mente var den perfekte krop, både herre og dame. Her er resultatet:
Indtil nu har den veltrænede krop været den eftertragtede. Men nu har mændene fundet deres svar på curvy. Ja, vi er tilbage til “the dad bod”. Den har en lille topmave, men ikke den helt store, struttende ølmave, og så er den er blød (og ganske bleg ifølge de visuelle medier). Den er nem at opnå og vedligeholde. Gode eksempler på the dad bod er Seth Rogen (Knocked Up) og Jason Segel (Forgetting Sarah Marshall).
Er det ene kropsideal bedre end det andet? Nej. Der er ingen kroppe, der er bedre end andre. Det er heller ikke alle, der kan opnå en bestemt kropstype eller en bestemt karakteristika såsom den perfekte sixpack, ultra tynde lår, eller hvad man nu ønsker.
Din krop er din helt egen, og du bestemmer selv, hvordan du har det bedst i den. Idealerne er, hvad der ser godt ud i medierne og får folk til at snakke. Hvad der gør dig godt tilpas kan være noget helt andet.
Den grafiske designer Frederik Drost fra Katoni.dk har her under lavet en fin infographic, som også illustrerer udviklingen af kropsidealer igennem tiden.
Hvad vil vi her på redaktionen have? Vi vil have mænd, der er sunde, glade og har det godt med den krop de har.
Fotos: Flickr.com/Matt Madd. Commons.wiki.com/unknown, Commons.wiki.com/unknown, Flickr.com/Ed Uthman, Fight club/Copyright: 20th Century Fox, Flickr.com/Josh Hallett