I dette indlæg får du nogle helt lavpraktiske råd til, hvordan du kommer i gang med at skralde – finde containermad. Hvis du mangler en introduktion til, hvad det vil sige at skralde, supermarkedernes holdning til fænomenet og den relevante lovgivning, kan du læse indlægget her.
LÆS OGSÅ: Containermad – En introduktion
Tidspunkt og årstid
De modigste skraldere gør det ved højlys dag, men jeg vil klart anbefale dig at vente til supermarkedet er lukket og slukket. Det tager ofte næsten en time efter lukketid, før alle medarbejdere er ude af butikken.
Selvom det er koldt at være ude klokken 23 om vinteren, er den kolde del af året bedst. Der kan du nemlig tage flere varer, fordi containeren fungerer som køleskab. Du kan selvfølgelig skralde hele året, men om sommeren forgår varerne langt hurtigere. Derfor er der også færre varer, som er sikre at spise.
Tøj
Vælg noget gammelt tøj. Vanter er en god ide, fordi du ofte vil komme til at rode i mindre lækre ting. Derfor er et par gamle sko, som kan lukkes godt til, også en god ide.
Udstyr
Afhængigt af hvor langt der er til de butikker, du gerne vil skralde i, kan du gå, cykle eller køre i bil. For mig er det mest praktisk at cykle. Det er et must at anskaffe sig mindst én kurv. Jeg var så heldig at finde en indkøbskurv, som af uvisse grunde var smidt ud i en container. Husk en god lygte, da der kan være temmelig mørkt i containeren.
Selskab
Du kan både skralde alene og sammen med andre. Jeg kan personligt bedst lide at skralde med én anden, fordi det er rart ikke at være alene, hvis nogen bliver sure, og fordi det ikke vækker så meget opsigt, som hvis vi er mange.
Varer
Det er forskelligt, hvilket tidspunkt de forskellige supermarkeder smider deres varer ud på. Det får man som regel en fornemmelse af efter at have skraldet ved samme butik flere gange. Når dagtemperaturen er under 5 grader, virker containeren som køleskab, og du kan tage mælkeprodukter og pålæg (vær dog opmærksom på, at varerne kan have stået længe uden at være på køl, inden de smides i containeren).
I varmere tider vil jeg anbefale dig kun at tage frugt, grønt, brød og andet, der ikke skal holdes på køl. Mange skraldere tager alt – det vil sige også kød og fisk – men jeg synes, det er alt for risikabelt. Vælg derudover kun varer med en god emballage eller tyk skrald – eksempelvis bananer, kartofler og brød i pose. Vi drister os til at tage vindruer og tomater (med huller i låget), men dér løber vi helt klart en risiko. Vær opmærksom på at rense fødevarerne godt.
Håndtering af container
Containerne har som regel to låger, som du kan åbne og sætte to holdere for, så de ikke klapper i. De tømmes en gang om ugen, og det er en fordel at finde ud af, hvilken dag, det er. Aftenen før er der nemlig (der hvor jeg skralder i hvert fald) så højt et bjerg af affald, at man kan stå på jorden ved siden af og tage af det. De andre dage kan du tage en kasse eller noget andet at stå på og så hoppe op i containeren. Husk at du skal holde dig fra aflåste containere og containere bag hegn. Læs mere om lovgivning i førnævnte indlæg.
Tilbagekaldelse
Hvis du finder rigtig mange af den samme vare, som endnu ikke er for gamle, bør du tjekke fødevarestyrelsens hjemmeside og se, om varen er blevet tilbagekaldt. Det sker, hvis varerne ikke lever op til fødevaresikkerheden og derfor kan gøre mennesker syge. Fødevarerne med den aktuelle produktionsdato er angivet på forsiden af hjemmesiden.
Vask og opbevaring
Når du kommer hjem med varerne, er det vigtigt enten at vaske skrællen eller emballagen grundigt (jeg plejer at “vaske emballagen op”) eller komme varerne i ny emballage. Sørg for ikke at røre ved rengjorte varer, hvis du lige har håndteret beskidt emballage. Opbevar helst varerne på køl, ellers holder de ikke så længe.
Super nice Opslag, giver rigtig god indsigt i hvad det vil sige at skralde 😀
Jeg vil tage mig noget inspiration af denne her tekst, til mit eget opslag i skolen jeg skal lave, der nemlig omhandler “skraldning”
Så mange tak for lidt ekstra info!
Vh Jahkota fra KORALREVET
Peace!
Hej Jahkota,
Tak for din fine besked! Godt at du kan bruge artiklen 🙂
Kærligst, Caroline.