Disse nemme knækbrød får en mild sødme fra pære og pinjekerner. Derfor kan de sagtens spises alene og egner sig godt både som snack og dessertelement. Server dem eksempelvis som den crunchy pendant til en kugle god vaniljeis.
Lav med fordel dobbelt portion, andet knækbrød eller bananchips for at fylde dehydratoren op.
LÆS OGSÅ: Tilberedningsmetoder #4: Dehydrering
Tips til dehydrering
Når du laver dejen, kan du jonglere forholdsvist bredt med forholdet mellem vådt og tørt – du kan jo altid justere på tørretiden for ønsket konsistens. Dejen vil være våd og forholdsvist klistret. Hvor våd afhænger af indholdet af vand og vandholdige grøntsager og frugter. Du kan eventuelt tilføje en smule ekstra vand undervejs, hvis det skulle blive nødvendigt, men hav in mente, at du risikerer et meget skrøbeligt knækbrød med huller, hvis dejen er meget vandholdig og den fordeles i et tyndt lag på dehydratorpladen. Meget af vandet som binder massen sammen vil jo netop forsvinde.
Smagen intensiveres i takt med at vandet fordamper. Hav dette i baghovedet, når du smager til.
Hele frugter og grøntsager kan erstattes af den pulp du får, når du laver juice. Disse knækbrød er ikke en undtagelse, men vær opmærksom på at tilsætte lidt ekstra væske med den væskeløse pulp.
Det er også muligt at lave pandekager og frugtlæder af ren frugt og grønt – så vær ikke bange for at få for mange grøntsager i dejen, hvis du vil eksperimentere.
Kilder: “Menneskets ernæring” af Astrup A. et al.
Opskriften
1 plade
Ingredienser
- 50 g boghvede, iblødlagt i 8-10 timer
- 100 g græskarkerner
- 30 g pinjekerner
- 1 stk pære
- 1 cm ingefær
- 0,5 tsk vaniljepulver (kan udelades)
Fremgangsmåde
Dagen før: Boghveden i blødlægges i 8-10 timer. Gør dette eksempelvis til morgen eller middag, og lad dem efterfølgende dræne natten over i et dørslag eller i en si. Skyl dem grundigt før du sætter dem til at dræne.
Blend græskar- og pinjekerner til mel, og kom melen i en stor skål. Blend pære og ingefær til mos, eller så finthakket det nu kan (tilsæt ca. 2 spsk. vand undervejs, skrab siderne ned). Bland mos og nøddemel i skålen og vend boghvede og vaniljepulver i.
Fordel dejen på et stykke bagepapir i ca. 0,5 cm tykkelse. Dehydrer ved 40 grader i 16 timer, mere eller mindre afhængigt af ønsket tekstur.